Rıdvan Akgün: Dükkana değil, konuta yatırım yapın!
Kentsel dönüşüm projeleriyle nedeniyle İzmir'de kira fiyatlarının arttığını dile getiren İzmir Emlak Kulübü Başkanı Rıdvan Akgün, "Yatırımcıların piyasada boş duran dükkanlara değil, konuta yatırım yapmalarını tavsiye ediyoruz" dedi
Türkiye'de son bir yıl içinde kira fiyatlarında belirgin bir artış yaşandı. 2016'nın Nisan ayı ile 2017'nin Nisan ayı arasındaki bir yıllık süreçte Türkiye'de en fazla kira artışı İzmir'de görüldü. Söz konusu süre içinde; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, İzmit ve Eskişehir illerin kira artış ortalaması yüzde 30 olurken, sadece İzmir'de kira oranlarında yüzde 40'lik artış yaşandı.
Türkiye'de en fazla kira artışının İzmir'de görülmesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İzmir Emlak Kulübü Başkanı Rıdvan Akgün, artışın önemli sebeplerinden birinin kentsel dönüşüm olduğunu söyledi.
EN UCUZ YER KATİP ÇELEBİ BÖLGESİ
Akgün, "Özellikle kentsel dönüşümle ilgili afet riski taşıyan binaların yıkılıp yeniden yapılmasıyla ilgili eksik katların, örnek veriyorum yıkılan bir apartmanda 6-7 daire varsa bunlann içinden çıkan insanlar, binaları yapılınca tekrar oraya geçmek üzere kiralığa çıkıyorlar. Bu arada normal rutin üniversite için, tayin için ve çeşitli sebeplerle kiralık ihtiyacına bir de kentsel dönüşümle ilgili ihtiyaç eklenince, tabi ki arz olmadığından dolayı ve kiralık daire az olmasından dolayı kira artışlarında ciddi artış yaşanıyor. Bu artış bazı ilçelere göre de değişiklik arz ediyor" dedi. Bazı ilçelerde kira artışının 10-15, bazı ilçelerde ise yüzde 50 olduğunu belirten Akgün, "Ama İzmir'deki kira artış ortalaması yüzde 40. Şu anda İzmir'de kira artışı Karşıyaka'da yüksek. Karşıyaka, Alsancak ve özellikle Bornova kira artışında zirvede. Çünkü Bornova'da üniversite öğrencilerinin çok aşın sirkülasyonu var. En düşük kira oranlarının görüldüğü yerler ise Katip Çelebi Üniversitesi çevresi ve Gediz bölgesinde Bakırçay Üniversitesinin oralar. İzmir'de en düşük kira bedeli Bakırçay Üniversitesi aksı üstünde. Bakırçay Üniversitesinin olduğu noktada bine yakın daire boş ve kiracı anyor ama bulamıyor. Çünkü kiracının orada oturması için bir cazibe merkezi olması gerekiyor. Üniversite şu an aktif olmadığından dolayı binalar boş. Böyle olunca da orada artış oranı çok düşük. Hatta eksi yüzde 10 seviyesinde bir düşüş var kiralarda. Geçen seneye göre bakacak olursak, geçen sene 600-700 lira olan dairelerin bu yıl 500 lira olduğunu görebiliriz" diye konuştu. Akgün, İzmir'in diğer yerlerinde toplam kira artışının ortalamasının yüzde 40 olduğunun altını çizen, "Yani geçen sene 800 liraya kiralık olan bir yerde, bin 100-bin 200 lira gibi bir kira bedeli duyabiliyoruz. Hatta
bin 400-bin 500'leri görebiliyoruz. Bu durum arzın talebi karşılayamamasından kaynaklanıyor tabi ama bu da tabi afet riski taşıyan binaların yeniden yıkılıp yapılmasıyla ilgili. Yani kentsel dönüşüm dedikleri olgu. Bunun da tetiklemesi var. Fiyatlar ne zaman daha da yükselecek? Temmuz-ağustos özellikle de eylül aylarında yüzde 10-15Tik bir artış olacak. Mayıs ayı ile eylül aylan arasında yine kiralarda yüzde 15 Tik bir artış görülebilir" şeklinde konuştu.
SANAL ARTIŞLAR YAŞANIYOR
Düğün sezonunun başlaması ve evli çiftlerin ev arayışına girmelerinin de kira fiyatlarının artmasında etkili olduğunu ifade eden Akgün, "Hem kentsel dönüşüm, hem evlenme dönemi olması, üniversitelerde öğrencilerin yerleşmeleri, memur tayinleri gibi birçok şey oluyor. Bir yıl içerisindeki kira artışlarının nedenleri arasına bunları da katmak gerekiyor. Ayrıca 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından binlerce insanın yer değiştirmesinin de bu süreçte etkili olduğunu söylememiz lazım. Bu sirkülasyonun piyasada sanal bir hareketlilik yaşattığını ve piyasadaki yüzde 40Tık artışın aslında yüzde 15 Tik bölümünün gerçekle ilgisi olmadığını, hareketlilikten dolayı fiyatların sanal arttığı inancını yaşıyoruz" şeklinde konuştu.
BOŞ DURAN DÜKKANLAR
Akgün, arzın talebi karşılamaması sorunu ile ilgili müteahhitlere bir çözüm önerisi getiren Akgün, "Olay sadece ticari anlamda konut üretip satmaktan ziyade, özellikle yatırımcıların piyasada atıl olarak duran işyerlerine yatırımdan ziyade, küçük ölçekli, rakamlı daireleri alıp kiraya vermelerini de bir yatırım olarak görmelerini tavsiye ediyoruz.
Yani, yatırım olarak daire alıp da kiraya vermeleri halinde bu aynı zamanda konut üretimini artıracak, konutta kiralık talebini karşılayacak. Yatırımcıların piyasada boş duran dükkanlara değil, konuta yatırım yapmalarını tavsiye ediyoruz" dedi.
İlk Ses