Rıdvan Akgün dönüşüm affı yasa taslağını değerlendirdi!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kaçak yapılara elektrik, su ve doğalgaz bağlamaya izin verecek bir yasa tasarısı hazırlıyor. Rıdvan Akgün, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın dönüşüm affı hakkındaki yasa taslağını değerlendirdi.
İzmir Emlak Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın dönüşüm affı hakkındaki yasa taslağını değerlendirdi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 1 Kasım 2015’ten önce inşa edilen kaçak yapılara elektrik, su ve doğalgaz bağlamaya izin verecek bir yasa tasarısı hazırlıyor. Kaçak yapı sahipleri, evlerine elektrik, su ve doğalgaz bağlatabilmek için kentsel dönüşümü kabul ettiklerine dair taahhütname verecekler. Şimdilik taslak halinde sunulan öneriyi İzmir Emlak Kulübü Derneği (İZEMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün değerlendirdi. Akgün, hükümetin kentsel dönüşümde yaşanan tıkanmanın yolunu açmak için böyle bir girişimde bulunduğunu ifade etti.
KENTSEL DÖNÜŞÜM TIKANDI
Akgün, kentsel dönüşümle ilgili planlar doğrultusunda bilgiler verdi. Kentsel dönüşümde gelinen son durumu da özetleyen Akgün, “İlk yola çıkılırken bu dönüşüm için 25-30 yıl gibi bir süre öngörülmüştü. Ancak gelinen noktada maalesef süreç tıkandı diyebiliriz. İzmir’de 8-9 yerde ayrı dönüşüm bölgeleri olmasına rağmen, belediyelerin önünde mülkiyet hakkının çözülememesi gibi çok büyük sorunlar var. Bunlar kentsel dönüşümde ilerlemenin önünü kesen etkenlerdir” dedi.
TAAHHÜTNAME İLE GARANTİ ALINIYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı proje ile ilgili de konuşan Akgün, “Kaçak yapılara af niteliğindeki bu yasa ile kentsel dönüşüm hızlandırılmak isteniyor. Yapı sahiplerinden alınan taahhütname ile de bunun garantisi alınmış oluyor” yorumunu yaptı. “Kentsel dönüşümdeki öngörülerin, 30-40 yıl gibi bir süre zarfına uzayabileceğini düşünüyorum. Elektrik, su, doğalgaz gibi altyapı hizmetlerinin verilmesi olumludur. Ancak kaçak yapılar 70’li yıllardan bu yana bu tip aflarla gündeme geliyor. Mantık olarak doğru bulmuyorum. Hükümetin de buradaki amacı kaçak yapılara af getirmek değil, kentsel yapılanmayı taahhüt altına almak olarak gözüküyor” değerlendirmesini yapan Akgün, kaçak yapılara da potansiyel oy deposu gözüyle bakılmaması gerektiğini söyledi.
İlk Ses