27 / 04 / 2024

Rıdvan Akgün: Konut kredileri için yasa çıkarılmalı

Rıdvan Akgün: Konut kredileri için yasa çıkarılmalı

İzmir Emlakçılar ve Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, tutsat (mortgage) kredisi kullanarak ev alan, ancak düzenli ödemelerinde sıkıntı yaşayarak mağdur olanların sayısının arttığını söyledi



Akgün, düzenlediği basın toplantısında, ABD'de 500 bin kişinin mortgage mağduru olduğunu ve bu insanların "bankaların disiplinsizliği ve fazla kredi satma arzusu" nedeniyle çadırlarda yaşamak zorunda kaldığını anlattı. Türkiye'de de 50 yıldan uzun süredir yüksek faize alışmış olan bankaların, karlarını devam ettirmek için kredi kartları ve konut kredisine ağırlık verdiklerini kaydeden Akgün, "Peynir ekmek gibi kredi kartlarının dağıtıldığını" söyledi.

Akgün, "Bankaların yıllık olarak açıkladıkları kar oranlarına bakacak olursanız, bunun temelinde temerrütten elde edilen yüksek faizlerden elde edilen gelir olduğunu göreceksiniz" dedi. Düzenli ödemelerini yapamayarak konutlarını zararına satan ya da icralık olanların sayısının arttığını ifade eden Akgün, şunları kaydetti: "Konut kredisi kullanan ve hüsrana uğrayan vatandaşlar psikolojik tedavi görmeli. Zaten kıt kanaat bir geçim mücadelesi veren insanların çeşitli bankalara, şahıslara ve kurumlara olan borçlarını düzensiz öderken işsiz kalmaları, ayrıca hesapsız kitapsız kredi kullanan insanların kendilerinin ve aile bireylerinin yaşadığı ekonomik zorluklar, sıkıntıyı had safhaya çıkarmıştır. Psikoloğa gitmek isteyen insan sayısı oldukça fazladır. Kredi kullanan toplumun psikolojisi bozulmuştur."

Akgün, ülkelerin gelişmişliğinin, konut sorununun çözümüyle orantılı olduğunu, ipotek sistemiyle konut edinmek için öncelikle ekonominin yapısının iyileşmesi gerektiğini, mevcut tedbir paketleri ve gelir dağılımı ile mortgage sisteminin yürümesinin mümkün olmadığını belirtti. TOKİ'nin asıl görevi olan sosyal konutlara ağırlık vermek yerine, kar amaçlı ve yüksek fiyatlı projeler üzerinde durduğunu savunan Akgün, "İsmi mortgage ama kendisi morgdadır, vatandaşa faydası yoktur. Barınma maksadıyla sosyal konutlar üretilmemekte, göstermelik olarak 5-10 proje sunulmakta ve rantiye projeler desteklenmektedir" diye konuştu.

Ekonomik krizin sosyal yaraları da beraberinde getirdiğini, psikolojik sorunların ve boşanma sayısının arttığını anlatan Akgün, şöyle konuştu: "Hükümet, kredi kartlarında olduğu gibi, konut kredisini ödeyemeyen vatandaşlar için yasa çıkarmalı ve borçlar yeniden yapılandırılmalı. Kredi kartlarında yaşanan ekonomik çıkmaz, yasayla nefes aldı. Konut kredisini kullanan vatandaşlar, işsiz kaldıkları için ve ayrıca hesap kitap yanlışlığından dolayı oturmuş oldukları evlerini kaybediyorlar. İcra daireleri konut satışlarıyla dolup taşmakta veya konut sahipleri alacak bankalar tarafından korkutulup konutlar yarı fiyatına piyasaya satılmaktadır." Akgün, mortgage kullananların yaklaşık beşte birinin evlerini kaybettiğini ya da kaybetme aşamasına geldiğini, konut kredisi kullananların yarısının düzenli ödeme sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu kaydetti.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan haberler

Konut kredilerinde sıkıntı başladı

İzmir Emlakçılar ve Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, tutsat (mortgage) kredisi kullanarak ev alan, ancak düzenli ödemelerinde sıkıntı yaşayarak mağdur olanların sayısının arttığını söyleyerek aynı sıkıntının ABD'de yaşandığını bu yüzden birçok kişinin çadırlarda yaşadığını belirtti. Türkiye'de de 50 yıldan uzun süredir yüksek faize alışmış olan bankaların, kârlarını devam ettirmek için kredi kartları ve konut kredisine ağırlık verdiklerini kaydeden Akgün, 'Peynir ekmek gibi kredi kartlarının dağıtıldığını' söyledi.
Yenişafak


Geri Dön