04 / 11 / 2024

Rıdvan Akgün: İkinci el gayrimenkuller değerlenmeye başladı!

Rıdvan Akgün: İkinci el gayrimenkuller değerlenmeye başladı!

İzmir Emlak Kulübü Derneği (İZEMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, ikinci el gayrimenkullerin de değerlenmeye başladığını dile getirdi. Akgün, kentsel dönüşümden dolayı arsa fiyatlarında da artış olduğunu belirtti.




Konutta vergi oranlarını artırmayı öngören taslağın çıkması halinde konuta yatırım yapanların tercihinin, işyerlerine kayacağını belirten  İzmir  Emlak Kulübü Derneği (İZEMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, "Çünkü işyerinde, stopaj ve vergi ödemesini kiracı yapacağından dolayı, konuta yatırım yapan kişi, işyeri yatırımına yönelecektir. Böyle olunca da, önümüzdeki süreçte işyeri, yani dükkan fiyatlarında bir artış gözlemleyebiliriz" şeklinde konuştu


Son zamanlarda konut sektörünün üzerinde son derece yüksek bir dolaylı vergi ve harç yükü bulunduğu ve bu durumun alıcılara büyük bir mali yük getirdiği tartışılıyor. Sektör temsilcileri konuyla ilgili hükümetten destek beklerken, vergi oranlarının makul düzeye çekilmesini talep ediyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İzmir Emlak Kulübü Derneği (ÎZEMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, önümüzdeki süreçte konutlarda, alım-satımlarda, tapu harçlarında maliyet artışı ve vergi tahakkuku konularının tartışıldığını belirterek, "Normalde zaten baktığınız zaman, gayrimenkul satın alan vatandaşlar tapuda işlem yaparken bir harç ödüyor. Bu harçlar yüzde 4'e tekabül ediyor ve bu zaten çok ciddi bir para" dedi. 


"Piyasada gerçek değerler uygulanmıyor" 

Vatandaşın bu bedelleri yüksek bir şekilde öderken, belirli bir noktada aslında çok da yüksek bir yıllık emlak vergisi ödemediğini dile getiren Akgün, "Çünkü neden? Burayı bir ayıralım. Belediyeler, rayiç bedelleriyle tapuda satış yapıldığından dolayı, gerçek gayrimenkul değerleri zaten yansıtılmıyor. Yansıtılmadığından dolayı da, şu an alınan emlak vergilerüıin yüksek olduğu söylenemez. Bir gayrimenkul tapuda 100 bin TL gösteriliyor, belediyede bunun değeri 100 bin TL gözüküyor, vergi bunun üzerinden ödeniyor. Ama gerçek değeri 300-400 bin TL ise, bunun üzerinden aynı tahakkuk edilen vergi alınmış olsa idi şayet, yüksek olacaktı. Bu bakış açısını koymamız gerekiyor. Piyasada gerçek değerler yok ki, ne konuşulsun ne tartışılsın. Gerçek değerler uygulanmadığı için emlak vergileri yüksek değil ama gerçek değerlerle tapuda değer gösteren insanlarda belediyede emlak vergisini yüksek ödeyeceğinden dolayı da vergi gerçekten yüksek" ifadelerini kullandı. 


"Yatırım, konuttan işyerine kayacak" 

Gayrimenkulünü gerçek değeri üzerinden gösteren vatandaşlar için vergi oranları yüksekken, bir de bunları artırmayı öngören taslağın önümüzdeki günlerde çıkmasının beklendiğini ifade eden Akgün, "Olması halinde, piyasada ciddi bir şekilde alım satımı etkileyecektir. Başta ihtiyaç sahiplerinin alımını engellemeyecek ama yatırım yapan insanlara yük getireceğinden dolayı, yatırım enstrümanı yatırımcı açısından değişecektir. Çünkü yatırımcı, hem yatırım yapacak hem de yüksek vergi ödeyecek. Bundan dolayı yatırımcı banka faizi gibi, altın gibi, döviz gibi farklı enstrümanlara kayacaktır. Ve gayrimenkulde tercih değişecektir. Konuta yatırım yapanların tercihi, işyerine kayacaktır. Çünkü işyerinde, stopaj ve vergi ödemesini kiracı yapacağından dolayı, vergi ödemeyeceğim diye konuta yatırım yapan kişi, işyeri yatırımına yönelecektir. Böyle olunca da, konut fiyatlarından ziyade önümüzdeki süreçte işyeri, yani dükkan fiyatlarında bir artış gözlemleyebiliriz" şeklinde konuştu. 


"Konut satışı yüzde 50 düştü" 

Ev satın almak isteyen vatandaşların, sıfır ve ikinci el konutlara olan talebini değerlendiren Akgün, "Genelde müşterilerin çoğunluğu ellerindeki parayla sıfır konut alma tercihiyle emlakçıların kapısını çalıyor. Veya inşaat halinde gidiyorlar, ben şimdi alacağım, peşin alacağım, inşaat bitmeden alacağım diyerek ucuz alabilir miyim diye bakıyorlar. Yani sıfır konut birinci tercih. Bu da 2002'den sonraki inşaat ruhsatı kesimlerinde depreme dayanıklı konut arayışı içerisinde olmalarından kaynaklı. Fakat, ellerindeki bütçe sıfır konut almaya yetmediğinden ve istedikleri lokasyonda alamadıklarından dolayı, ikinci el konutlar tercih ediliyor. 2015 yılında Türkiye'de 1 milyon 300 bin konut satıldı. Fakat 2016'ya girdiğimiz andan şu zamana kadar geçen süre içerisinde, geçen yıl ocak ayı ve şubat 15 e kadar olan satışlara baktığımız zaman, satışlar yüzde 50 daha düşük gözüküyor. Yani sıfır ve ikinci el konut satışları bu dönemde yarı yarıya düştü" dedi. 


"İkinci el konut satışı daha fazla" 

İkinci el gayrimenkullerin de değerlenmeye başladığını dile getiren Akgün, "Kentsel dönüşümden dolayı, ikinci elde arsa fiyatları yükseldi. Böyle olunca da, ikinci el ve sıfır konutlar hemen hemen başa baş konuma geldi ama işlem olarak ikinci el konut satışı, sıfır konut satışına göre daha fazla" ifadelerini kullandı. 


Yeni Ekonomi


Geri Dön