30 / 04 / 2024

Rıdvan Akgün: İnşaat şirketleri ketenpereye gelmesin!

Rıdvan Akgün: İnşaat şirketleri ketenpereye gelmesin!

İzmir Emlak Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, 11 ayda 8 bin İranlının İzmir’de gayrimenkul sahibi olmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Akgün, “Oda Başkanı Güleroğlu yanıltıcı bilgilerle kandırıldı'' diye konuştu.



İzmir Emlak Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, konut sektörüyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 11 ayda 8 bin İranlının İzmir’de gayrimenkul sahibi olmasıyla ilgili konuşan Akgün, “Oda Başkanı Güleroğlu yanıltıcı bilgilerle kandırıldı. Bilinmelidir ki her arsa bilen gerçek alıcı değildir. İnşaat şirketleri ketenpereye gelmesin” diye konuştu.

Kamuoyu yanıtıldı

İlk Ses Gazetesi'nde yer alan habere göre, Emlak Kulübü Başkanı olarak gayrimenkul satın almak isteyen yabancı şirketlerle doğrudan temas halinde olduklarını anlatan Akgün, “Özellikle de İranlı gruplarla bir arada olan, çalışma yapan bir firmayız. Kim, ne kadar, nasıl şekilde, kimden konut aldı, proje üretti, pazarlama yaptı biliriz. Ancak son günlerde yayılan talihsiz, asparagas ve yalan bir açıklamaya denk geldik, tüm bildiklerimiz başka bir boyutta duyurulmaya başlandı. Bu  İzmir  Emlak Komisyoncuları Başkanı Mesut Güleroğlu’nun ağzıyla yazılan bir haberdir. Kamuoyu yanıltılmıştır. ‘İzmir’de 8 ayda 8 bin konut İranlılar tarafından satın alındı’ şeklinde kocaman bir yalan söylenmiştir” dedi. TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde 2018 yılının 11 ayında 3 bin 300 civarı İranlının konut aldığını ve gerçek verilerin bu şekilde olduğunu kaydeden Akgün, şöyle ekledi: “İzmir’de ise bu rakam 230 ile 300 arasında. Açık konuşmak gerekirse 300 dahi değildir. Şimdi sizlere soruyorum İzmir’de 8 ayda 8 bin konutu İranlılar nereden, nasıl alabilir ve bu İranlılar nerede? Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve TÜİK dahi bu haberi yalanlayıp, haberi yayanı kınamıştır. ‘Bizlerde böyle bir veri yoktur, bunlar kasıtlı yapılmıştır’ denilerek beyanatın yalan olduğunu ortaya koymuştur. Kaldı ki birkaç gün öncesinde ulusal bir gazetenin yazarı gayrimenkul ile alakalı bir köşe yazarak mevcut oda başkanı ile dalga geçmiştir. ‘Nerede bu 8 bin İranlı’ diyerek gerçeği bir kez daha vurgulamıştır. Yani bu tip haberler yalan haberdir” açıklamasında bulundu.

Emlakçılara güvensizlik 

Türkiye'de geçen yıl toplam 32 bin konutu yabancı müşterilerin aldığını, İranlı sayısının ise Türkiye genelinde 3 bin kusurlarda olduğunu söyleyen Akgün, “Hal böyle iken düşünebiliyor musunuz ki 8 ayda 8 bin İranlı Türkiye’ye akın edip bir de buradan konut alabilsin. Bu kadar büyük bir yalan atılmaz. Hele ki emlakçıları temsil eden birinin bunu yapması çok ayıp. Böyle bir açıklama emlakçıların kendilerini sorgulamasına neden oldu; emlakçılar, ‘madem öyle bu pastadan bizler neden payımızı alamadık?’ diyerek veryansın etmeye başladı. Hepsinde güvensizlik oluştu” dedi.

''Şirketler ketenpereye gelmesin''

‘Neden İranlılar ve neden böyle bir yalan açıklama?’ soruna cevap veren Akgün, şunları söyledi: “Emlak Komisyoncuları Oda Başkanını yanıltmışlar ve kandırmışlar. Kendisi de araştırmadan hemen yorum yapmış. Farsça bilen birileri piyasaya çıkıyor, emlak şirketlerine geliyor ve diyorlar ki, ‘İran’da bizlerin DATA’sı, medyası, TV’si var. Bizler bu yıl şu şirkete şu kadar satıyoruz, geçen yıl verdik 2 bin tane.’ Yalan söyleyip, proje anlaşması yapıp bunlarla tanıtım yapacaklarını söylüyorlar. Dürüst gayrimenkul satıcıları olduğu kadar bir de onlardan belki 10 bin misli fazla piyasada sözleşme yapıp, para koparmaya çalışan üçkağıtçı İranlılar da var. Bunlar yalan söyleyerek, müteahhit müteahhit, proje proje gezerek vaatlerde bulunuyorlar. Oda Başkanı da bu piyasa sohbetlerine aldanarak, ‘çok satış var’ diyerek kanmış. Bilinmelidir ki piyasadaki her İranlı, her arsa bilen gerçek alıcı değildir. İnşaat şirketleri ketenpereye gelmesin.”


Geri Dön