29 / 04 / 2024

Faiz indirimi kredi faizlerine yansımalı!

Faiz indirimi kredi faizlerine yansımalı!

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından "Faiz indirimi kredi faizlerine yansımalı" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 11 maddelik analizi...



Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabı http://twitter.com/TebernKireci1'den "Faiz indirimi kredi faizlerine yansımalı" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 11 maddelik analizi...

Faiz indirimi kredi faizlerine yansımalı!

1) Merkez Bankası bu hafta faiz oranlarını 100 baz puan daha indirdi. Politika faizi yıllık 8.75'e düştü. Bu güzel bir gelişme. Katkısı olanları tebrik etmek gerekiyor. Umarız devamı gelir.

2) Ama bu faiz indirimlerini özellikle yabancı sermayeli özel bankalar ve katılım bankalarının bir kısmı faiz oranlarına yansıtmıyor. Yansıtmakta geç davranıyor. İşi ağırdan alıyor. Bu da işin kötü tarafı. Üzücü tarafı.

3) Bundan daha büyük sorun ise kredi yeniden yapılandırmalarında yaşanıyor. Bankalar kredileri yeniden yapılandırırken masaya yüzde 15-20 yıllık faiz oranıyla oturuyor. Hızını alamayıp yeniden yapılandırmalarda yüzde 30 yıllık faiz isteyen bankalar var.

4) Türkiye'de şirket patronları ve bireyler borçlarına sadık. Borçlarını ödemek istiyorlar. Bugünlerde işler kötü. Ama piyasalar düzelse bile bu faiz oranlarıyla borçlananlar, bugün zorunlu olarak bu faiz oranlarını kabul edenler gelecekte bu borçları ödeyemez.

5) Türkiye gelecekte daha büyük sorunlar yaşar. Bireysel kredilerde ve kredi kartlarında da benzer sorunlar var. Özel bankalar uzun vadede alacaklarını tahsil mi etmek istiyorlar yoksa parlak bilançolara mı sahip olmak istiyorlar? Önce buna karar vermeliler.

6) Niyetleri borçların tahsilatı ise bu borçlar bu faiz oranlarıyla ÖDENMEZ. ÖDENMESİ ZOR!!! Ama bir süre daha parlak rakamlarla bilançolarında durur. O konuda haklılar.

7) Türkiye'de BDDK yönetimi hiç olmadığı kadar halkın yanında. Geçmişte BDDK neredeyse bankaların bir alt organizasyonu gibi çalışırdı. Bankaların safına yer alırdı. Bu kırıldı. BDDK yönetimini bu noktada tebrik ediyoruz.

8) BDDK yönetimine bu saatten sonra düşen önemli bir iş var. Yeniden yapılandırmalarda bankaların müşterilerinin "kredi notu düşük" bahanesine sığınarak yüksek faiz oranıyla operasyon yapmasını engellemeli. Bireysel ve ticari yeniden yapılandırmalarda bir üst oran belirlenmeli.

9) Merkez bankasının faiz oranlarının yüzde 8.75 olduğu bir ortamda yeniden yapılandırmalarda ve kredi ötelemelerinde yıllık yüzde 15-20 hatta 30  faiz oranı çok acımasız ve insafsız bir uygulama. Buna asla izin verilmemeli. Bu noktada BDDK'nın iyi bir ayar yapması gerekiyor.

10) Biz millet olarak bu kışı atlatırız. Ama yediğimiz bu ayazları unutmayız:) Balık hafızalı bir millet olsak da bu ayaz öyle bir ayaz ki unutulacak gibi değil:)

11) Türkiye dünyada borç sadakati en yüksek ülkelerden birisi.  BDDK'nın milletimizdeki borç sadakatini suistimal eden özel bankalara göz açtırmaması gerekiyor. Şirketler ve bireyler borçlarını ödemek istiyor diye bankaların kafasına göre faiz oranı uygulaması kabul edilemez.

 

Borsalarda yağma başladı:)

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için tıklayınız

Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın


Geri Dön