07 / 01 / 2025

Faiz oranlarının artması ev fiyatlarını düşürür!

Faiz oranlarının artması ev fiyatlarını düşürür!

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, vatandaşların konut kredisiyle ilgili kafalarında yanlış düşünceler olduğunu aktardı. Güleroğlu, Faiz oranları yukarıda olduğunda ev satışları az ve ev fiyatları da düşük olur” dedi.



İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, Yenigün TV'nin konuğu oldu. Vatandaşların konut kredisi ile ilgili kafalarında yanlış düşünceler olduğunu aktaran Güleroğlu, “Vatandaşlar konut kredisi ile alacakları eve 2-3 katı para ödemek istemiyorlar. Ancak alınacak ev kiralanabilir, daha sonradan satılabilir, hesaplandığında kredinin vadesi dolmadan kredi ücretini ve daha fazlasını evden kazanmış olabilirsiniz. Ki satılacağı takdirde alındığı fiyatın üstüne çıkarak daha değerlenmiş de olabilir. Vatandaş ev almak için faiz oranlarının düşmesini beklemesin. Faiz oranları yukarıda olduğunda ev satışları az ve ev fiyatları da düşük olur” dedi. Mesut Güleroğlu, ayrıca gündemlerinin ilk sırasında yer alan ve İzmir'in önderliğinde Türkiye genelinde 18 oda ve 22 derneğin imza attığı "Emlak Danışmanlığı Yasa Taslağı"nın hükümetin gündemine girdiğini ve yasalaşmasını beklediklerini söyledi.


"Emlak Danışmanlığı Yasa"nı oda olarak siz mi çıkaracaksınız? Yoksa hükümetin çıkaracağı bir yasa mı?


Oda olarak aldığımız kararlar var ancak 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar olarak kurduğumuz odada bazı eksikliklerimiz var. Meslektaşlarımızın işlerini yaparken karşılaştığı zorlukları ortadan kaldırmak istiyoruz. Emlakçılarımız en ufak hataları sonucu 1000-50000 lira arasında para cezasına ve 1 ve 3 yıl arası hapis cezası almakla karşı karşıya kalabiliyorlar. Daha da kötüsü bu yasa ile tıpkı avukatlarda olduğu gibi emlakçı lisansı iptal edildikten sonra bir daha emlakçılık yapmasının önü kesiliyor. Emlakçılığın üniversite ve liselerde eğitimleri veriliyor. Çıkaracağımız yasa ile 4 senelik üniversite bölümü olacak.


Hazırlamış ve hükümete sunmuş olduğunuz "Emlak Danışmanlığı Yasa Taslağı"nda emlakçılık nasıl anlatılıyor?


Emlakçılığın tanımı çok değişti. Yatırımcı gelerek parasını nasıl değerlendireceği konusunda bizden danışmanlık alıyor. Emlakçılar aldığı eğitimlerle birlikte aldığı tapuyu daha iyi değerlendirir, işini daha profesyonel yapar hale geldi. Tapu Resmi Senetleri artık emlak ofislerinde çıkar hale gelecek. Yasa ile emlakçıların daha disiplinli olması ve hataları sonucu ağır bedeller ödeyebileceğini bilmeleri gerekiyor.


Emlakçılığın standartları artacak


1999’dan beri  İzmir  Emlakçılar Odası Başkanlığı'nı yapıyorum. Türkiye’de ilk kurulan oda İzmir Emlakçılar Odası. Mesleği iyileştirmek adına Doğan Cüceloğlu, Üstün Dökmen, Mümin Sekman gibi birçok ismin yer aldığı meslek içi eğitimler düzenledik. Tapu kadastro, pazarlama, emlak hukuku, emlak muhasebesi, gayrimenkul yönetimi, portföy yönetimi gibi ciddi dersler veriyoruz. Anlaşmazlıkları gidererek Türkiye’deki 18 odanın hepsinden, odaların olmadığı yerlerdeki 24 dernekten bu anlaşmanın altına imza aldık. Bir yasa tasarısı hazırladık. Geçtiğimiz hafta Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci İzmir’e geldi. Toplantılarda sayın Bakan'a emlakçılara yönelik yasanın çıkarılması isteğimizi ilettik. Hazırladığımız yasa taslağı da Bakanımıza teslim edildi. Bu yasanın hem vatandaşa hem devlete hem de emlakçılara yararı olacaktır. Kaçak emlakçıların hem vergi ödemeden hem de vatandaşı kandırarak, dolandırarak iş yapmasının önüne geçmek gerekiyor. Kaçak emlakçılar yüzünden bizim de adımız kirleniyor. Vatandaşlarımızın emlakçılarla sözleşme imzalaktan kaçınmaması ve neye imza attığını bilmesi gerekiyor. Sözleşmeler hem emlakçı hem de vatandaş için önemli. Emlakçılığın standartlarını geliştirmek adına dünyada ne yapılıyorsa biz de bunları uyguluyoruz. Meslek standartlarımızı artırmak için ilk önce eski emlakçılık zihniyetinin değişmesi, emlakçının kendini geliştirmesi gerekir. Ben ‘senin ofisin 40 metre olsun’ diyor isem kendim için değil emlakçı için bunu söylüyorum. Bunu söylediğim için de arabama zarar verdiler, tehdit telefonları aldım. Ama denetimlerden canı yanan, aklı başına gelenler gelip benden özür de diledi. Yan yana emlakçılık yerine birleşerek, odamızdan alabilecekleri desteklerle de daha iyi emlakçılık yapabilirler. Sağlam bir ekibimiz ve odasına destek olan, okuma oranı yüksek üyelere sahibiz. Emlakçının kendini geliştirerek bilgisini satar hale gelmesi gerekiyor. Bugün en basit bir emlak ofisinin gideri aylık 3500-10000 lira arasında değişiyor. Gayrimenkul sattığımız portallara 200 ilan koyarak yıllık 16 bin lira masraf ediyoruz. Bu açıdan vatandaş bizi ‘5 dakikalık iş yapıyor’ diye yargılamamalı. Mesleğe başladığım yıllarda simsar, komisyoncu, dahili ticaret gibi işler yapanların yanında her türlü işi yapanlar da vardı. Bugün bir emlak ofisinde emlakçılıktan başka bir iş yapılmasının önü yasal olarak kapalıdır. Aynı ofis içerisinde fabrika satışı, otel kiralama, daire emlakçılığı gibi çeşitli alanlarda ihtisaslı emlakçılık yapılabiliyor. Bir ofise girdiğinizde her türlü emlak işinizde size yardımcı olabilecek bir kişi bulabiliyorsunuz. Biz bunun için işin adını ‘emlak danışmanlığı’ yapmaya çalışıyoruz.


Emlakçıların şu anda beklediği bir yasa var mı?


Biz emlakçı olarak başka bir işe karışamıyor isek bu kişilerin de emlakçılık mesleğine soyunmamaları gerekir. Sayın Bakanımıza verdiğimiz yasa taslağında kaçak emlakçıya; kapıcıya, kayıtlı olmayan muhtarlara ciddi miktarlarda para cezası verilecek. Kaçak emlakçılık yaptığı ispatlanan kişilere 1 ile 3 yıl arası hapis, 1000 ile 50000 lira arasında para cezaları verilecek. Amacımız vatandaş kandırılmasın, sıkıntı yaşamasın, doğru alışveriş yapsın ve bir de herkes kendi işini yapsın. Emlakçı için de yaptığı hataya bağlı olarak para, hapis ve meslekten men cezaları gibi cezalar verilecek. Bu hataları da yasanın içerisindeki denetim ekibi belirleyecek. Gelişen iletişim teknolojisi de bu hataların belirlenmesinde bize kolaylık sağlayacaktır.


Kaçak emlakçılılarla ilgili sorunu olan ne yapmalı?


Bir kayıt ve belge olmadığı için kaçak emlakçılar için çözüm biraz daha zor. Ama çıkmasını beklediğimiz yasa ile bunların da önüne geçmeyi planlıyoruz. Bu konularda birileri bir şeyler yapmak zorunda ve biz de bunu yapıyoruz.


Faiz oranları yüksekken ev alın


Vatandaşlara önerileriniz nelerdir?


Konut kredisi konusunda vatandaşların kafasında yanlış düşünceler var. Konut kredisi ile alacakları eve 2-3 katı para ödemek istemiyorlar. Ancak alınacak ev kiralanabilir, daha sonradan satılabilir, hesaplandığında kredinin vadesi dolmadan kredi ücretini ve daha fazlasını evden kazanmış olabilirsiniz. Ki satılacağı takdirde alındığı fiyatın üstüne çıkarak daha değerlenmiş de olabilir. Vatandaş ev almak için faiz oranlarının düşmesini bekliyor. Bu da yanlış bir düşünce; faiz oranları yukarıda olduğunda ev satışları az ve ev fiyatları da düşük olur. Faiz oranı yüksek iken 100 liraya alınabilecek bir ev faiz oranı düştüğünde 150 liraya yükselebiliyor. Aradaki 50000 lira 6 ay ya da 1 yılda ödenecek iken ama öteki türlü sizin bunu 10-20 seneye yayma avantajınız var. Faiz oranları yukarıda iken düşük fiyata ev alıp faiz oranları düştüğünde borcunuzu yeniden yapılandırabilirsiniz. Böylelikle büyük karlar da elde etmiş olursunuz. Emlakçıdan emlak almanın bir diğer faydası da; zor durumda olup internet sitesine normal fiyatından bize ise değerinden biraz daha ucuza fiyat verilen bir emlak ürününü emlakçıdan belki de daha ucuza alınabilir.


Vade 10 yıla indirildi ancak faiz oranı 1.20 şu anda. Faiz 0.69 oranına geldiğinde aşırı olan talep fiyatları da artırdı. Ancak şu anda ekonomik bir çalkantı var. Bu 2016’nın 6. ayından sonra piyasaların rahatlayacağını öngörüyorum. Asgari ücretin artması patronlara sıkıntı yaşattıysa da reel sektörde bu 1300 liranın ödenmesiyle bir rahatlama olacaktır. Avantajları olduğu gibi dezavantajları da var tabii ki. Yatırım yapacak bir kişinin Emlakçılar Odası'na ya da İzmir Ticaret Odası’na kayıtlı bir emlakçıya gitmesini öneriyorum. Uzmanlaşmış emlakçılık anlayışı ile önceleri 5-10 gün ev beğendiremediğimiz kişiye ofisimizden bile satış yapma seviyesine gelmiş bulunuyoruz. Ancak yaptığımız her alışverişte hazır sözleşmeleri imzalayıp bir nüshasını almalıyız. Yer göstermenin de ayrı bir sözleşmesi var. Bir sıkıntı çıktığında gördüğünüz yerleri sözleşme ile kanıtlama imkânına sahip oluyorsunuz.  


Yenigün


Geri Dön