Faiz ve vadeyi değiştirirken komisyonları göz ardı etmeyin
Sanayi Bakanlığı'nın yaptığı yeni düzenlemeyle bundan böyle konut kredisi kullanan tüketiciler, bankalarından faizlerin seyrine bağlı olarak faiz indirimi ya da ödeme planlarında değişiklik talep edebilecek. Ancak, bu taleplerde bulunurken, bankaların uyg
Sanayi Bakanlığı'nın yaptığı düzenleme ile konut kredisi kullanan tüketiciler faiz indirimi, vade değişikliği gibi konularda bankasıyla pazarlık fırsatı netlik kazandı. Buna göre, tüketiciler faizlerin seyrine bağlı olarak ya da bütçelerine göre, aldıkları konut kredisinde istedikleri anda bankaya yapılacak başvuru ile ödeme planında değişiklik yapabilecek. Mortgage öncesinde de bu fırsatı elinde bulunduran tüketiciler için şimdi yönetmeliğin yayınlanmasıyla bu konuda mortgage de netlik kazandı. Ancak bankacılar bu değişiklikler yapılırken bankaların uygulayacağı komisyonlara dikkat çekerek "Tüketiciler bu maliyetleri gözardı etmemeli" uyarısında bulundu.
Yönetmelik yürürlüğe girdi
Mortgage olarak adlandırılan konut kredilerinin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili 5582 sayılı Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkın Kanun ile Sanayi Bakanlığına verilen Türkiye Bankalar Birliğinin de görüşü alınarak "konut finansmanı kapsamındaki kredilerin yeniden finansmanına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi" yetkisi çerçevesinde hazırlanan yönetmelik, 29 Eylül 2007 tarihinde yürürlüğe girdi.
Yazılı başvuru şartı aranacak
Söz konusu yönetmelik çerçevesinde, kredi veren banka ya da kuruluş ile kredi kullanan tüketici arasında yapılan Konut Finansmanı Sözleşmesi'nde, değişiklik için tüketicinin başvurusu ya da tüketicinin yazılı izni şartı aranacak. Tüketici bu başvuru ile kullandığı kredisinde faiz oranında, vadesinde, faiz türünde değişiklik yapabilecek. Böylece tüketeci kredi faizlerinde aşağı yönlü bir seyir istediği zaman, kullandığı krediye yansıtarak düşük faizden yararlanabilecek. Bütçesine göre uzun vadeyi kısaltmaya, ya da kısa vadeyi uzatma fırsatını da yakalayan tüketiciler, faiz türünde sabit faizden değişkene, ya da değişken faizden sabite dönüş yapabilecek.
Para birimi de değiştirilebilecek
Kredinin faizi, vadesi, faiz türünün yanısıra yönetmeliğe göre kullanılan kredi de para birimi de değiştirilebilecek. Böylece dövizdeki hareketliliktende zarar görmek istemeyen tüketiciler bu seyre göre isterlerse TL'de isterlerse herhangi bir para biriminde kredisinin taksitlerini ödemeye devam edebilecek.
Bankasını değiştirme şansı var
Tüketici ayrıca bankasını ya da finansman kuruluşunda da değişikliğe gidebilecek. Buna göre tüketici, bir başka bankanın koşullarının toplam maliyet olarak lehine olması halinde, bir başka bankadan daha iyi koşullarda kredi alarak, eski kredisini kapatabilecek ve finansman kuruluşu değişerek kredisi yeniden yapılandırılmış olacak.
Avantaj derken zararlı çıkmayın
Yetkililer, tüketiciler için yeniden yapılandırma ile bankalarla pazarlık avantajı sunulduğunu belirtirken, "Ancak yeniden yapılandırma sırasında bankaların uygulayacağı komisyonlarla oluşacak maliyet avantajı zarara çevirebilir. Bu nedenle maliyetler dikkatle incelenmeli" yorumunu yaptı. Yetkililer, "Yeniden finansman sırasında tüketicilerin dikkat etmeleri gereken en önemli unsur toplam maliyettir. Bakiye borç tutarı, kalan vade, faiz yüzdesi ve ödenmesi gereken tutar ile borcun yeniden finansmanında tüketiciye toplam maliyeti göz önünde bulundurulmalı" dedi. Bankaların bu değişiklikler sırasında alacakları komisyonun ise erken kapama ücreti olan yüzde 2'yi geçmeyeceği ve kredi kullanımı sırasındaki dosya masrafları seviyesinde olacağı belirtiliyor.
Faiz, vade ve para biriminde değişiklik yapılabilecek
Konut kredisinin yeniden yapılandırılmasına ilişkin yürürlüğe giren yönetmelikle tüketicilerin düşen faiz ortamından faydalanma fırsatını elde ettiğini anlatan Yapı ve Kredi Bankası Konut Finansbam Bölüm Başkanı İsmet Erdem, şunları söyledi: "Yönetmelikte faiz oranında, vadede, faiz türünde, para biriminde değişiklik yapılma fırsatı doğdu. Ayrıca birden fazla konut kredisininde tek konut kredisi altında toplayabilme imkanı sağlandı. Bu yönetmelik tüketiciye faizde vadede değişiklikte bankalarla pazarlık avantajı getirdi. Ancak burada yapılacvak değişikliklerde oluşacak maliyetlere de dikkat etmek gerekir."
(Hürriyet)