Ekonomi

Faize hiç dokunulmasa dolar kuru ne olurdu?

Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, Merkez Baknası'nın hiç faiz indirimi yapmamış olması durumunda dolar kuru ve enflasyonun nasıl bir noktada olacağını açıkladı. Enflasyon yüzde 25 olurdu Dünya Gazetesi tarafından düzenlenen panelde konuşan Eğilmez ekonomi ile ilgisi olmayan bazı risklerin ve Türkiye'nin ithalata dayalı üretim yapan bir ülke olmasının da enflasyonu yükselttiğine ve pek çok etkenin de kura etki ettiğine işaret etti

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 14'den yüzde 13'e düşürmesine piyasanın verdiği tepkiyi "işkence altındaki insanın tepkisizleşmesine ve tepki vermeden ölmesine" benzeten Ekonomist Mahfi Eğilmez, politika faizinin yüzde 19 civarındayken hiç değiştirilmemiş olması senaryosunda enflasyonun yüzde 25'lerde kalacağını, dolar kurunun ise 11,5 ile 12 TL arasında olacağını söyledi.

Enflasyon yüzde 25 olurdu

Dünya Gazetesi tarafından düzenlenen panelde konuşan Eğilmez ekonomi ile ilgisi olmayan bazı risklerin ve Türkiye'nin ithalata dayalı üretim yapan bir ülke olmasının da enflasyonu yükselttiğine ve pek çok etkenin de kura etki ettiğine işaret etti. Eğilmez S400 konusu gibi ekonomiyle ilgisiz pek çok konunun riskleri artırdığına ve kuru yükselttiğini belirterek, risk havuzuna sürekli yeni konuların eklendiğini söyledi. Eğilmez, "Biz ithalatçıyız. İthalat yapıp ona göre üretim yapan bir ülkeyiz. Dış borcumuz 450 milyar dolar. Bunları bindirdiğiniz zaman bizim maliyetler alıyor gidiyor, enflasyon oluyor. Bu çok net. Bizde faiz olayı enflasyon ile mücadele için değil. Bu çok enteresan" diye konuştu.

Enflasyonla mücadele terk edilmiş durumda

Eğilmez kendi sitesinde yayınladığı köşe yazısında ise faiz indiriminin olası sonuçlarına değindi. Kararın ithalata dayalı üretim yapan Türkiye'de maliyetleri, fiyatları dolayısıyla da enflasyonu artıracağını vurgulayan Eğilmez, Kur Korumalı Mevduatların da Hazineye ve Merkez Bankasına büyük bir yük getirdiğini bunun da enflasyonu körükleyeceğini söyledi.

Hazineye 120 milyar TL yük binecek

KKM'ye geçenlere devletin politika faizi artı yüzde 3 olmak üzere yüzde 17 faiz ödediğine vurgu yaptı. Faizin yüzde 13'e gerilemesinin Hazine'ye ve TCMB'ye KKM için ek yük getirdiğine işaret eden Eğilmez, KKM için yapılan ödemelerin bu yıl 120 milyar TL'yi bulacağını ve bunun da enflasyonu artırmanın yanı sıra MB'nın da zarar etmesine sebep olacağını ve bu zararın yükünün de Hazine'ye kalacağına işaret etti. Eğilmez Türkiye'de ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadeleyi tümüyle terk ettiğini belirterek toplumun uzun bir süre yüksek enflasyonla ve satın alma gücü kaybıyla yaşamaya alışması gerekeceğini söyledi.

 

Ekonomistlerin hocası Mahfi Eğilmez dolar – euro eşitliği için Türkiye’yi uyardı. Türkiye ciddi zarar yaşayacak

Ekonomistlerin hocası Mahfi Eğilmez hangi ülkenin merkez bankasını örnek gösterdi? Tüm dünyaya ders verdi