29 / 12 / 2024

Faizsiz ev sahibi yapan sistem vatandaşları birikime yönlendirdi!

Faizsiz ev sahibi yapan sistem vatandaşları birikime yönlendirdi!

Tasarrufa Dayalı Faizsiz Finansman Sistem'i olarak bilinen yöntemle ev almak isteyen pek çok kişi gerekli birikimleri yaparak faizsiz ev alabiliyor. Finansevim Genel Müdürü Özgür Öztürk, faizsiz olarak ev alma sistemi ile sektörün aylık cirosunun 1 milyar liraya ulaştığını söyledi.



Hürriyet'den Gülistan Alagöz'ün haberine göre faizsiz ev sahibi yapan sistem vatandaşları birikime yönlendirdi. Pek çok vatandaşı ev sahibi yapan faizsiz ev alma sistemi şekilde işliyor: Tasarrufa Dayalı Faizsiz Finansman Sistemi ile ev almak isteyenler öncelikle gruplar oluşturuyor. Daha sonra sırayla grupta bulunan her kişiye kura yöntemi ile bir ev alınıyor.  Bu şekilde vatandaşları ev sahibi yapan firmalar arasında Eminevim, Birevim, Fuzulev, Finansevim gibi kuruluşlar bulunuyor. 

Finansevim Genel Müdürü Özgür Öztürk’ün verdiği bilgilere göre, sektörünün aylık cirosu, 300 milyondu. Geçen 4 yıllık süre içinde bu rakam 1 milyar liraya ulaştı. 

Devlet mutlaka denetlemeli 

Öztürk'e göre bu sistemle ev sahibi yapmayı hedefleyen tüm firmalar devlet kurumları tarafından denetlenmeli. Öztürk, “Firmaların bilerek ya da bilmeyerek vatandaşı mağdur etmesi engellenmeli. Biz sektör olarak devlet bizi denetlesin, insanların kafasında sisteme ilişkin güven eksikliği olmasın istiyoruz. Bu talebimizi Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’na (BDDK) ilettik. Yakında bu doğrultuda adımların atılacağına inanıyoruz. O zaman sektörün büyümesi daha da hızlanacaktır. Sektörde düzenleme olursa aylık ciro 10 milyar lirayı görür” ifadelerini kullandı. 

Öztürk'e göre faizsiz ev sistemi ile ev sahibi yapan tüm kurumlar bir ortaklık kurmalı. Öztürk yakında tüm firmaların katılımı ile bir ortaklık kurulacağını açıkladı. 

Gayrimenkul sektöründe yaşanan durgunluk avantaj sağladı 

Öztürk açıklamaları sırasında gayrimenkul sektöründeki durgunluk hakkında bazı açıklamalarda bulundu. Öztürk, son yıllarda gayrimenkul sektöründe yaşanan durgunluğun faizsiz sistem için olumlu etki yarattını anlattı. 

Öztürk “Faizler artınca vatandaşlar bizim sisteme yöneliyor. 60 ay vadeyle 100 bin lira kredinin bugün vatandaşa maliyeti ortalama 160 bin lira. Bizde ise yüzde 10’luk bir hizmet bedeli var, yani, 110 bin liraya geliyor. Bu nedenle talep görüyoruz. Bir de geçmişte vatandaş bizim sistemimize ‘zamanı belli değil’ diye uzak duruyordu. Kura bana ne zaman çıkar, o zamana kadar ev fiyatı artar mı endişesi var. Ama bugün sektörde fiyatlar artmıyor, piyasada bir durağanlık var. Bunu gören vatandaş da acele etmiyor" şeklinde konuştu. 

Öztürk firmalarının gelecek hedeflerinden de bahsetti. Büyümeyi amaçladıklarını açıklayan Öztürk, şu anda 45 şubeye sahip olduklarını 2020 yılına kadar bu sayıyı 65'e çıkarmak istediklerini söyledi. 

Faizsiz sistemde 3 ödeme modeli var 

Faizsiz sistemde 3 farklı ödeme modeli bulunuyor. Birbiriden farklı kişiler bu ödeme modelleri sayesinde yardımlaşarak ev sahibi olabiliyorlar. 

Çekiliş Fonu modeli: Bu ödeme modelinde katılımcının taksit ödeme bütçesini bulunduğu grup belirliyor. Çekiliş fonu ödeme modeline göre her ay noter huzurunda yapılan çekilişlerde teslimat alacak katılımcılar belirleniyor. 

Vade Ortası Fonu sistemi: Bu ödeme şeklinde ise ödenecek taksit tutarı vadeyi belirliyor. Vade ödemesinin yarısına gelindiğinde teslimata hak kazanbiliyorsunuz. 

Relax Ödeme Fon Modeli Sistemi: Bu ödeme modeline göre taksitleri ev alıcısı belirliyor. Bu sistem doğrultusunda ev almak isteyen kişi istediği tarihte ödeme yapmaya başlıyor. Hedeflenen tutarın yarısını ödediğinde ise ev sahibi olmaya hak kazanıyor. 


Geri Dön