02 / 05 / 2024

Ucuz ev sahibi olmak isteyenler maket ev alıyor!

Ucuz ev sahibi olmak isteyenler maket ev alıyor!

Ucuz ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar ev yapılmadan maket üzerinden almayı tercih ediyor. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Çınar, bu sistemin her iki taraf için de avantaj olduğunu söylüyor...



Ucuz ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar ev yapılmadan maket üzerinden almayı tercih ediyor. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Çınar, bu sistemin her iki taraf için de avantaj olduğunu söylüyor. Emlakçı Y. Emre Şişmek de bu tür satışlarda alıcının yüzde 40'a varan karının olduğunu ifade ediyor. Ancak Doç. Dr. Mehmet Kamanlı, maket evlerin dolandırıcılığa neden olacağı uyarısında bulunuyor Konut ihtiyacının her geçen gün artması insanları ucuz konut satın alma yönünde arayışlara sevk ediyor. Maliyeti düşürmek isteyen vatandaşlar ise henüz ev yapılmadan maket Özerinden evlerini alıyor.
Böylece konutlar daha uygun fiyata mal ediliyor. Konya'nın 2006 yılından beri konut sektöründe çok büyük atılımlar yaptığını belirten Konya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Çınar. Konya'nın konut sanşında Türkiye'de 6. sırada yer aldığını ifade em. 2010 yılında yapılan referandum ile birlikte gayrimenkul sektöründe ciddi bir am$ın olduğuna da dikkat çeken Çınar, "İnsanlar artık ev almadan önce maket, proje, mekan, özerinden yerlere bakar oldu. Maket alınan ev ile yapımı tamamlanan ev arasında ciddi farklılıklar süz konusu oluyor. Çünkü inşaann başında konut fiyatları bira: daha düşük olur. Maket aşamasında alının bedel inşaat yapımı için önemlidir. Bu da hem yapımcı için hem de alıcı için bir avantaj durumundadır. Bir de hiç ortada bir şev yokken bir ev almak büyük bir risk.
Bunu değerlendirmek önemli. Ayrıca evi ilk alan her saman daha avantajlı durumda. İlerleyen süreçte ev alı nan bölgenin değerinin araması ister isteme: evin değerini daha da arrıracaknr" diye konuştu.
KONUT SIKINTISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Şu anda Konya'da çok fazla konut yapılmasına rağmen nüfusun her geçen gün artmasından dolayı konut sıkınasının yaşandığına dikkat çeken Çınar, her yıl otalama 17 bin yeni konut ihtiyacının ortaya çıkrığını söyledi. 20C6 yılından beri inşaat malzemeleri fiyatında çok fazla artış olmadıkını ancak konut fiyatlarının süreklı artngını söyle^vn Çınar, bunun sebebinin de arsa sahiplerinin eskiye oranla daha fazla fiyat istemesi olduğunu kaydetti. Çınar, bunun da vatandaşlara yansıtıldığını ifade etti. "Konya'da her zaman nitelikli konur ihtiyacı var" diyen Çınar, inşaat sektörü için siyası istikrarın çok önemli okluğunu, siyasi alanda bir değişikliğin direkt olarak inşaat sektörünü etkileyeceğini sözlerine ekledi.
YÜZDE 40 DAHA AVANTAJLI
Maket ev almanın vatandaşlar için her zaman daha avantajlı olacağına dikkat çeken TURYAP Yazır Temsilcisi Yiğit Emre Şimşek de, bu tür maketten ev sanşlannın her zaman daha kazançlı olacağına dikkat çekıi.
Güvenilir firmalar ile çalışılması halinde maket evlerin yüzde 40 daha kazançlı olacağını ifade evlen Şimşek. vatandaşları bu tür işlemleri yaparken dikkatli olmalarını ve uzmanlardan yardım almaları konusunda da uyardı.
KAMANLI: DOLANDIRICILIĞA YOL AÇAR
Maket ev almanın avantajlarının yanında dolandırıcılığa yol açabileceğini söyleyen Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşat Mühendisliği Bolümü Ötfretim Üyvsi Doç. Dr. Mehmet Kamanlı, bu konuda inşaat firmalarının güvenilir olmalarının son derece önemli olduğunu ıtade etti. Vatandaşlara maket üzerinden değil de direkt görerek ev almalarını tavsiye eden Kamanlı; yapılan projenin, uygulanan yönetmenliğin görülerek standartlara uygun yapılıp yapılmadığını kontrol etmelerinin önemli olduğunu söyledi.
"Bir inşaatın güvenli olup olmadığını maket üzerinden anlayamayız* diyen Kamanlı, bu yolla dolandıncılıkyapılabilecegini vatandaşların bu hususta dikkatli olmaları gerektiğine vurgu yaptı.


Memleket Konya

Geri Dön