23 / 12 / 2024

Faizsiz konut şirketleri mağdurları ne yapmalı?

Faizsiz konut şirketleri mağdurları ne yapmalı?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), faizsiz finansman modeliyle konut ve araç edindiren toplam 21 firmanın tasfiyesine karar verdi. Peki faizsiz konut şirketleri hangileri? Mağdurlar ne yapmalı?



Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), faizsiz finansman modeliyle ev ve araç edindiren toplamda 21 firmanın tasfiyesi için karar verdi. Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre, kontrolsüz olarak büyüyen faizsiz finans sektörünün vatandaşlaro mağdur etmemesi amacıyla çıkarılan yasal düzenlemeler gereğince şirketlere intibak için belirli bir süre tanınmıştı. Toplamda 21 şirketin kendilerine verilen süre zarfında yasaya intibak sağlayamayacağının anlaşılında da tasfiye kararı alındı. Son gelişmelere göre 8 firma da kendi istediği ile çıktı.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Yaşanan son gelişmelere göre, tasfiye kararı alınan toplamda 21 şirketin kayıtlarında katılımcı sayısı 54 bin kişi şeklinde bildirildi. Fakat bu kişilerden yaklaşık olarak 14 bin tanesinin ödemelerini aldığı bildirildi. Yani böylece tasfiye sürecindeki şirketlerde katılımcı sayısının 40 bin civarında olması bekleniyor. Yine alınan bilgiye göre, şirketlere yatırılan para miktarı 7 milyar Türk Lirası olarak belirlendi. Toplamda 21 şirketin sahiplerine yurtdışı yasağı getirildi ve şirket sahiplerinin mal varlıklarına tedbir konuldu.

Faizsiz konut şirketleri mağdurları ne yapmalı?

Tasfiye edilen şirketlere, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından üçer kişilik Tasfiye Komisyonu atandı. Tasfiye Komisyonu vatandaşların mağdur edilmemesi için tasfiye edilen şirketlerdeki alacaklıları tespit edecek. Yapılan incelemelerde hem şirketlerin hem de şirket sahiplerinin mal varlıklarının, vatandaşların yüzde 90'lık kısmına yakınının mağduriyetini giderebilecek boyutta olduğu belirtiliyor.  21 firmanın tasfiyesine karar verilen süreçte vatandaşların menfaatleri esas alınacak. İlk amaç, vatandaşın ödemesinin tahsil edilmesi olacak.

BELİRLİ BİR SÜRE VERİLMİŞTİ

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden hükümet son dönemlerde mantar gibi türeyen şirketleri zapturapt altına alabilmek için 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu'nu çıkardı. Türkiye Büyük Millet Meclisin'de Mart 2021'de kabul edilen yasa ile tasarruf finansman şirketlerinin kuruluş izni ve denetimi için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na yetki verilmişti. Son zamanların gündem konusu konut ve taşıt finansman şirketlerinin çalışma esaslarını belirleyen tasarruf finansman şirketlerinin kuruluş ve faaliyetlerine ilişkin esaslar yönetmeliği de geçtiğimiz Nisan ayında belirlendi.

Faizsiz konut şirketleri mağdurları ne yapmalı?

Gerçekleştirilen düzenleme ile bu şirketlerin sektörde faaliyet gösterebilmesi için en az 100 milyon Türk Lirası sermayeye sahip olması ve her bir şube için 1 milyon Türk Lirası tutarında sermaye bulundurmaları gerekliydi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, 7 Nisan 2021 tarihine kadar kadar söz konusu şirketler için belirli bir başvuru süresi vermiş ve toplamda 35 firma intibak için başvuru yapmıştı. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Toplamda 21 şirketin intibak talebini yeterli şartları karşılayamadığını belirterek reddetti. Bu toplam 21 şirketin tasfiyesi için karar verildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada belirtilen şirketlerin ret kararından sonra yeni bir yükümlülük altına giremeyeceği, buralara gerçekleştirilen ödemelerin kamusal bir güvence altında olmadığını  bildirdi.

Yaşanan bu süreçte toplamda 8 firma da kendi isteğiyle tasfiye kararı aldı. Bu 8 şirketin iradi tasfiyeleri kurulun iznine tabi tutulacak. Kurulun tasfiyeye ilişkin izin vermesinin ardından 15 gün içerisinde işlemlere başlanmış olacak.

Faizsiz konut şirketleri mağdurları ne yapmalı?

MAĞDURLAR NE YAPMALI?

Bu şirketlere atanmış olan TMSFBDDK Tasfiye Komisyonu üyeleri alacak ve bu borçları belgeledikten sonra bazı duyurular gerçekleştirecek.

Vatandaşlar ise mağdur olmamak için alacaklı olduklarına dair belgelerle bu şirketlerde kurulmuş olan komisyonlara başvuru yapacak.

Komisyonlara gerçekleştirilen başvurular acil olarak değerlendirilecek ve vatandaşların parasını alması sağlanacak.

SEKTÖR NE DİYOR?

Faizsiz konut şirketleri mağdurları ne yapmalı?

Eyüp Akbal/ FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal: "BDDK'nın titiz çalışması ile güçlü ve şeffaf şirketler intibaka hak kazanacak ve vatandaş için de risk kalmayacak. Tasfiye edilen firmalardaki müşteri sayısı sadece yüzde 10 civarında. Mahir Orak/ Birevim Genel Müdürü: Yasanın getirdiği güvenle sektörümüz ivme kazanacak ve hızla büyüyecek. Sektör yasal süreçle birlikte yılda 1 milyon tasarruf sahibine ulaşarak herkesin hayalindeki konut, taşıt veya işyerine sahip olmasına vesile olacak."

 

Faizsiz konut şirketleri mağdurları ne yapmalı?

Musab Üstün/ Eminevim Genel Müdürü: "Bu süreçle birlikte bizlerin de, faizsiz Elbirliği Sistemi'nin kurucusu ve sektördeki lideri olarak sorumluluğumuz artmaktadır."

SERDAR KOLO'NUN ŞİRKETİNE DE TASFİYE

Faizsiz konut şirketleri mağdurları ne yapmalı?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun tasfiyesi için karar verdiği toplam 21 şirket arasında Türkiye Yapı Tasarruf Finansman Derneği Başkanı Serdar Kolo'nun şirketi olan Finansevim de mevcut. Serdar Kolo konuyla ilgili olarak "Bu yanlış uygulamadan geri dönüleceği kanaatindeyiz. 20 bin tasarruf sahibi için mücadele edeceğiz" diye konuştu.

BAŞVURUSU ONAYLANAN FİRMALAR

Fuzul Gayrimenkul
Eminevim
İmece Yatırım
Sinpaş Yapı
Birevim ve Çözüm Tasarruf (birleşti)
Katılımevim ve Meskenfinans (birleşti)

Faizsiz konut şirketleri mağdurları ne yapmalı?

TASFİYE EDİLE FİRMALAR

Tasarruf Organizasyon
Hedefevim
İktisatevim
Doğruevim
Vizyonevim
Finalevim
Finansevim
Birikimevim
İhtiyaçevim
Yaşamevim
HH Aydın Yatırım
Destekevim
İstek Evim
Varlıkevim
İkizlerevim
Önceevim
Gerçekevim
Morevim
Değer Tasarruf
Birlikbirikim
Gelecek Tasarruf

Faizsiz konut şirketleri mağdurları ne yapmalı?

KENDİ İRADESİYLE TASFİYE OLMAK İSTEYEN FİRMALAR HANGİLERİ?

Pamukevim
Güvence Tasarruf
Yenievim
Benimevim
Narevim
Umutevim
Kumbaraevim
Ezogelin Tasarruf
 

Faizsiz konut şirketleriyle ilgili son dakika kararı!


Geri Dön