28 / 04 / 2024

Faizsiz konutta dönüm noktası: Yastık altı birikimler de ülke ekonomisine kazandırılacak!

Faizsiz konutta dönüm noktası: Yastık altı birikimler de ülke ekonomisine kazandırılacak!

Tasarruf finansman sektöründeki sözleşme tavan tutarının değişmesi hem sektörü hem de konut ve araba alıcılarını olumlu etkileyecek. Finansal Kurumlar Birliği Tasarruf Finansman Şirketleri Sektör Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. 



Finansal Kurumlar Birliği Tasarruf Finansman Şirketleri Sektör Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, tasarruf finansman sektörünün 2023'ü yılın son günlerinde yürürlüğe alınan Tasarruf Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'e ilişkin açıklamalar yaptı. 

"Tasarruf finansman sektörü olarak 2022 yılında Finansal Kurumlar Birliği bünyesine dâhil olmamızın hemen akabinde bu alanda faaliyet gösteren altı şirketimizle birlikte bu çatı altında birçok çalışma gerçekleştirip hazırladığımız tavsiyeleri yetkili mercilere aktardık" bilgilerini veren Eyüp Akbal, sektörün daha iyi bir noktaya gelmesi için atılması gereken adımlar ve iyileştirmeler ile ilgili, çok daha fazla kişinin ev, araç ve çatılı iş yeri sahibi olmasına kolaylık sağlayabilmek için pek çok görülmeler yaptıklarını belirtti. 

Akbal, bu görüşmelerin ve çalışmaların dönüşlerinin de geçtiğimiz ay yayımlanan yönetmelik değişikliği ile görüldüğünün altını çizdi. 

Faizsiz konutta dönüm noktası: Yastık altı birikimler de ülke ekonomisine kazandırılacak!

TASARRUF FİNANSMAN SÖZLEŞME TUTARI 154 MİLYAR TL HACME ULAŞTI

Eyüp Akbal, tasarruf finansman sektörü ile ilgili sayısal verileri de tek tek oaylaştı. "Tasarruf finansman sektöründe bugün 420’ye yakın şube, 4 bin 200’ün üzerinde çalışan ve 370 bin müşteri mevcut" diye konuşan Akbal, "2022 Aralık ayı  itibarıyla 14,3 milyar TL aktif büyüklüğü olan sektörün Kasım 2023’te aktif büyüklüğü 24 milyara yükselmiş durumda. Diğer taraftan toplam sözleşme tutarı Aralık 2022 dönemine göre yüzde 96 oranında büyüdü ve 154 milyar lira hacme ulaştı" ifadelerini kullandı. 

Akbal, mevzuat değişikliğinin de tasarruf finansman sektörünün sürdürülebilir büyümesinde önemli bir dönüm noktası olduğu düşüncesinde olduğunun altını çizdi. 

"Yapılan değişiklikler ile birlikte sektörde faaliyette bulunan altı şirketin hızlı bir büyüme sürecine gireceğini öngörüyorum. Diğer taraftan sektörümüzün bilinirliğinin artmasını ve yeni müşterilerin sisteme dâhil olmasını öngörüyorum. Dolayısıyla, yüz binlerce kişinin faiz ve kredi maliyetine katlanmadan kendi ödeme gücüne göre taksit tutarını belirlediği bir ödeme planıyla konut, araç ve çatılı iş yeri sahibi olmasının önü açılmış oldu" açıklamasında bulunan Akbal, yönetmelik değişikliğinin; tasarruf sahiplerinin birikimlerinin artması, istihdam oranlarının yükselmesi ve yastık altı birikimlerin ülke ekonomisine kazandırılması konusunda da önemli rolü olacağını vurguladı. 

Faizsiz konutta dönüm noktası: Yastık altı birikimler de ülke ekonomisine kazandırılacak!

SÖZLEŞME TAVANLARININ YÜKSELTİLMESİ TALEPLERİ DAHA İYİ KARŞILAYACAK

Akbal, şu anki ekonomik konjonktürdeki enflasyonist ortam dikkate alındığında tasarrufun öneminin bir kez daha ortaya çıktığının altını çizdi. 

Sözleşme tavan tutarında yaşanan yükselişin, vatandaşların faha çok tasarruf yapmasına imkan sunarken, diğer taraftan uzun senelerdir faaliyette olan sektörün hedef kitlesini de genişlettiğine dikkat çeken Akval, "Yeni düzenlemeyle genel olarak konut ve araç sahibi olmak isteyen herkes, artık bizi tercih edebilir noktaya geldi. Bunun gerçekleşmesi için sözleşme tavan tutarındaki değişikliğin kritik bir önemi bulunuyordu. Sözleşme tavan tutarındaki artış, konut için 7,2 milyon Türk Lirası'na ve araç için ise 2.8 milyon liraya yükseltilerek sektörümüze rahat bir nefes aldırırken müşterilerimizin ve vatandaşlarımızın da taleplerine daha iyi yanıt verilmesine imkan sunacak" diye konuştu. 

Faizsiz konutta dönüm noktası: Yastık altı birikimler de ülke ekonomisine kazandırılacak!

"Tasarruf finansman şirketlerinin tahsisat süreçleri, şirketlerin inisiyatifinden bağımsız hâle getirilerek standartlaştırıldı" diye konuşan Akbal, yönetmelikle sözleşmede öngörülen tahsisat tarihinden itibaren 1 ay içerisinde tahsisat yapma yükümlülüğü getirildiğine, bunun sektördeki tahsisat uygulamasının standart hâle getirilmesi, tasarruf sahipleri nezdinde de sistemin anlaşılabilirliği ve müşteri memnuniyeti adına önemli bir adım olduğuna dikkat çekti. 

Akbal, dijitalleşme konusunun altını çizdi ve "Finans sektöründe sıkça kullanılan uzaktan iletişim araçlarının tasarruf finansman sektöründeki kullanımının genişletilmesine yönelik yapılan değişiklik de bizleri memnun etti. Bilindiği gibi dijitalleşme, sürekliliği olan ve yaşayan bir süreç… Bizler de teknolojinin gelişimine hızla karşılık verebilecek refleksleri geliştiriyoruz" açıklamasında bulundu. 

Ürün çeşitliliği ve kâr dağıtımı konusu ile ilgili de bir adım beklediklerini dile getiren Akbal, açıklamasını "Önümüzdeki dönemde ürün çeşitliliğin artırılması ve kâr dağıtımı konusunda atılmasını beklediğimiz adımların da atılması durumunda sektörümüze yeni oyuncuların dâhil olabileceği ve tasarruf finansman sektörünün sürdürülebilirliğine katkı sağlayacağı kanaatindeyim" diyerek tamamladı. 

Altın alıp satmak isteyenler! Bugün altın fiyatları ne kadar oldu? 16 Ocak 2024 altın fiyatları

2024 yılı en yüksek temettü beklentileri!

10 milyon TL'den ucuz sıfır ev kalmadı mı? Vatandaşlar konut yatırımı için ne diyor?


 


Geri Dön