18 / 05 / 2024

Faruk Çelik: Uludağ cazibe merkezi olacak

Faruk Çelik: Uludağ cazibe merkezi olacak

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne ait Uludağ Milli Parkı alt yapı hizmetlerinin Bursa Büyükşehir Belediyesi eliyle yürütülmesine yönelik işbirliği protokolü, törenle imzalandı



Devlet Bakanı Faruk Çelik, tarihi valilik binasındaki törende, Türkiye'nin en önemli cazibe merkezlerinden Uludağ'ın sorunlarının, uzun yıllar çözüme kavuşmamasını talihsizlik olarak nitelendirdi. Biriken sorunların çözümü noktasında, yoğun bir çalışma içine girdiklerini dile getiren Çelik, şunları söyledi:

"Uludağ'ın, bir plana kavuşması gerekiyor. Uludağ gibi bir cazibe merkezinin plansız olmasını savunmak mümkün mü? Yazık değil mi ülke ekonomisine, Bursa'ya? Uludağ'daki kötü gidişata son verelim. Bu da ancak planla olabilir. Şu anda 1/25 binlik gelişim planı son aşamaya gelmiş bulunuyor, uygulama planlarıyla ilgili yoğun bir çalışma devam ediyor, bir taraftan da teleferik inşaatının başlamasıyla ilgili çalışmalar son aşamaya gelmiş bulunuyor ve günübirlik tesislerin, çok daha modern bir alan olarak düzenlenmesi hedefleniyor. Bunun ötesinde bir gayret yok."

"PLANA HERKES SAHİP ÇIKMALI"
Çelik, gelişim planı üzerinde uzlaşılmasıyla ilgili çalışmaların da sürdüğünü ifade ederek, şöyle devam etti: "Ama karşımıza çıkan tartışma şekline bakıyorsunuz, çok farklı. Kim 'yıktırmam', 'yıkarım' diyor? Bunlar, konuşmalardan alınan birer kelimenin manşetlere taşınması şeklinde bir bakış açısı. Bu, Uludağ'a yapılacak bir haksızlıktır. Çalışma sistemi belli; Uludağ'ın, karşılıklı tüm taraflarla bir araya gelerek, plana kavuşturulması..." "Uludağ'ı nasıl yıkarız, insanları nasıl mağdur ederiz" yaklaşımı içinde olmadıklarını vurgulayan Çelik, hazırlanacak plana, herkesin sahip çıkması gerektiğini ifade etti.

"İLK KAZMA, KAMU BİNALARINA"
Çelik, Uludağ Oteller Bölgesi'nde çok sayıda kamu binası olduğuna dikkati çekerek, "Yıkım olacaksa önce kamu binalarının yıkılması gerekiyor. İlk kazmayı da kamu binalarına vuracağız" dedi. Uludağ'daki otel sahipleriyle yapılacak değerlendirmelerle, en ideal uygulama planının yapılması çabası içinde olacaklarını belirten Çelik, "en son 1964 yılında Uludağ ile ilgili ayrıntılı bir plan yapılmış. Amacımız, 1964'ten beri bekleyen planın yürürlüğe girmesi ve Uludağ'ın gerçekten bir cazibe merkezi olmasıdır" görüşünü dile getirdi.

PROTOKOLDE TARAF OLANLARIN GÖRÜŞLERİ
Bursa Valisi Şahabettin Harput da, Uludağ'da yeni bir döneme girildiğini belirterek, imzalanacak protokolle, Uludağ'ın yönetimiyle ilgili büyük bir sorunun aşıldığını ifade etti. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de, yerel seçimlerde, kentin yıllardır konuşulan sorunlarının çözümü için göreve talip oldukları dile getirdi. Uludağ Milli Parkı'nın, yaklaşık 4,5 yıl önce büyükşehir belediyesi sınırları içine girdiğini hatırlatan Altepe, otel işletmecileri ve sivil toplum kuruluşlarının katkısıyla Uludağ'daki sorunların çözümüne çalıştıklarını anlattı.

Altepe, protokolle, Bursa Büyükşehir Belediyesinin, Uludağ'a hizmet vermeye başlayacağına işaret etti. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Mustafa Kemal Yalınkılıç ise, Danıştay'ın 5 Haziran 2009 tarihli kararıyla Uludağ'ın hukuki problemlerine son noktanın konulduğunu ifade etti. Altyapı kurulmadan üstyapıdan bahsedilemeyeceğini belirten Yalınkılıç, "Uludağ Milli Parkı Alt Yapı Hizmetleri Protokolü"yle, Uludağ Milli Parkı 1. ve 2. Gelişim Bölgeleri ile kamp ve günübirlik kullanım alanlarındaki altyapı hizmetlerinin, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacağını kaydetti. Konuşmaların ardından protokol, taraflar arasında imzalandı.
AA


Geri Dön