28 / 04 / 2024

FATF Türkiye’yi gri listede bıraktı! Çok büyük itibar kaybı

 FATF Türkiye’yi gri listede bıraktı! Çok büyük itibar kaybı

Mali Eylem Görev Gücü – The Financial Action Task Force (FATF), ‘Türkiye’yi kara para aklamak ve terörün finansmanı ile mücadelede yetersiz gösterilen çabalar nedeniyle’ ‘gri listede’ bırakma kararı aldı.



TÜRKİYE DE KURUCU ÜYELERDEN

FAFT, kara para aklamak, terörün finanse edilmesi ve uluslararası finansal sistemlerin bütünlüğüne yönelik olası tehditlerle mücadele etmek amacıyla, 1989 yılında kuruldu. Türkiye’nin de kurucu üyeleri arasında olduğu kurum, her yıl kara para aklanması ve terörün finansmanının önüne geçilmesi yolunda ülkelerin yaptığı çalışmaları inceliyor ve bu konuya ilişkin dünya tablosu çıkarıyor.

Gri Liste, kara para aklamak ve terörün finansmanı konusunda eksiklikler bulunan ve risk içeren ülkelerin yakın gözetim altına alınması anlamına geliyor. Bu listeye alınan ülke, stratejik ve yasal eksikliklerini giderme yönünde taahhüdünü takvime bağlayarak, gerekli adımları atarsa, listeden çıkartılıyor.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü Yönetim Kurulu Üyelerinden Oya Özarslan, FATF’in 2019 yılında yayınladığı raporda, Türkiye için yaptığı önerilerin yerine getirilmemesinin kısa ve orta vadelerde çok ciddi sonuçlar doğuracağını söylemişti.

Özarslan, “Türkiye’nin gri listede yer alması her şeyden önce ciddi bir itibar kaybıdır. Uzun yıllar başkanlığını yaptığım Uluslararası Şeffaflık Derneği olarak bizler, Türkiye’nin kara para aklamakta şüpheli gruplarla ilişkisini gözden geçirmesini hep söylüyorduk. Burada El Kaide ve IŞİD gibi terörist grupların da terörizmin finansmanına yönelik faaliyetlerinin, yeteri şekilde takip edilmediği söyleniyor.” demişti.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön