24 / 12 / 2024

Fatih Gündoğar Sur ilçesini 19 yılda 55 metrekarelik alana sığdırdı!

Fatih Gündoğar Sur ilçesini 19 yılda 55 metrekarelik alana sığdırdı!

Diyarbakırlı taş ustası Fesih Gündoğar, binlerce yıllık tarihiyle onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi Sur ilçesinin taştan maketini 19 yılda 55 metrekarelik alana inşa etti.



Diyarbakırlı taş ustası Fesih Gündoğar, binlerce yıllık tarihiyle onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış, yazarların, şairlerin büyüleyici dizelerine esin kaynağı olmuş tarihi Sur ilçesinin maketini 55 metrekarelik alana 19 yılda inşa etmeyi başardı.


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde 20 yıldır çalışan Gündoğar'ın kentin 1939 yılında havadan çekilen fotoğrafı baz alınarak hazırladığı açık hava haritası özelliği taşıyan maketi, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. 


Tarihi Sur ilçesinin mimarisinin korunması için emek veren Gündoğar, hiçbir eğitim almamasına rağmen profesyonel heykeltıraşları kıskandıracak başarılı projeye imza attı. 


Gündoğar, bölgedeki taşları kullanarak yaptığı maketlerde hiçbir detaydan kaçınmadan uzun yıllar yaşayabilecek bir eser meydana getirdi.


- Belediye başkanı işe aldı


Gündoğar, 1984 yılında yeteneğini kullanarak taşla ilk olarak cami maketi yaptı. Oto tamircisi olarak çalıştığı yıllarda tarihi Kervansaray'ın orta büyüklükte bir maketini tamamladı. Dönemin belediye başkanının tesadüfen gördüğü maketi çok beğenmesi Gündoğar'ın hayatında yeni bir sayfa açtı.


Belediye başkanından aldığı iş teklifini kabul eden Gündoğar, 1995 yılında bir çok insanın "başarılması güç" dediği bir projeye 19 yılını vererek kendisinden övgüyle bahsedilen bir sanatçı haline geldi.


- Taş maket Guinness yolunda 


İlçenin Keçiburcu mevkisinde belediye tarafından tahsis edilen alana yerleştirilen 55 metrekarelik ve tamamı taştan oluşan maket, ziyaretçilerden beğeni topluyor. 


Maketler üzerinde kalan az sayıda eksiği tamamlamak için çalışmalarını sürdüren Gündoğar, boyutu ve işçiliği konusunda iddialı olduğu eserinin Guinness Rekorlar Kitabı'na gireceğine inanıyor. 


Gündoğar, AA muhabirine, belediyenin de girişimleriyle başvuruda bulunacaklarını belirterek, "Rekorlar kitabına gireceğinden şüphem yok. Yaptığım araştırmalara göre, bu kadar zamanda yapılmış daha büyük bir çalışma bulunmuyor" dedi.


- "Bir hayalim vardı, artık gerçek"


Diyarbakır'ın kültür ve mimarisiyle yakından ilgilendiğini kaydeden Gündoğar, taşlara verdiği şekillerin 1984 yılında bir cami maketiyle sonuçlandığını, ardından mekan maketleri yapmaya başladığını anlattı.


Gündoğar, şunları söyledi:


"Belediyede işe başladıktan sonra yıllarca hayalini kurduğum bir atölyem ve istemediğim kadar çok malzemem oldu. 1995 yılında artık zamanının geldiğini düşünerek tarihi Suriçi bölgesinin maketini yapmaya başladım. Surlardan başlayacak, kutsal mekanlardan sonra evlere varana kadar her şeyi en ince ayrıntısına kadar taşla ölümsüzleştirecektim. Kimseyle pek paylaşmasam da gerçekleştirmek istediğim bir hayalim vardı ve bu artık gerçek."


AA




Geri Dön