27 / 04 / 2024

Fatih Öktem: Isı yalıtımında önemli olan doğru malzeme

Fatih Öktem: Isı yalıtımında önemli olan doğru malzeme

Yaz aylarında yaptıracağınız ısı yalıtımı ile kış mevsimini sıcak geçirebilir, sıcak yaz günlerinde ise çok daha serin bir ortama sahip olabilirsiniz



Yaz aylarında yaptıracağınız ısı yalıtımı ile kış mevsimini sıcak geçirebilir, sıcak yaz günlerinde ise çok daha serin bir ortama sahip olabilirsiniz. Üstelik, yalıtım sayesinde enerji faturalarınızı da neredeyse yarı yarıya düşürebilirsiniz.

Isı yalıtımı, iç mekânlardaki sıcaklığın uzun süre istenen seviyelerde korunmasını sağlıyor. Kış aylarında meydana gelen ısı kayıplarını ve yaz aylarında ısı kazançlarını azaltmak için yapılan ısı yalıtımı, enerji faturalarına da olumlu yansıyor. Kış aylarında kömür, doğalgaz gibi yakıt giderlerini, yaz aylarında ise klima kullanımına bağlı elektrik enerjisi tüketimini neredeyse yarı yarıya azaltıyor. Evlerimizde, iş yerlerimizde ısı yalıtım uygulaması yapmak için en uygun dönem, ise bahar ve yaz aylarıdır. Kış mevsiminin olumsuz hava koşulları nedeniyle el vermediği ısı yalıtımını yaz aylarında yaptırarak kışa çok daha hazırlıklı girebilmek mümkün…

Yalıtım yaptırırken dikkat edilmesi gereken konuların başında doğru malzeme kullanımı ve malzemenin kalınlığı geliyor. Yalıtım malzemesi, tasarrufu sağlayan, geri ödeme süresini belirleyen en önemli bileşen olarak ön plana çıkıyor. “Daha kalın” yalıtım malzemesi kullanımı ise sistemdeki diğer maliyetleri yükseltmeden, tasarrufun orantılı bir şekilde artırılmasını sağlıyor. Örneğin sıvalı dış cephe ısı yalıtım sisteminde 5 cm yalıtım yerine 10 cm yalıtım yapılması durumunda yalıtım uygulamasının maliyeti %30 artmasına rağmen, tasarruf potansiyeli %100 artıyor. Düşük enerji, Sıfır enerji ve Artı enerji binalarda en önemli adım tasarım olup, tasarımda yüksek kalınlıklarda kullanılan yalıtım malzemeleri ile ihtiyacı mümkün olduğunca azaltmak takip edecek süreçleri daha sürdürülebilir kılıyor.

İzocam Genel Müdür Yardımcısı Fatih Öktem yalıtımın önemini vurgularken doğru malzeme kullanımı ve kullanılan yalıtım malzemesinin kalın olması gerektiğine dikkat çekiyor: “Yıllık enerji tüketimiyle ilgili verilere bakıldığında, ülkemizde yalıtımsız yapılarda ortalama 150-200 kWh/m² enerji kullanılırken, TS825* standartına göre yapılan binalarda %60 tasarrufla enerji kullanımı  60-80kWh/m² oluyor. Bununla birlikte, iklim değişikliği ile mücadele yönünden gelişmiş ülkeler “Sıfır Karbon Binaları” tasarlamakta, düşük enerji ihtiyaçlı evleri, hem yeni hem de mevcutlarda enerji etkin yenileme ile hayata geçirmektedirler. Örneğin; Pasif Evlerde ise enerji kullanımı 15 kWh/m² ile sınırlandırılıyor. Böylelikle eski veya eksik yalıtımlı yapılara nazaran Pasif Evlerde ısıtma ihtiyacı %90 azalarak, oldukça yüksek miktarda enerji tasarrufu sağlanıyor. Ülkemizde TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı'nda belirtilen sınır değerler doğrultusunda belirlenmekte olan ısı yalıtım kalınlıklarını daha da artırmak, binaların uzun dönem başarımlarında etkili olacaktır. Bütün gelişmiş ülkelerdeki standardlara ve uygulamalara baktığımızda; benzer iklim şartlarındaki ülkelerde kullanılan yalıtım malzemelerinin Türkiye'den çok daha kalın uygulandığı görülmektedir. Umarız kısa sürede ülkemizde de benzer uygulamalar, standartlar ve tercihler yaygınlaşarak yalıtım kalınlıkları artar. Unutulmamalıdır ki, doğru kalınlıkta uygulanan yalıtım ısı kayıplarını engelleyerek yakıt tüketimini ve salımları azaltacaktır.” 

Kışa hazırlık döneminde binalarımıza uygulayabileceğimiz çeşitli yalıtım sistemleri bulunuyor. Mantolama, çatılara ve binalarımızın iç duvarlarına yapılabilecek uygulamalar ile kış aylarını çok daha sıcak, yaz aylarını ise çok daha serin geçirebilmek mümkün…

Taşyünü, İzopor (Ekspande Polistiren) ve Foamboard (Ekstrüde Polistiren) Yalıtım Levhaları ile yapılan mantolama, ısı  kaybını önemli ölçüde azaltıyor. Binalarda ısıtma ve soğutma amaçlı kullanılan kombi, kalorifer, klima ve benzeri cihazların sarf ettiği enerjiden mantolama uygulaması ile büyük oranda tasarruf edilebiliyor. Mantolama ile binalarda hem yaz hem de kış aylarında faturaya yansıyan enerji gideri en az %50 oranında azalıyor.

Rulopan ile kaplanan çatılar, ısı yalıtımına sahip oluyor ve yakıt sarfiyatı önemli ölçüde azalıyor. Açık gözenekli yapısı ile ses yalıtımı ürünü özelliği de taşıyan Rulopan, içeriğini oluşturan yanmaz özellikteki camyünü sayesinde yangın güvenliği de sağlıyor. Ters teras çatılarda ise İzocam Foamboard levhalar, sürdürülebilir yalıtım uygulamalarını güvenle sağlıyor.  

İzocam Optimum Sistem; dış duvarların iç yüzeyinde, ara bölme duvarlarda ve tavanlarda ısı ve ses yalıtımı amacıyla uygulanabiliyor. Birbirini tamamlayıcı şekilde özel olarak tasarlanan sistem, içten uygulanan diğer yalıtım sistemleriyle kıyaslandığında, kısa uygulama süresi ile dikkat çekiyor ve çok daha ekonomik bir seçenek sunuyor. Sistem içerisindeki camyünü, yüksek ısı ve ses yalıtımı sağlarken, sıva gerektirmediği için hızlı ve kuru uygulama yapılabiliyor.


Geri Dön