03 / 05 / 2024

Fatih’teki 179 türbe, hazire ve kabir restore ediliyor!

Fatih’teki 179 türbe, hazire ve kabir restore ediliyor!

Fatih’te yer alan 7 adet projenin basit bakım – onarım çalışması kapsamında türbe, hazire ve kabirlerin özgün tipolojisine kavuşturulması çalışmaları İBB Yapı İşleri Müdürlüğü tarafından başlatıldı.




Fatih Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Fatih’teki türbe, hazire ve kabirlerin restorasyon çalışması başlatıldı.


İslamiyet öncesi dönemden başlayıp günümüze kadar gelen mezar ve mezar taşı geleneği en olgun ve güzel örneklerini Osmanlı Dönemi’nde vermiştir. Hem manevi değerleri hem de süsleme özellikleri ile bu türbe, hazire ve kabirler İstanbul’un, özellikle de Fatih’in en önemli kültür varlıklarından biri olarak dikkati çekmektedir. İBB Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü’nün, Fatih Belediyesi’nden aldığı destekle Fatih ilçesinde yürüttüğü 179 adet türbe, hazire ve kabirlere ait tespit çalışması tamamlandı. Elde edilen veriler ışığında çalışmada yer alan 7 adet projenin basit bakım – onarım çalışması kapsamında türbe, hazire ve kabirlerin özgün tipolojisine kavuşturulması çalışmaları İBB Yapı İşleri Müdürlüğü tarafından başlatıldı. Aşamalı olarak tespiti yapılan 179 adet türbe, hazire ve kabrin tamamı restore edilecek. Ayrıca Fatih ilçesinde bulunan yaklaşık 30 adet Ni’mel Ceyş kabrinin de restore edilmesi için çalışmalar tüm hızıyla sürdürülüyor.


UYGULAMA ÇALIŞMALARINA BAŞLANAN TÜRBE, HAZİRE VE KABİRLER:


1- Hazire (Ali Kuşçu Mahallesi, Haliç Caddesi / Malta Çarşısı Girişi)


2- Yavaşca Şahin Mehmet Ali Paşa Cami Haziresi


3- Sümbül Efendi Türbesi


4- Sarı Beyazıt Camii Haziresi


5- Şeyh Süleyman Cami Haziresi



Fatih Belediyesi


Geri Dön