Fatma Şahin: Çok sayıda yeri imara açmamız ve çok sayıda konut yapmamız gerekiyor!
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, üç aylık dönemini Nurgün Balcıoğlu’na değerlendirdi. Şahin, "Kentte yaşamaya başladığınızda çok net gördüğünüz sorun konut. Çok sayıda konut yapmamız gerekiyor" dedi...
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, üç aylık dönemini Nurgün Balcıoğlu’na değerlendirdi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, üç aylık görev süresinde tespit edilen başlıca sorunları ve gelinen noktayı Sabah’a değerlendirirken, “Ulaşım mastır planı, imar mastır planı, bir de turizm mastır planı çalışmamız var. Üçünün paralel gitmesi lazım. Kalkınma Ajansı, aşağı Fırat’ın mastır planı ile ilgili çalışmayı tamamladı. Bize sunum yaptılar. 10 ayrı bölgede Fırat’ı kullanmamız lazım. Sosyal donatılar ve çocukların ilgisini çekecek su oyunlarıyla orayı zenginleştirmemiz lazım. Mastır planı oluştu” dedi.
Kenti hangi alanda ön plana çıkaracağız?
“Gaziantep’i suya ulaştırmak için Fırat’ı etkin şekilde kullanmamız gerek. Aynı şekilde Zeugma, Karkamış, Yesemek, Zincirli Höyük gibi büyük bir kültür hazinemiz var” diyen Şahin, “Kentsel tasarımcılarla çalışarak bu şehri hangi alanlarla ön plana çıkarmamız lazım onu bulacağız. Bu şehir arkeoloji şehri mi olacak, gastronomi şehri mi olacak? Gaziantep dendiğinde insanların aklına ne gelmesini istiyoruz. Hangi tarafı büyütmemiz gerektiği konusunda çalışıyoruz. Uzun vadede kente bir plan strateji ve perspektif çizmemiz lazım. Eylül ayındaki bir konferansla yol haritamızı belirleyeceğiz” şeklinde açıklamada bulundu..
Biz yaptık oldu mantığını kabul etmiyoruz
Verdiğimiz sözler çok önemliydi. Bunlar ana çalışma mastır planımız oldu.
Ama şehirde yaşamaya başlayınca, yeni sorunlar olduğu ortaya çıkmaya başladı. Verdiğimiz sözlerin başında “Katılımcılık” vardı. Çünkü, vatandaşa rağmen, halkımıza rağmen bir şey yapma, biz yaptık oldu anlayışında değiliz. Ne iş yaparsan yap sorarak yapacaksın. Eski Saray’da, Gazi Muhtar Paşa’da bunu yaptık. Tüm esnafı buraya topladık. Ulaşım Mastır Planı’nda trafiğin rahatlaması için İnönü Caddesi’nin tek yöne dönüşmesinin iyi olacağı sonucuna varılınca oradaki esnafa sorduk. Anket yaptık, yüzde 57 istemiyoruz çıkınca, diğer teknik alternatiflere yoğunlaştık. İlçelerde de tüm muhtarlarla sivil toplumla karşılıklı istişare ile götürüyoruz.”
Fevzi Çakmak üzerindeki
yükü başka yollara aktaracağız
“İkinci başlığımız trafikti. En büyük sorun olan ulaşım ve trafikle ilgili acil önlem isteniyordu. Bir taraftan 2006’da yapılan ulaşım mastır planının yeniden o kişileri çağırarak revize edilmesini istedik. Bu uzun vadeli bir süreç, çünkü iyi bir mastır planı 1.5 yıldan önce çıkmıyor. Bu kadar bekleyecek halimiz yok. O nedenle orta ve kısa vadeli çalışmaları devreye soktuk. Orta vadede çok sayıda yol açılması var. Sıkışma bölgelerini açmamız lazım. Emniyetten gelen bilgiler doğrultusunda en fazla sıkışma bölgelerinde, Ulaşım Daire Başkanlığı ve Emniyet Müdürlüğü ortak bir çalışma ile işin reel kısmını güncellediler.Şahinbey ve Şehitkamil’de 50’şer metrelik yollar çıkarmamız gerekiyordu. Şehitkamil’de bütün sıkışma İpek yolu bağlantılı Fevzi Çakmak üzerinden gidiyor. Mutlaka Abdulkadir Aksu Bulvarı’ndan Tuğay’ın üzerinden geçen İpekyolu bağlantılı yeni bir yol gerekiyor. Bu hafta ihale aşamasına geliyoruz. Hızlı bir şekilde orayı bu yaz halledeceğiz. İkincisi şehir gösterenden İbrahimli 2’ye gelen yerde bir geçiş daha sağlamamız gerekiyor. Bu alternatifler olmadığı için İpekyolu’na çıkmak için herkes Fevzi Çakmak’a geliyor. Biz bu yollarla yükü çevreye yayacağız.”
Tıkanma noktalarında yeni yollar açıyoruz
“Üçüncüsü, otobanla Çevre Yolu’yla iç bağlantılar zayıf kalıyor. Dolayısıyla biz çevre yolunu yeterince kullanamıyoruz. Şahinbey ve Şehitkamil’den daha fazla bağlantı yolu ile Çevre Yolu’na çıkılması sağlanacak. Şahinbey’deki en önemli kısımda, 1 milyonluk ilçede bir İnönü Caddesi var, bir Cumhuriyet Caddesi var. Başkan, Özdemir Bey Caddesi’ni 3 gidiş 3 geliş yaptı.Fakat, geldiği noktada Doğumevi Kavşağı’nda yeniden tıkanma oluyor.Onun paralelinde kentsel dönüşüm yaparak oradaki konutları yıkarak yol açmamız gerekiyor. Oradaki en kritik nokta jandarma idi. Jandarma Genel Komutanımızla da Aile Bakanı iken çok iyi çalışmıştık. Gittik, izin aldık, lojmanlardan 10’a yakınını kamulaştırıyoruz. Bu meclise getireceğiz. Arkadan askeri bölgenin bittiği noktadan Özdemir Bey Caddesi’ne kadar gidecek ikinci bir 50 metrelik yol açıyoruz. Yol mastır planını oluşturduk.”
27 kavşak akıllı kavşak haline getirildi
Kısa vadede kavşak geometrilerini aldık. Çünkü yolları düzgün kullanamıyoruz. Yolun karşısında yol yok. En barizi, Metro’nun yanındaki kavşak. Dörtlü yol var, yolun karşısında bahçe var. Kör nokta olduğu için çok fazla kaza ve tıkanma oluyordu. Şehitkamil Belediye Başkanımızla mal sahibini çağırdık, burasının ne kadar önemli olduğunu konuştuk. Karşılıklı anlaşarak 3 gün içerisinde orayı açtık. Yedi kavşağın kavşak geometrisi alındı, yolun karşısında artık yol var. İkincisi, ortadaki göbeklerin ciddi bir şekilde araç geçişine engel olduğunu gördük. Göbeği kaldırdığınızda yüzde 30 artış oldu. 27 kavşakta bunu yaptık. Bir de akıllı, yani dinamik kavşak dediğimiz uygulama var 27 kavşağın 20’sinde başladı. Bu hafta tamamlanıyor. O uygulama trafik polisi görevi yapıyor, hangi tarafta araç trafiği yoğunsa sensör algılaması ile o yöne geçiş veriyor. O sistemde ciddi bir akış var. Bundan sonra yapacağımız iş, sola dönüşlerin azaltılması, tek yöne nerede geçileceğinin çalışması olacak.Bir de büyük araçların çevre yolunu kullanarak, şehre girişini azaltmak istiyoruz. Merkeze girmeden çevre yoluyla geçişini sağlamak için UKOME kararı çıkaracağız.Dedeman Kavşağı başladı. Ulaştırma Müsteşarı ve Bakanın yanına gittim. Ankara’yı birebir takip ediyoruz.”
TEİAŞ binasını aldık
“TEİAŞ binasını aldık. OrasıÖzelleştirme İdaresi’nindi zaten. Orayı biz alalım, orada şehrin konut ihtiyacında kullanabiliriz, şehrin ihtiyacına uygun kullanalım dedik. Şimdi TOKİ’ye veriyorlar, TOKİ üzerinde de biz alıyoruz. Belediye de kaynak üretmemizi de sağlayacak. Çünkü yapılacak işlerin çok ciddi bir maliyeti var. Benim kaynak üretmem gerekiyor.”
Toplu konutların, kentin konut
ihtiyacını gideremediğini gördük
“Kentte yaşamaya başladığınızda çok net gördüğünüz ikinci sorun konut. Çok sayıda yeri imara açmamız ve çok sayıda konut yapmamız gerekiyor. Söz vermiştim gelir gelmez Yamaçtepe’yi açacağım diye, hemen meclisten geçirdik. Şimdi Şahinbey Belediye Başkanımız onun 1/1000’lik planını çalışıyor. Hiç beklemeden hemen o işi bitireceğiz.Bir taraftan da nerede imara açılması gereken yer varsa, arkadaşlara hemen hiç beklemeden çalışmasının yapılmasını söyledim. Şehri pahalandıran şey, imara açılması gereken yerlerin açılması lazım. Toplu konutla yapılması gereken toplu konut alanlarının belirlenmesi gerekiyordu. TOKİ Başkanı ile ekibini getirdik. Burada nerede hazine arazisi var, nerede mera vasfını kaybetmiş yerler var, bunları tespit ettik. Şimdi hem Şahinbey, hem Şehitkamil bölgesinde yeni toplu konut alanları belirlendi. Bir de toplu konut yapılan alanların bu şehrin konut ihtiyacını gideremediğini görüyoruz. KİPTAŞ gibi büyükşehir olarak biz de girelim dedik. Bir kısmında sosyal konut olacak. Mezarlığın yanında Aydınlar Mahallesi için risk bölgesi olarak Bakanlar Kurulu’ndan karar alındı. Orayı taşıyabilmek için önce taşıyacağımız konutları yapmamız lazım. Onun için de Gazikent’in karşısında Çıksorut’un devamında olan yerde rezerv alanlarını oluşturacağız. Boşalacak yeri de mezarlık olarak devam ettireceğiz, çünkü ihtiyaç var.”
OSB arkasındaki mera bölgesine uydu kent yapacağız
“Ciddi manada sosyal konut yapmamız lazım. Organize Sanayi’deki yüzlerce insanın şehre gelip, gitmesini önlemek lazım. Organize Sanayi’nin arkasındaki bölgede mera tespit edilmiş, ancak tescil edilmemiş, tespitini kaldırdık Mera Komisyonu’ndan. Bu hafta hazine orayı alacak, TOKİ ile sosyal donatının olduğu işçi konutları, bir uydu kent planlıyoruz. TOKİ’yle o evleri yapacağız.”
Kaliteli bürokrat ve başarılı
öğrencinin buraya gelmesi zorlaşıyor
“50 bin öğrenci olan şehirde 4 bin öğrenci var. Kredi Yurtlar Kurumu’nun şartnameleri çok ağır. GAÜNrektörü ile görüştük, nerede kiralanabilecek yer olduğu çalışıldı. Şu anda 4 bin kişilik öğrenci yurdu olabilecek kapasite bulduk. Bir kısmını Kredi Yurtlar’a teklif ettik. Olmazsa biz büyükşehir olarak devreye gireceğiz. Aksi taktirde öğrencilerin buraya huzurlu bir şekilde gelmesi zorlaşıyor. Kent pahalandıkça kaliteli bürokrat ve başarılı öğrencinin buraya gelmesi zorlaşıyor. Yaşamı daha kolaylaştıracak alt yapıyı oluşturmamız lazım.”
100. Yıl Alleben Göleti’ne
kadar devam ettirilecek
“Üçüncü konumuz yeşil alan. 100.Yıl’ı devam ettirmemiz lazım. Ancak çok ciddi kamulaştırma sorunu var. Mimarlar ve İnşaat Mühendisleri Odaları ile görüşerek buradaki kamulaştırma bekleyen yeri, Metro’nun karşısında, sağında, solunda imara açılmayı bekleyen yerlere bu kişileri oraya taşıyalım dedik. Şimdi, mülk sahipleriyle oturup konuşmamız ve taşıma işlemini nasıl yapacağımız konusunda anlaşmamız gerekiyor. Önümüzdeki en önemli işlerimizden biri o. Alleben Göleti’ne kadar 100. Yıl Parkı’nı götüreceğiz.Fıstık Araştırma’nın lojmanları yıkacağız. 50-60 yıllık binalar var. Biz onlara yeni lojmanlar ve laboratuvar yapacağız ve oradaki alanı halka açık tabiat parkına dönüştüreceğiz. Botanik, tematik park alanı yapacağız.”
DDY arazisi yeşil alan ve konut bölgesi olacak
“Gaziray tamam. Küçük Sanayi ile Organize Sanayi arası 23 kilometre. Devlet Demiryolu hattını rehabilite ediyoruz. Saatte 150 kilometre hızla, orta hızlagidecek bir tren hattı getiriyoruz. Hafif raylı ile birleştiriyoruz. Dolayısıyla Karataş’tan hafif raylıyla gelen bir işçi buradan Organize’ye gidebilecek. DDY yönetim kurulundan karar aldı, bu yıl ihaleye çıkıyorlar. Yanında 100 dönüm garip, metruk, kiralanmış yerler var. Müze ile kale arasındaki yer. Şehrin göbeğindeki bu saçma sapan görüntüsü olan yeri yeşil alana çevireceğiz. Bunu yaparken yaklaşık 100 dönüm yeşil alan içine bir bilim müzesi yapacağız DDY’nin eski taş binasına. Yaşanabilir bir meydan olacak, bu meclise de onu getiriyoruz. DDY bunu ihale yapacak aşamaya getirdik. Hem ulaşım, hem konut ve yeşil alan olarak değerlendirilecek bir bölge.Bütün ilçelere yeşil alan ve park yapıyoruz. İslahiye, Nurdağı’nın ihalesine çıkıyoruz. Büyükşehir olduklarını hissedecekleri sosyal donatıya kavuşmalarını istiyoruz ilçelerin.”
Eski Adliye Sarayı Kültür
ve Sanat Merkezi olacak
Eski Adliye Sarayı’nın 8 trilyonluk ihalesi yapıldı. Orayı Kültür ve Sanat Merkezi yapacağız. 7-8 ay sürecek bir güçlendirme çalışması yapılacak. Tam şehrin göbeğinde kültür ve sanat faaliyetlerinin yapılacağı bir yer olacak.
Göksun’dan yeni bir su kaynağı peşindeyiz
Su çok önemli Kartalkaya’dan gelen suyun maliyeti çok yüksek. Bu suyu tasarruflu kullanmamız lazım. Düzbağ Çarajı var, çok önemli Göksun üzerindeki bir su şehre cazibe ile gelebilecek. Kartalkaya’dan gelen bir metreküp suyun yüzde 40’ı elektrik maliyeti. Bunu aşağı çekebilmek için o kaynağı kullanmamız lazım. Çetintepe zaten yapılıyor. Ancak Göksun’da bulduğumuz kaynağı baraj yapmadan şehre getirebilir miyiz diye Orman Bakanlığımızla görüştük. Kafalarına yattı. GASKİ Genel Müdürümüz orada kaldı, çalışıyorlar. Şehre daha kısa sürede, daha fazla su getirme imkanı sağlanacak. Fırat’ı kullanmak zorunda kalacağız belki. Çünlkü yakın gelecekte bir damla su bir damla petrole eşit olacak neredeyse, su çok önemli.”
Suriyeliler meselesinin eğitim, sağlık
güvenlik ve ekonomi boyutu var
“Kentte 5 bine yakın Suriye plakalı araç var. Bunlara geçici plaka verilmiyor. Emniyet Genel Müdürü’nün yanına gittim. Buraya hemen talimat verdi, bunları kayıt altına alacak bir çalışmanın başlatılması talimatını verdi. Şu an çalışıyorlar. Suriyeliler meselesinin eğitim, sağlık, güvenlik ve ekonomi boyutu var.
Kayıtdışı çalışıyorlar, haksız rekabete neden oluyorlar, bizim vatandaşımız da mağdur oluyor. Aç kaldıklarında güvenlik sorunu çıkacak. Şu anda mültecilerin çalışma hayatı ile ilgili Çalışma Bakanlığı’nın elinde bir düzenleme var. Onu bekliyoruz.”
Sabah 67. Yıl