27 / 11 / 2024

Fatma Şahin Yaşlı Yaşam Merkezi açtı!

 Fatma Şahin Yaşlı Yaşam Merkezi açtı!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 2014'e kadar huzurevlerindeki koğuş sisteminden tamamen çıkarak, yaşlıların bir ev ortamında yaşadığı ''Yaşlı Yaşam Evi'' modeline geçmeyi hedeflediklerini bildirdi





     Bakan Şahin, yaşlı bakımında yeni bir model olarak ortaya konan ''Yaşlı Yaşam Merkezi''nin açılışını yaptı. 

     ''Yaşlı Yaşam Evi''nin 65 yaş üzeri 4 sakini, Bakan Şahin'i 5 gün önce yaşamaya başladıkları evin kapısında karşıladı. Bakan Şahin de yaşlılara Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını iletti, ellerini öpüp, eksiklerinin olup olmadığını sordu. 

     Türkiye'deki ortalama yaşam süresinin son 5 yıldaki artışla 75'e çıktığını anımsatan Şahin, 65 yaş ve üzeri nüfusun toplam nüfus içindeki oranının, yüzde 7,5'e yükseldiğini belirtti. Bu oranın, 2050'de yüzde 22 olmasının beklendiğini dile getiren Şahin, bu yeni süreçle ilgili yeni destek mekanizmalarını güçlendirmeye çalıştıklarını anlattı. 

     Türkiye'de toplam 300 huzurevi bulunduğunu, yaşlılara rehabilitasyon ve evde bakım hizmeti de verdiklerini anlatan Şahin, sosyal politikalara ayrılan bütçeyi verimli kullanmayı amaçladıklarını kaydetti. 

     Yaşlıların spor yapıp sağlıklı olmalarını, kendi kuşaklarıyla dayanışma içinde bulunmalarını önemsediklerini ifade eden Şahin, bu sebeple huzurevlerindeki koğuş sisteminden çıkmaya, bir taraftan da gündüzlü destek mekanizmalarını güçlendirmeye çalıştıklarını bildirdi. 

     Özellikle Batı'da kadınların, istihdamdaki oranları yükseldikçe çocuğuna ve yaşlısına bakmak için yerel yönetimlerden ve ilgili bakanlıklardan farklı destek mekanizmaları istediklerini ifade eden Şahin, şu bilgileri verdi: 

     ''Modellerden bir tanesi, bugün açılışı yapılan bir daire. 4 yıldır çocuk evleri modelini uyguluyoruz. 2 bin 500-2 bin 600 çocuğumuza, artık çocuk evlerinde, yaş grubu benzer çocuklarla ev tutuyoruz ve onları sosyal hayatın içinde okullarında komşularıyla yetiştiriyoruz. Bu modeli artık yaşlılarımız için uygulamaya başladık. Modeli tüm Türkiye'ye tanıtmak istiyoruz.'' 

     

     -''Koğuş sisteminden maliyet olarak daha uygun''- 

     

     1 Ekim'in Dünya Yaşlılar Haftası olduğunu anımsatan Şahin, haftayı, hem yaşlıların yeni taleplerine yeni alternatifler üretmek hem de kendi çalışmalarını anlatmak açısından önemsediklerini söyledi. 

     Yaşlı Yaşam Evi modelinde bir dairede dört kişinin beraber yaşadığını, her birinin kendine ait odasının bulunduğunu, çocuklarının anne babalarını istedikleri zaman gelip görebildiklerini anlatan Şahin, burada yaşlıların daha mutlu olduklarını vurguladı. 

     Yerel yönetimlere, 2014'ün sonunda hizmet modellerini devretmek istediklerini ifade eden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: 

     ''Tamamen koğuş sisteminden çıkan yeni bir sistemi oluşturmak istiyoruz. Bir taraftan ayırdığımız kaynağı daha verimli nasıl kullanabiliriz, ona bakıyoruz. Bu sistem koğuş sisteminden maliyet olarak da daha uygun. Baktığınız zaman çok daha mutlular. O yüzden biz bu tür alternatifleri 2014'ün sonuna kadar yaygınlaştırmak istiyoruz. Tabii rehabilitasyonla ilgili kendine bakamayacak yaşlılarla ilgili sistem devam edecek. Ama buradaki yaşlılarımız gibi sağlıklı olanlar, işlerini kendileri görebilenler için bu tür modeller onların daha mutlu yaşamalarına vesile oluyor. Biz onu da test ediyoruz inşallah. Süreçle ilgili sosyal çalışmacılarımız, psikologlarımız bu modellerin nasıl geliştirilmesi için her anını kaydediyorlar bunu bilimsel bakımdan da inceliyoruz.'' 

     Bakan Şahin, koğuş sisteminde komşuluk ilişkilerinin de yaşanamadığına dikkati çekerek, ''Sosyal hayatın içinde olmak, beraber bir sohbet etmek çay içmek. Bu nedenle sadece fiziksel ihtiyaçlar için değil dostluk muhabbet, komşuluk ilişkileri için de bu çok önemli. Bu oturumları sağlamak çok önemli'' diye konuştu. 

     

     -''Herkesin yaşlısına sahip çıkması lazım''- 

     

     Bakan Şahin, ''Kendi annene babana ne kadar bakarsan, evlatların da sana o kadar iyi bakar'' sözüne çok inandığını belirterek, şöyle konuştu: 

     ''Herkesin kendi yaşlısına sahip çıkması lazım. Onların ihiyacı olan evlat özlemini gidermeleri ve hatırlanmaları... Herşey fiziksel ihtiyaç değil. O yüzden bizim bu değerlerimizi de mutlaka muhafaza etmemiz gerekiyor ve herkesin yaşlısına sahip çıkmasını çok önemsiyoruz. 

     Gençlerimizin de mutlaka yakın çevresine, annesine, babasına, teyzesine, amcasına sahip çıkması gerekiyor. Bizim inanç sistemimize göre yanında yaşlılara 'of' bile demeyeceksin. Onların gönlünü aldığın zaman da işinin rast gittiğine inanacaksın. Onların hayır duası çok önemli. Biz de inşallah sizlerin dualarıyla memleketi büyüteceğiz.'' 

     

     -''Evde yaşamaya başladığım için şükür namazı kıldım''- 

     

     Evin sakinlerinden 79 yaşındaki Türkan Yeşilkaya da yeni evinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Evi paylaştığı arkadaşlarıyla aile gibi olduklarını vurgulayan Yeşilkaya, ''Gönlümle geldim buraya. Çocuklarım da buraya gelip gidecekler. İnanır mısınız kendi evimizden rahat. Bu durum çok iyi, evvelkiler iyi değildi. İnşallah bu daha çoğalır'' sözleriyle duygularını dile getirdi. 

     Apartman sakinleriyle komşuluk ilişkileri de geliştirdiklerini, onlarla da bir aile olduklarını anlatan Yeşilkaya, evde yaşamaya başlaması dolayısıyla şükür namazı kıldığını söyledi. 

     Evin diğer sakini Firdevs Çam da çocuklarının birinin yurt dışında olduğundan ona özlem çektiğini gözleri dolu şekilde anlattı. Huzurevinde 5 ay kaldığını, oradan da memnun olduğunu dile getiren Çam, ''Doğru söyleyeyim biz kendi evimizde bu rahatlığı görmedik'' dedi. 

     Hanife Koç da evi çok sevdiğini, herşeyin yolunda olduğunu belirtti. 

     Daha sonra sakinlerin bakım elemanlarının yardımıyla yaptığı gözlemelerin tadına bakan Şahin, üzerinde bakanlığın amblemi bulunan pastayı da yaşlılare ve komşularıyla birlikte kesti. Bakan Şahin, evde kalanlara Gaziantep'e özel işlemeli bakır tabak ve tatlı hediye etti. 

     Bakan Şahin, Yaşam Evi'nden ayrılırken ''Teyzelerimiz inşallah mutlu, huzurlu, sağlıklı, güven içinde komşularıyla beraber hayatlarını sürdürürler. Sizler huzurlu ve mutlu olduğunuz sürece biz de huzurlu olacağız'' temennisinde bulundu. 

     Şahin, Yaşam Evi'nin karşı dairesinde oturan komşuların kahve ikramını da geri çevirmedi. 

     Yaşlı Yaşam Evi'nde bir sosyal çalışmacı ve dört bakım elemanı görevlendirildi. Dört oda ve bir salondan oluşan ve güvenliği olan site içindeki apartman dairesinin hemen yanında aile hekimliği bulunuyor ve site içinde ambulans bekliyor. 

AA


Geri Dön