27 / 12 / 2024

Fatma Toru: Kentsel dönüşüm risktir!

Fatma Toru: Kentsel dönüşüm risktir!

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru ile Meram bölgesi üzerinde Kentsel dönüşüm ve referandum sürecini anlattı. Toru, “Kentsel dönüşüm bir belediye başkanı için risk ve hamallıktır. " dedi.



Meram Belediye Başkanı Fatma Toru ile Meram bölgesi üzerinde Kentsel dönüşüm ve referandum sürecini anlattı. Memleket’e açıklamalarda bulunan Toru, “Kentsel dönüşüm bir belediye başkanı için risk ve hamallıktır. Biz elimizi taşın altına koyarak, şehrin geleceği ve doğru planlanması için adımı attık” dedi.


Konya’nın önemli bölgelerinden Meram’ı, Başkan Fatma Toru ile konuştuk. Başkan Toru, görevi geldiği günden bu yana bölgede özellikle kentsel dönüşüm çalışmalarına yoğunluk verdi. Kendi ifadesiyle bu işin altına elini koymanın risk olmasına rağmen, bu işe giriştiğini de dile getirdi. Referandum süresi hakkında da düşüncelerini ifade eden Toru, “Anayasanın birçok maddesini değiştiren yasaların değişimi için yapılacak referandumu vatandaşlarımız iyi anlamalıdır.  Bu durum Türkiye’nin geleceği meselesidir. Seçmenler bu referandum seçimini diğer seçimlerle karşılaştırmamalı. Burada verilecek oy Türkiye’yi yüceltmek için kullanılacaktır. Referandum seçimi ülke olarak ileri gitmeyi hızlandırma ve refah seviyesini yükseltmek için yapılıyor. Oy kullanırken Türkiye’nin göz önüne alınması gerekiyor. Bir hesaplaşma seçimi olarak görülmesi düşüncesinden çıkarılmalı ve Türkiye’nin geleceğine verilecek bir oy olarak düşünülmelidir” dedi.


“YENİ YOL CADDESİ HEPİMİZİN DEĞERİ”


Meram Yeni Yol Caddesi üzerindeki ticari yapı imarı hakkında konuşan Başkan Fatma Toru, ticari imar ruhsatı ile ilgili ilk olarak Büyükşehir’e başvurulduğunu, kuruldan geçerse Meram’a geldiğini ifade etti. “Meram Yeni Yol, ilçenin değeridir” diyen Toru, “Buradaki işletmeler imar planlarına uymalı. Meram’ın değeri olan Yeni Yol Caddesini güzel tutmak hepimizin görevi. Meram Yeni yol caddesinde işletme açacak olan şahıs, işletmesini ne amaçla kullanacağını beyan etmeli. Buna göre plan dâhilinde ve şehir estetiğine uygun olarak belirlenen işletme ruhsatı dâhilinde olan beyannameler değerlendirilip, işletme ruhsatı veriliyor. Bu kriterlerin dışına çıkan işletmelere izin verilmiyor. Daha önceden ticari ruhsat almış olan iş yerleri bir başkası tarafından kiralanarak amacı dışına çıkmadan işletmesini çalıştırabiliyor. Yeni yol caddesinde verilen imar planları, belediye meclisi tarafından belirlenen yönetmeliğe uymak zorunda. Belirlenen kriterlere uymayan yapılara da imar ruhsatı verilmeyeceği bilinmesi gerekiyor. Bu yönetmeliğe göre imar beyannamesinde belirtilen yapının ölçülerin dışına çıkılan yapı yapılmamalı. Mesela ön tarafa doğru yapımı ilerleyen inşaatlar belediye kararıyla durduruyor. Bunların yanında amacı dışında kullanılan yapılara da izin verilmiyor” şeklinde konuştu. Aynı cadde üzerindeki cafelerin tenteleri hakkında da konuşan Başkan Toru, işletme ölçüsünün yarısı kadar tente yapılabileceğini dile getirdi. 100 metre kare olan bir işyerinin 75 metrekare tente açabileceğini söyleyen Toru, “Kamu olarak herkesin sorumluğu bulunuyor. İnsanların yaşam alanlarına saygı duyulması lazım.  İşletmelerin önlerindeki tenteler gereğinden fazla dışarı çıkmamalı. Belirtilen ölçülerde yapılan tenteler için hiçbir engelleme bulunmuyor. Bunların dışına çıkılan yapılarda belirtilen yönetmelik esasında izin verilmiyor” dedi.



“YAŞANABİLİR ALANLAR İNŞA EDİYORUZ”


Kentsel dönüşüm projeleriyle Türkiye’deki birçok il ve ilçeye örnek olduklarını söyleyen Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, birçok mahallede büyük oranda başarılı bir ilerleme sağladıklarını dile getirdi.  Kentsel dönüşüm hakkında birçok mahalleyi yaşanabilir hale getirdiklerini sözlerine ekleyen Başkan Toru, Şükran Mahallesinde yüzde 80, Uluırmak mahallesinde ise yüzde 75 oranında kentsel dönüşümün sürdüğünü söyledi. Kentsel dönüşüm uygulamalarında belirlenen arazilerin sahipleriyle bire bir anlaşarak satın alındığını ifade eden Toru, “Kentsel dönüşümde insanların talep ve isteklerde bulunmaları güzel bir durum. Hatta bazı durumları demokratik haklarını kullanarak protesto yapmaları bile güzel bir olay.


Fakat bu protestolar bazı çıkarcı kişi veya kişilerce kışkırtılması ve kendi çıkarları doğrultusuna dönüştürmeleri iyi bir şey değil. Emlak üzerinden para kazanmak isteyen çıkarcılar bunu ranta dönüştürüp haksız kazanç sağlamaya çalışıyorlar. Biz bir mahalleyi kentsel dönüşüm olarak belirlediğimiz zaman eski bina veya arazi sahipleriyle bire bir anlaşma sağlıyoruz. Mevcuttaki imar hakkına göre katlar belirleniyor ve arazinin değeri biçiliyor. Bu biçilen fiyatın biraz üzerinde fiyat vererek anlaşma sağlıyoruz. Bunların dışında çok katlı imar verilmesini isteyen vatandaşlar da oluyor. Bu vatandaşlar çok katlı imar istiyorlar fakat şehir planına göre alınan kararlardan vazgeçilmiyor. Kentsel dönüşüm uyguladığımız alanlarda haksız rantın önüne geçiyoruz ve çok adaletli kararlar vermeye çalışıyoruz. Bireyselcilikten kaçınan kararlar alarak kamuya yararlı işler yapmanın peşindeyiz” dedi.


Memleket


Geri Dön