Ekonomi

Fatura vermemek suç mu?

Fatura, satılan mal ve yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı tutarı gösteren, emtiayı satan veya işi yapan kişi tarafından müşteriye verilen ticari belgedir. Peki Fatura vermemek suç mu? İşte detaylar!Bunun dışında e- devlet üzerinden de bu ihbarlarının yapılabilmesi mümkündür

FATURA VERMEYEN İŞYERİ NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Şikayetleri, vergi ihbarı 189 Alo Maliye hattı aranarak yapabileceğiniz gibi Gelir İdaresi Başkanlıkları, Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Defterdarlıklara yazılı başvuru yolu ile de yapabilirsiniz. Bunun dışında e- devlet üzerinden de bu ihbarlarının yapılabilmesi mümkündür.

İşte diğer araştırılan detaylar…

FATURA VERMEMEK SUÇ MU?

Fatura vermeme ve almamanın cezası vatandaşlar tarafından araştırılmaktadır. Faturalar düzenlenir ama tutar eksik yazılırsa kesilecek ceza, tutar farkı üzerinden hesaplanmaktadır. 2021 yılında düzenlenmesi gereken her bir fatura için kesilecek asgari ceza tutarı, fatura tutarına bakmadan 380 lira. Bu tutar 2020 yılında 350 liraydı.

FİŞ VERMEK ZORUNLU MU?

Vergi Usul Kanununa göre tüketiciler fiş istemek ve almak zorundadır. Yani mağaza tutara göre tüketiciye ya perakende satış fişi veya fatura vermek zorundadır. Bunun dışında eğer siz fiş yerine fatura düzenlenmesini talep ederseniz de bu durumda size fatura verilir.

ASGARİ ÜCRETLİ BİR İŞÇİ KAÇ SAAT ÇALIŞIR?

Türkiye’de asgari ücret çalışma saatleri hakkında özel bir düzenleme yer almamaktadır. Haftalık 45 saatlik çalışma süresi bulunmaktadır ve bu süre ile asgari ücret aylık çalışma saati hesaplaması yapılır.

YAŞLILIK MAAŞI NE KADAR OLDU?

Yaşlılık maaşı, Temmuz ayında asgari ücrete yapılan zamdan sonra artış yaşadı. Ocak ayında 1.296 TL olan 65 yaş aylığı Temmuz ayına gelindiğinde 1.684 TL’ye yükseldi. Bu miktar, sosyal yardım niteliğinde olduğu için 3 ayda bir kez hesaplara yatmaktadır.

65 YAŞ AYLIĞI KİMLERE VERİLİR?

65 aylığı; öncelikle 65 yaşını doldurmuş, kendisine kanunen bakmakla mükellef kimsesi bulunmayan, sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden her ne isimle olursa olsun bir gelir ya da aylık hakkından yararlanmayan, nafaka bağlanmamış olması gerekir. Bunlara ilave olarak da bu tip aylık ve nafakanın bağlanması söz konusu olmayan, mahkeme kararıyla veya doğrudan doğruya kanunla bağlanmış herhangi bir devamlı gelire sahip bulunmayan ve muhtaçlığını İl veyahut İlçe Vakıf Mükevelli Heyetlerinden alacakları belgelerle kanıtlayan Türk Vatandaşlarına hayatta bulundukları süre boyunca verilmektedir.

YAŞLILIK MAAŞI NASIL SORGULANIR?

Yaşlılık maaşını ALO 144 hattını arayarak telefon ile sorgulama yapılabilir.

Gıda fiyatları bir oynadı pir oynadı! Bu kadarı beklenilmiyordu!

Asgari ücretli bir işçi kaç saat çalışır?

SGK’dan çalışanları ilgilendiren büyük atak! Her şey daha şeffaf olacak! İşte detaylar!