Ekonomi

Faturam yüksek geldi diyenlere müjde! Birçok kişi bu yöntemi bilmiyor!

Elektrik faturalarına gelen zamların ardından tüketiciler tasarruf etmenin yollarını araştırmaya yöneldi. Pek çok yöntem yeniden gündeme gelirken, uzmanlardan faturaları düşürecek çok bilinmeyen bir bilgi paylaşıldı. Peki faturalar nasıl düşürülür? İşte ayrıntılar... Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre de tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) Ocak'ta en fazla fiyatı yükselen ürün yüzde 70 ile elektrik oldu

İstanbul Ticaret Odası Ücretliler Geçinme Endeksi'nde yer alan 242 ürün arasında ocak ayında en çok fiyatı yükselen, yüzde 90'lık oran ile elektrik oldu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre de tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) Ocak'ta en fazla fiyatı yükselen ürün yüzde 70 ile elektrik oldu. 

Durum böyle olunca elektrik faturalarına gelen zamların ardından vatandaşlar tasarruf etmenin yollarını ararken çok az kişi tarafından bilinen bir yönteme dikkat çekildi.

Uzmanlar tarafından faturaları düşürecek çok bilinmeyen bir bilgi paylaşıldı. Peki faturalar nasıl düşürülür? İşte ayrıntılar...

 

FATURADAN TASARRUFUN PÜF NOKTASI BU SAAT ARALIĞINDA

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Mühendislik Fakültesi Enerji Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ahmet Fertelli tasarruf etmek isteyen kişilere 22.00 ile 06.00 saatleri arasına ilişkin uyarılar yaptı.

Prof. Dr. Fertelli; bulaşık, çamaşır, kurutma makinesi gibi elektrikli ev aletlerinin 22.00-06.00 saatleri arasında çalıştırıldığında yüzde 8 ila yüzde 14 arasında tasarruf sağlandığına vurgu yaptı. 500 kWh’ı aşan tüketimi olan aboneler üç zamanlı tarifeye geçip, elektrik tüketimlerinin bir kısmını gece saatlerinde gerçekleştirebilirlerse, elektriği puant dönemine göre yüzde 65 ucuza kullanarak toplam tüketim değerlerine bağlı olarak faturalarını yüzde 8-14 arasında düşürebileceğini belirtti.

EN PAHALI ZAMAN DİLİMİ 17.00 - 22.00

Mynet'te yer alan habere göre; Prof. Dr. Fertelli, elektrik faturalandırmalarında tek zamanlı ve çok zamanlı olacak şekilde iki farklı tarife uygulandığına, 1 Şubat 2022 tarihli yeni düzenleme ile meskenlerde 3 zaman dilimine bölündüğüne ve her dilim için ayrı elektrik fiyatı uygulandığına dikkat çekti.

“06.00-17.00 arası gündüz dönemi, elektriğin en pahalı olduğu zaman dilimi 17.00-22.00 arası puant dönemi ve elektriğin en ucuz olduğu zaman dilimi 22.00-06.00 arası gece dönemidir” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Fertelli, “Bu iki farklı tarife alternatifi kullanıcılar tarafından fazla bilinmiyor. Aboneler mutlaka faturalarında yer alan tüketim değerlerini incelemeli, tüketimlerini daha çok gece zaman diliminde gerçekleştirenler ile tüketimlerinin belirli bir kısmını puant ve gündüz döneminden üç zamanlı tarifenin en avantajlı dönemi olan gece dönemine kaydırabilecek olanlar üç zamanlı tarifeyi tercih ederek önemli oranda tasarruf edebilirler” dedi. 

Çok az kişi biliyor! E-Devlet'te paranız birikmiş olabilir!

Milyonlarca emekliye müjde! Rekor ikramiye geliyor!

Konut kredisi faizleri sallandı! Herkese ev aldıran dev formül!

Maaşa ek ödeme hesaplara yatıyor! Emeklilere son dakika müjdesi!

Altın yatırımcısı telaşta! Altın, yolun sonuna mı geldi?

Akaryakıtta yeni dönem! Yakıtını şimdi al sonra öde dönemi başladı!

Emlakta 2022 nasıl geçecek?

Bitcoin yatırımcıları dikkat! Risk almak istemeyen kar satışa yöneldi!