23 / 12 / 2024

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın özelleştirilmesinde son durum ne?

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın özelleştirilmesinde son durum ne?

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, 2011'den bu yana özelleştirme kapsamındaki Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'ndaki son durumla ilgili açıklamalar yaptı.



Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, 2011'den bu yana özelleştirme kapsamındaki Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'ndaki son durumla ilgili açıklamalar yaptı.

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre; Şerdil Dara Odabaşı, bugün marinanın yer aldığı 103 bin metrekare büyüklüğündeki alanın 1985'te belediyeye tahsis edildiğine ve belediyenin bugünkü rakamlar çerçevesinde 150 milyon Türk Lirası harcama yaparak yat limanını hayata geçirdiğine dikkat çekti. 

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı nın özelleştirilmesinde son durum ne?

1988'de açılan marinanın işletmesini özel bir şirket üstlenirken, 1992'de Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından tahsis kararının kaldırıldığını ve marinanın Kadıköy Belediyesi'nden geri aldığını belirtti.  Odabaşı, marinanın 2011'deözelleştirme kapsamına dahil edildiğini ve yapılan imar plan değişiklikleriyle yat limanının genişletilip, otel ve yeni ticari alanlar inşa edilmesinin planladığını dile getirdi. Özelleştirme kararı ile 40-50 bin metrekarelik yeni inşaat alanı bulunduran imar planlarına karşı açmış oldukları davaların derdest durumda olduğuna dikkat çeken Odabaşı, son olarak marinadaki Kalamış Yelken Kulübü'ne tahsis edilen 3 bin 100 metrekare büyüklüğündeki alanın da özelleştirmeye dahil edildiğini aktardı.

“İHALEYE ÇIKMAYIN, BELEDİYEYE VERİN” BAŞVURUSU

Özelleştirme İdaresi'nin 7 Temmuz tarihinde marinanın 40 senelik işletme hakkını vermek amacıyla özelleştirme ihalesi gerçekleştireceğini dile getiren Odabaşı, belediye olarak bir ay önce Özelleştirme İdaresi'ne başvuruda bulunarak marinanın işletmesinin kendilerine verilmesini ve kamuya devredilmesini talep ettiklerini vurgulayarak konuyla ilgili cevap alamadıklarını da ifade etti. Bunun ardından özelleştirme ihalesine girmek için karar aldıklarına dikkat çeken Odabaşı, “Biz Kadıköylüler adına bir metrekare beton yapmadan marina olarak işletmek istiyoruz. Yenilenmesi gerekiyorsa yenileyelim. Bazı alanları kamuya açalım” diye konuştu.

TEMİNAT MEKTUBU ALINDI

İhaleye katılmak için gerekli olan 30 milyon Türk Lirası tutarındaki teminat mektubunu almak için bir banka ile sözleşme imzaladıklarına vurgu yapan Odabaşı, “İhalenin tahmini bedeli belli değil henüz. Ama her şey para değil, biz Kadıköylüler olarak istiyoruz. Kadıköy'ün buna gücü yeter. 7 Temmuz'da ihaleye bizzat katılıp teklifimizi sunacağım. Kalamış bizim için çok önemli. Bizim artık betona değil yeşile ihtiyacımız var.  Her yeri özelleştirerek kamuyla toplumu birbirinden koparıyoruz. Bizim burada yapılacak yeni binalara ihtiyacımız yok. Otellere AVM'lere değil yeni parklara ihtiyacımız var. Bizim bina aşkımız yok, vatan aşkımız var. Birileri kar edecek diye geleceğimizi kimsenin karartmaya hakkınız yok” açıklamasında bulundu. 

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı nın özelleştirilmesinde son durum ne?

“KAMU GÜCÜMÜ KULLANACAĞIM”

Odabaşı, “Belki bizden çok para verecek birisi burayı alacak veya özelleştirme iptal olacak. Göreceğiz. Ama biz buraya 1 metrekare dahi beton dökülmesine izin vermeyeceğiz. Kadıköy Belediye Başkanı olarak sesleniyorum; ihaleyi alan firma ruhsat için bize gelecek. Bürokrasi diye bir şey var. Bu gücümü kullanacağım” diye konuşarak uyarısını yaptı. 

Marinada ne yapılacağına ilişkin de bilgisinin olmadığını belirten Odabaşı, bu konuyla ilgili bir açıklama olmadığını söyledi ve konuşmasını şu şekilde tamamladı:

“Özelleştirme İdaresi Başkanı desin ki ‘biz buraya 40-50 bin metrekare inşaat yapmayacağız. Marinayı genişletmek için Kalamış Parkı'nın bir bölümüne el koymayacağız.' Arıyoruz telefonlarımıza da çıkmıyorlar. Daha önce iptal edilen planlara göre marinayı genişletmek için Kalamış Parkı'nın bir bölümüne giriliyor. Otel yok diyorlar, peki o zaman Kalamış yelken kulübünün arazisini niye özelleştirme kapsamına aldınız? Oraya ne yapacaklarını açıklamıyorlar. Marinalara çökme gibi bir kavram var Türkiye'de. Biz bu marinaya çökmelerine izin vermeyeceğiz. İhaleye girecekler, belediye bürokrasisine takılırlar o kadar parayı verirken bunu da düşünsünler.

Biz billboardlardan, sosyal medyada Kalamış'ın Kadıköylülere ait olduğunu İstanbullulara ait olduğunu anlatacağız. Kamuoyu Özelleştirilirse nasıl olacağını göstereceğiz.”

Türkiye'de özelleştirme zamanı!


Geri Dön