28 / 04 / 2024

Ferko rotasını gayrimenkul sektörüne çevirdi!

Ferko rotasını gayrimenkul sektörüne çevirdi!

Gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren Ferko Holding, İstanbul'da birçok projeye imza attı. Firma, 2018 yılı için Londra ve Miami'de yatırım yapmayı hedefliyor.



Ferit Meriçten, üniversite eğitimi için İzmir’den İstanbul’a geldiğinde okulunu bitirmeye odak- lanmış sıradan bir öğrenci değildi. Kente ayak basar basmaz bir şirket kurmuş ve iş hayatına atılmayı seçmişti. 1990’da Ferko’yu kurduğunda dönemin bütün inşaatçıları gibi rotasını yurtdışına çevirdi. O yıllarda Azerbaycan, Türkmenistan ve Libya’da büyük işler vardı. Meriç-ten de pastadan istediği payı aldı. O dönemde yurtdışında üstlendiği yol, altyapı, hastane, konut, villa, otel ve ofis projeleriyle önemli bir sermaye birikimi yarattı. Ferko’nun bugününü şekillendiren asıl hikaye ise bundan sonra başladı. Bu birikimle rotasını Türkiye’ye çeviren Ferko odağını da altyapı projelerinden üst yapı projelerine çevirdi. 


2000’lerin ortalarından itibaren ailenin ikinci kuşağı Özgür ve Meriç Meriçten’in şirkette aktif bir şekilde sorumluluk üstlenmeye başlamasıyla birlikte Ferko’nun altyapı müteahhitliğinden bugün önemli bir gayrimenkul geliştiricisine dönüştüğü süreç de hızlandı. Şirketin inşaat yatırımlarını yöneten Ferko Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçe Meriçten, “Geçmişte işlerimizin neredeyse yüzde 90’ı yurtdışı ağırlıklıydı. Son 10 yıldır ise Türkiye’ye odaklandık” diyor. Bu değişimin sebebini de “konjonktür”e bağlıyor. Meriçten’in konjonktür olarak özetlediği durumsa Türk inşaatçılarının hedef pazarları olan ülkelerde politik ve ekonomik krizler yaşanırken Türkiye’de gayrimenkul yatırımının çok daha karlı bir hale gelmesi. 


Yurtdışından tamamen çekilmeseler de Ferko’nun asıl oyun alanı artık İstanbul. 2016’da 150 milyon dolar yatırım yapan Ferko’nun odaklandığı iki projesi vardı: Ferko Line ve Ferko Signature. İstanbul’un en değerli bölgelerinden biri olan Levent, Büyükdere Caddesi’nde yer alan ve iki bloktan oluşan Ferko Signature’ın inşaatı geçen yıl tamamlandı. Toplam 40 bin metrekare brüt satılabilir alan ve 30 kattan oluşan Sign-l’de yer alan ofisler satıldı. Üç katlı yatay ofislerin yer aldığı Sign-2’de bulunan ofislerse şirketin portföyünde tutuldu. Bu kısımda yer alan ofislerin kiralamaları devam ediyor.


Şirketin ikinci projesi ise inşaatına 2016’da başlanan ve 2018’de tamamlanması planlanan Ferko Line. 120. milyon dolarlık yatırımla Kağıthane’nin merkezinde, ana cadde üzerinde inşaatına başlanan proje üçü ofis ve ticari alan, biri otel olmak üzere toplam dört bloktan oluşuyor. 105 bin metrekare toplam inşaat alanında yükselen projede 192 ofis, 38 adet ticari alan ve 173 odalı kapasiteli “Four Points By Sheraton Oteli” bulunuyor. 2016’da satışa çıkarılan projede ofislerin yaklaşık yüzde 25’i şimdiden satıldı. 


Son iki projesiyle ofis ağırlıklı ticari gayrimenkul yapılar geliştiren Ferko’nun bundan sonraki adımı ise konut olacak. Gökçe Meriçten İstanbul, Göktürk’te 200 dönüm ve Levent’te ise altı dönüm arazileri olduğunu söylüyor. Bu araziler üzerinde dört konut projesi yapmayı planlıyorlar. Projelerden üçü Göktürk’te olacak. Meriçten, “Göktürk’teki projemizi toplamda bin 400 konut olacak şekilde tasarlıyoruz. Projelerden birinin altında yaklaşık 50 ünitelik bir ticari ünite yapacağız” diyor. Büyükdere Caddesi üzerinde yer alan arazi üzerinde ise Türkiye’nin ilk moda konseptli rezidans projesini hayata geçirecekler. Ferko, bu projelerle yaklaşık bin 550 konut üretecek. 


Ferko’nun ticari gayrimenkul tarafında oluşturduğu yapı da oldukça ilgi çekici. Türkiye’de ticari gayrimenkul denildiğinde akla daha çok ofis ve AVM gelir. Ferko ise bu sektöre yeni bir boyut katmış durumda: Fabrika kiralama. Satın aldıkları araziler üzerinde fabrikalar inşa ederek çok uluslu şirketlere uzun süreli olarak kiralıyorlar. Bu alandaki son yatırımlarını Dilovası’nda yaptılar. Buradaki fabrika binası henüz kiralanmadı. Ferko’nun Manisa’da sahip olduğu iki fabrika binasında ise Amerikalı Powerpacker ve Ergün Hidrolik kiracı olarak üretim yapıyor. 


İnşaat, ana işi olsa da Ferko’nun tek uğraşı değil. Turizm sektöründe de hem yatırımcı hem de işletmeci olarak faaliyet gösteriyorlar. İmza attığı projelerde yer alan otelleri uluslararası zincirlere kiralamayı tercih ediyorlar. Ilgaz Dağı’nda bulunan 261 oda ve 538 yatak kapasiteli Ferko Ilgaz Hotel’in işletmesini ise kendileri yapıyor. 


İnşaat, turizm ve gayrimenkul sektörlerinde yatırımlarını sürdüren Ferko bir yandan da daha önce müteahhit olarak faaliyet gösterdiği yurtdışına yeni kimliği ile açılmanın peşinde. Gökçe Meriçten, Londra’da ve Miami’de geliştirmek istedikleri projeler için hazırlık yaptıklarını söylüyor. Hedefte 2018’de bu iki kentte de gayrimenkul yatırımcısı olarak yer almak var. Bu hamle gerçekleştiğinde Meriçten Ailesi’nin 27 yılda kurup büyüttüğü Ferko’ya lig atlatabilecek bir potansiyel oluşturabilir. 




Forbes


Geri Dön