27 / 04 / 2024

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan gayrimenkul sektörüne yeni yönetmelik!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan gayrimenkul sektörüne yeni yönetmelik!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın gayrimenkul sektörüne çeki düzen verecek yeni yönetmeliğinin taslağı yayınlandı. Taslağa göre vatandaş konutun parasını inşaat şirketine değil sadece bankaya yatıracak.



Konut yapıldıkça bankada bloke olarak duran para serbest kalacak Yeni Tüketici Kanunu ile maketten konut satışına bina tamamlama sigortası şartı arayan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ayrıca vatandaş için banka teminat mektubu, hakediş sistemi ve bağlı kredi olmak üzere üç yeni güvence getirdi. Bu sistemde, vatandaş parayı inşaat şirketi yerine bankaya yatıracak, paraya bloke koyacak olan banka da konut yapıldıkça parayı serbest bırakacak. 


Sözleşmenin iptal olması halinde ise vatandaş parasını doğrudan bankadan alacak. Ancak bu teminat sistemi, sadece 30 ve üzerinde konut yapılan projeler için geçerli olacak. 

Yeni Tüketici Kanunu ile konut satışlarına güvence getiren bakanlık Deniz ÇİÇEK  bu konuya yönelik yönetmelik taslağını da yayımladı. Kanun ile maketten konut satışı için bina tamamlama sigortası getiren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, konut teminatı için yönetmelik ile banka teminat mektubu, hakediş sistemi ve bağlı kredi sistemleri uygulamasını başlatmaya hazırlanıyor. 


BANKA PARAYI BLOKE EDECEK 


Hakediş sisteminde, tüketicinin ödemeleri, hakediş sistemi ile teminat altına alınacak. 

Vatandaş, ödemelerini bankada satıcı adına açılan bir hesaba yatıracak. Konut teslim edilmezse hesap bloke olacak. 


Konutun tamamlanmasına göre belirli hakedişler serbest bırakılacak. Sözleşmenin iptali halinde ise vatandaşın ödediği para banka tarafından iade edilecek. Getirilen ikinci yeni yöntem olan banka teminat mektubu uygulamasında ise banka tarafından teminat mektubu verilecek. Konutun teslim edilmemesi halinde, tüketici parasını bankanın verdiği teminat mektubunu bozarak alacak. Bağlı kredi yönteminde ise kullandırılan kredi miktarı tutarında teminat sağlanmış olacak. 



PROJE DEĞİŞİRSE" VAZGEÇMEK MÜMKÜN 


Taslağa göre konut projesinde sonradan değişiklik yapıldıysa vatandaş bunu kabul etmeyerek sözleşmeden dönebilecek. Bu durumda vatandaştan hiçbir bedel talep edilemeyecek. 


rgi dahil tüm masrafların bilgisi önceden verilecek Gümrük Bakanlığı'nın yeni yönetmelik taslağına göre vatandaşın, alacağı konutun vergiler dahil peşin ve taksitli fiyatı ile faiz gibi diğer tüm masraflarını bilmesi gerekiyor. Konutu satmadan önce vatandaşa, net ve brüt alanlar yanında, yönetim planı, bağımsız bölüm planı, vaziyet planı ve kat planı verilecek. Vatandaş, alacağı konutun tapu kayıt örneğini de alacak. Bu bilgiler vatandaşa kalıcı bir veri saklayıcısı ile sunulacak. 


OTURMAYA ELVERİŞLİ DEĞİLSE DEVİR YAPILAMAYACAK


 Satıcı, geçerli bir sözleşme yapılmadıkça vatandaştan herhangi bir isim altında ödeme alamayacak. Ya da vatandaşı borç altına sokan bir belge vermesini isteyemeyecek. Konut ancak oturmaya elverişli olursa vatandaşa devredilecek. Aksi halde, teslim olmamış sayılacak. Tüketiciye verilen broşür ile gazete, televizyon ve internet ilanlarında fiyat bilgisi verildiyse, bağımsız bölüm net alanı da gösterilecek. 


Habertürk 


Geri Dön