27 / 04 / 2024

Ferruh Karakule: Çimentoda bir numarayız!

Ferruh Karakule: Çimentoda bir numarayız!

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Genel Sekreteri Ferruh Karakule, "Bugün çimento sektörü ve beton sektörü olarak Avrupa’nın en büyük üreticileriyiz. Çimentoda bir numarayız" dedi.



 THBB tarafından düzenlenen "Mavi Baret İş Güvenliği Yarışması Ödülü ve Uluslararası Temsil Ödülü"nü kazanan Çimsa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin İnegöl’deki Hazır Beton Tesisi basın mensuplarına tanıtıldı.
        
Karakule, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’de hazır beton sektörünün gün geçtikçe büyük bir ivmeyle geliştiğini söyledi.
        
THBB olarak kaliteli beton üretilmesi için çalıştıklarını belirten Karakule, "Bugün çimento sektörü ve beton sektörü olarak Avrupa’nın en büyük üreticileriyiz. Çimentoda bir numarayız. Betonda 2006 senesinden beri önceleri 3. üreticiydik, İspanya ve İtalya’dan sonra. Şu anda son iki senedir Avrupa’nın en büyük 80 milyon metre küpe yaklaşan bir üretimimiz var" diye konuştu.
        
Çimsa’nın da büyük üyelerinden bir tanesi olduğunu, Türkiye’nin her tarafında yaklaşık 44 tane beton tesisi bulunduğunu kaydederek, firmanın Mavi Baret İş Güvenliği Yarışması’nda gösterdiği başarıya dikkati çekti. Karakule, şu bilgileri verdi:
        
"Türkiye’de yaklaşık 850 hazır beton tesisi var. 850 hazır beton tesisinde de 30 bin civarında personel çalışmakta. Biliyorsunuz inşaat iş kolu ve yapı malzemeleri üretimi iş kolu en fazla ülkemizde iş kazası olan, ölümcül iş kazaları ya da ağır sakatlanmalarla ve geçici sakatlanmalarla sonuçlanan kazaları olan bir iş kolu. Bizim bu yarışmayı düzenlememizdeki amacımız, sektörün bu konuya dikkatini çekmek, motive etmek, bilgilendirmek. Yarışmada görev alan uzman arkadaşlar takriben 6 ay süre boyunca bu tesisleri denetlediler. Ön elemelerden sonra yaklaşık 27 tesisimiz, yarışmada derece almaya layık görüldü. 27 tesisimiz 90 puanın üzerinde puan aldı. Bu tesis ise birinci oldu. Bu çok önemli bir başarıdır. Bu sonuçları Avrupa Beton Birliğine de bildireceğiz.  Yeni beton tesisi kuran firmalarımızı da buraya inceleme yapmaları için yollamayı düşünüyoruz."
        
-İŞ GÜVENLİĞİNİN ÖNEMİ-
        
Çimsa Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu da Türkiye’nin en önemli sorunlarından bir tanesinin iş güvenliği olduğunu belirterek, iş kazalarının yüzde 96’sının emniyetsiz davranışlardan kaynaklandığını belirtti.
        
Hacıkamiloğlu, burada insan faktörünün, kişinin eğitimli ve bilinçli olmasının en önemli rolü oynadığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
        
"Biz bunun üzerine çok gidiyoruz. 2004 yılından beri sayısız eğitim yaptık, çalışanlarımızı, bize iş yapanları, yaptıkları işle ilgili olası risklerle ilgili, almaları önlemlerle ilgili eğitiyoruz. Bizde her çalışan yılda yaklaşık 50 saatin üzerinde eğitim alıyor. Sonra kişisel koruyucu malzeme kullanımı gelir. Bizim sahamızda kişisel koruyucu malzeme kullanmadan, baretsiz, gözlüksüz, eldivensiz iş göremezsiniz. Biz bunu arkadaşlarımıza sürekli veririz.
        
Biz 2011’de hiç kaza olmayacak hedefiyle yola çıkıyoruz, ama eğer kaza olursa kendi içimizde çok büyük bir gürültü kopartıyoruz. Bizde yapılan her kaza paylaşılır, raporlanır. Bunlar da ilk meyvelerini vermeye başladı. Bu yarışmada ödül almamız yaptığımız işlemleri taçlandırdı. Biz bu ödülü almak için yola çıkmadık, ama 1,5-2 yıldır arkadaşlarımız ’yeşil ve güvenli tesis’ adı altında, hazır betonlarda yaptığımız çalışmaları canla başla tekrar tekrar bıkmadan usanmadan yapıyorlar. Tesislerimizdeki kazaları biz önemli ölçüde engelledik bu sayede. Şimdi ikinci halkaya çıkıyoruz. Bizim mikserlerimiz de günde binlerce kilometre yol yapıyorlar ve ister istemez trafik kazalarına karışıyorlar. Biz bu trafik keşmekeşinin içerisine girmeyeceğiz, bu kazaların bir parçası olmayacağız, biz bunu sıfıra doğru götüreceğiz iddiası içerisindeyiz. Çok zor olduğunu biliyoruz, ama imkansız olmadığını da biliyoruz."
        
Türkiye’nin deprem gerçeğiyle karşı karşıya olduğuna da değinen Hacıkamiloğlu, deprem kuşağında bulunan Türkiye’de depremlerin hep olacağını belirtti.
        
-HAZIR BETONUN ÖNEMİ-
        
Türkiye’de en çok bu depremlerin ne zaman olacağı veya olursa kaç şiddetinde olacağı tartışmasının yapıldığına dikkati çeken Hacıkamiloğlu, bunun üzücü olduğunu dile getirdi. Hacıkamiloğlu, şöyle dedi:
        
"Ben bir an önce bu tartışmaları geride bırakıp, biz bu depremden nasıl en az hasarla çıkarız hesaplarını yapmamız gerekiyor. Burada tabi betona düşen roller de var. Ama tek başına beton sorumlu değil, birkaç hata bir arada yapılıyor. Bir kere zemin koşulları, proje önemli ve uygulamanın kalitesi önemli, kullanılan betonun kalitesi önemli. Bence Türkiye hazır betonun önemini anladı. Elle dökülen beton özellikle büyük şehirlerde kalmadı diyebiliriz. Türkiye’de hazır beton kullanımı ileri ki bir depremde hasarı muhakkak azaltacaktır."
A.A


Geri Dön