Fethiye Tlos Antik Kenti'nde kazı çalışmalarına başlandı!
Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde Likya Dönemi'nin en önemli yerleşim yerlerinden biri olan Tlos Antik Kenti'nde toprak altındaki binlerce yıllık tarihi mirasın gün yüzüne çıkarılması için kazı çalışmaları başladı...
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Fethiye'nin 42 kilometre doğusundaki Yaka Köyü sınırları içindeki Tlos Antik Kenti'nde 2005 yılında başlayan kazıların 2013 yılı yaz dönemi başladı. 2009 yılında UNESCO'nun Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşmesi kapsamında 'Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan kentte kazılar, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Korkut başkanlığında yürütülüyor. Kentin zengin kültürel ve doğal mirasının gün yüzüne çıkarılması için akropol, tiyatro, stadyum, büyük hamam, bazilika ve Kronos Tapınağı'nda kazılara öncelik verilirken, 2013 yaz dönemi 2 ayrı kazı bölgesi belirlenerek başladı.
AÜ arkeoloji bölümünden 15 öğrenci ile 35 işçinin yer aldığı kazı ekibi 2 gruba ayrılırken, bir grup stadyum içinde birkaç yıl öncesine kadar köylüler tarafından tarım arazi olarak kullanılan düzlüğün açığa çıkarılması, diğer grup ise akropol bölümündeki atlı kabartmanın bulunduğu alanda kutsal kaya odalarının gün yüzüne çıkarılması için kazı yapıyor. Ekip, sabahın ilk ışıklarıyla uyanarak kazılara başlıyor. Kazı alanından çıkarılan boş toprak öğrenciler tarafından dikkatle incelendikten sonra, işçiler tarafından el arabalarıyla taşınıyor. Öğrenciler topraktan çıkan şekilli taş, seramik parça ve sikkeleri etiketlendirerek incelenmek üzere depoya kaldırıyor.
Geçen yıl yarım bırakılan alanlar başta olmak üzere kazı çalışmalarına başladıklarını anlatan Prof. Dr. Taner Korkut, antik tiyatroda vinç yardımıyla çalışmaların yürütüleceğini kaydetti. Akropolde kutsal bir alan keşfettiklerini, bu alanın Likya döneminden önce kullanıldığını tahmin ettiklerini dile getiren Prof. Dr. Korkut, Kronos Tapınağı'ndaki 3 bin mimari bloğun kayıt işlemlerinin ise tamamlandığını kaydetti.
Akşam Gazetesi