19 / 05 / 2024

Fetih 1453 filminin platosu hurdacıya satıldı!

Fetih 1453 filminin platosu hurdacıya satıldı!

Şubat 2012de 9 ülkede gösterime girecek olan ve 17 milyon dolarlık Fetih 1453 filminin platosu hurdacıya gitti. Yapımcı ve yönetmen Faruk Aksoy plato için "Yavuz gibi jilet oldu" dedi



Şubat 2012de 9 ülkede gösterime girecek olan Fetih 1453ün bilgisayar animasyonlarıyla destekli savaş sahneleri için Alibeyköy Barajının kenarına kurulan platodan geriye moloz yığını kaldı. Platodaki en önemli bölüm ise 100 metre uzunluğunda, 8 metre eninde, 14-17 metre yüksekliğinde iki ayrı surdu. Top, kuşatma kuleleri gibi pek çok detay da tek tek inşa edildi.
Yapımcı firma Aksoy Filmin sahibi ve 1453ün yönetmeni Faruk Aksoy, çekimlerin bitmesine yakın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaşa platonun olduğu gibi korunması ve müze haline getirilmesi yönünde bir teklif götürdü.
Fikir ilk anda heyecan yaratsa da uygun bir yer yoktu. Bunun üzerine platonun olduğu yerde bırakılması fikri geliştirildi. Ancak hem arazi DSİnindi hem de bölge ziyarete uygun değildi. Bunun üzerine Aksoy Film yetkilileri hurdacılarla anlaştı ve plato sökülerek parça parça satıldı. Ancak kış mevsimi ve yağışlar yüzünden arazi balçık haline gelince dozerler çalışamadı.
Aksoy, Molozlar belediyenin. Üst tarafı biz temizledik. Kalan alanlara ait zeminin kuruması bekleniyor dedi.

Yahşi Batı da sökülmüştü
Aksoy plato hakkında ise Bir konsept içinde ABDde olduğu gibi muhafaza etmek mümkündü; ama yer sorunu yüzünden mümkün olamadı. Aksesuvarlar da çok büyüktü. Neticede olmadı. plato hurdacıya gitti. Yavuz gibi jilet oldu diye konuştu. Cem Yılmazın Yahşi Batı için kurduğu plato da korunmak istenmiş, ancak benzer nedenlerle sökülmüştü.
Şubat 2012de Türkiye, Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, Fransa, İngiltere, İsviçre ve Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde vizyona girecek olan Fetih 1543, 17 milyon dolara mal oldu. 3D efektlerin kullanıldığı filmde akademisyenlerden kurulu bir danışman grubu da çalıştı. 170 dakikalık film Eylül 2009 ile Ocak 2012 arasında çekildi.

ENİS TAYMAN-SERKAN AYAZOĞLU/Radikal


Geri Dön