Fettah Tamince‘nin 1,5 milyar dolarlık altın formülü: Tasarla, inşa et ve işlet
Turizm ve inşaattaki hızlı büyümesi ile dikkat çeken Rixos Grubu, Hırvatistan, Kazakistan ve Dubai'de milyar dolarlık projelere imza atıyor.
Grup, Dubai'de Palm Adası'nda 420 odalı 38 villalı lüks bir tatil merkezi kuruyor. 350 milyon doları arsa bedeli olmak üzere toplam 700 milyon dolara mal olması beklenen Ottoman Palace, Burc El Arab'dan (Yelken Oteli) sonra bölgenin en pahalı üç konaklama adresinden biri olacak. 10 bin metrekarelik alanda kurulacak sağlık ve güzellik merkezinin de yer alacağı projenin finansmanını Dubaili Zabeel firması temin ediyor. Rixos'un Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, diğer yatırımları için de benzer modellerin geçerli olduğunu belirterek, "Prensibimiz şu: Tasarla, inşa et ve işlet. Projeyi hazırlıyoruz. Markamıza duyulan güvenle iştiraklerimizden Sembol İnşaat taahhüt işini üstleniyor. Sonunda da otele Rixos bayrağını asıyoruz." dedi. Kısa sürede lokal düzeyde önemli bir marka haline geldiklerini kaydeden Tamince, "Bu başarıdan aldığımız cesaretle dünyanın başka bölgelerine yöneliyoruz. Şimdi artık amacımız turizmde global ölçekli bir marka olmak. Rixos markasını bir dünya markası haline getirmek istiyoruz." değerlendirmesini yaptı. Grup, 2007'de inşaat (1,3 milyar dolar), turizm (220 milyon dolar) ve Lidyon mücevher mağazaları (30 milyon dolar) ile toplam ciroda 1,5 milyar doları aştı. Gazetelerin ekonomi editörleri ile bir araya gelen Rixos Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, turizmden küresel krize, Galataport'tan Larapark ihalesine kadar pek çok konuda önemli açıklamalarda bulundu. Tamince, Türkiye'nin ucuz turist ülkesi imajını değiştirmek için yola çıktıklarını belirterek, işini iyi yapanlar için böyle bir yaklaşımın geçerli olmadığını söyledi. Buna örnek olarak Antalya Belek'teki oteldeki fiyatları gösterdi. Rixos Premium'da ortalama oda fiyatları 600 dolar. Otelle yan yana bulunan lüks villaların günlük ücretleri de 10 bin dolardan başlıyor. Geçen sezonun doluluk oranı yüzde 90 olarak açıklanırken, grup aynı başarıyı yurtdışına taşımak istiyor. Bu çerçevede Hırvatistan'ın Adriyatik Denizi kıyısındaki tarihî şehirlerinden Dubrovnik'te Libertas Oteli özelleştirme yoluyla alındı. Bosna savaşında yerle bir olan otel, 100 milyon Euro'ya yenilendi. Mayısta açılacak otel şimdiden doldu. Günlük konaklama fiyatı ise ortalama 350 Euro. "Hilton'dan bile pahalıyız." diyen Tamince, Almanya, İngiltere ve Rusya gibi dünya devlerinin en önemli markalarının yeni ürün ve hizmetlerinin Avrupa tanıtımlarını ilk kez Rixos Libertas'ta yapacaklarının altını çizdi. Bunlar arasında Range Rower, Microsoft gibi markalar da var. 320 odalı otelde büyük bir sağlık ve güzellik merkezi (SPA) de yer alıyor. Tamince, "Yani Osmanlı'nın Türk hamamı Hırvatistan'a da gitmiş oldu." dedi.
Mülkü satarız, bayrak bizde kalır
Satın alma ya da ortaklık teklifleri geldiğini aktaran Tamince, "Mülkü satabilir ya da ortak alabiliriz. Ancak işletme ve marka bizde kalır. Biz Rixos bayrağını dalgalandıracağız. Yani işletmeci olarak tanınmak istiyoruz. 1.000 otel sözümüzün arkasındayız ve adım adım bu hedefe yürüyoruz." ifadelerini kullandı. Grubun bir diğer büyüme alanı da Dubai. Birleşik Arap Emirlikleri'nin 7 emirliğinden biri olan Dubai'de, iki prestij projesi 2008'de bitirilecek. Palm Adası'ndaki Rixos Ottoman Palace'ta kullanılan mermerden halıya kadar pek çok malzeme Türkiye'den gidiyor. Ortalama gecelik fiyat ise 1.300 dolar. Dubai'de olmayan markaların küresel ligde öne çıkamayacağına inandığı için 100 kişilik ekibi ile bu bölgeye göç eden Tamince, "Ailelerimizi de aldık yanımıza. Dikkatimizi, tecrübemizi dünyanın ilgi odağı haline gelen bu coğrafyaya yoğunlaştırdık." diye konuştu.
Tamince, atıl konumda olan veya markaları ile örtüşmeyen yatırımlardan ya çıkacaklarını ya da yenileyeceklerini belirterek, "Beldibi, Labada ve Konya bunların arasında. Tekirova tesisimizi rehabilite ederek kendi klasmanımıza getireceğiz. Ayrıca bu otelde sezonun tavan yaptığı 8 hafta boyunca çeşitli etkinlikler yapmayı planlıyoruz. Bu hem otelimizin hem de Bodrum'un uluslararası tanıtımı olacak. Çünkü dünyaca ünlü starları getireceğiz." ifadelerini kullandı. Grup, Rixos Royal SPA'yı zincir bir marka haline getirecek.
Birileri bürokrasiyi çözsün yatırımcı da getiririm para da
Galataport ihalesinde yaşanan tartışmaların bir şekilde yabancı yatırımlar mevzubahis olduğunda gündeme geldiğini kaydeden Fettah Tamince, bürokratik engellerden yakındı. "Dünyanın pek çok yerinde yatırımlar yaparak bir dünya markası olma yolunda hızla ilerliyoruz. Aynı yatırımları ne yazık ki bürokratik engeller yüzünden kendi ülkemde yapamıyorum." diyen işadamı, şu tespitlerde bulundu: "Gerekli kolaylıklar sağlansa başka yerde harcadığım enerjinin 10 katını Türkiye için harcarım. Bununla kalmam, yapılacak yatırımlar için dışarıdan para bulur, fonlar sağlar, yatırımcılar getiririm. Ama problemli bir bürokrasi var. Türkiye'de en büyük projelere talip olduk. Lara, bunlardan biriydi. Hayal ettiğim gibi bitseydi Antalya'ya fazladan 2 milyon turist getirmiştik, turizm mevsimi 2 ay uzamıştı, 30 bin kişi de iş sahibi olmuştu." Sivil toplum kuruluşlarına meramını anlatabilmek için çok uğraş verdiğini dile getiren Tamince, "Ama ne yaparsak yapalım şöyle bir tabloyla karşı karşıya kaldık: Yatırımcı doğa katili, hükümet peşkeşçi. Durum böyle olunca da ne devlet teşvik etmek ister ne de yatırımcı yatırım yapmak. Bugün Kazakistan ve Dubai'ye yaptığımız projelerden bahsediyoruz. Herkes 'bravo', 'muhteşem projeler' diyor. Oysa bilinmiyor ki Lara, Galataport ve Haydarpaşa projeleri bunlardan çok daha üstün olabilir." değerlendirmesini yaptı.
Falkland Adaları'na villa kent kuruyor, gözü Türkiye'de
Fettah Tamince, yapay adalardan oluşan World Iceland'da Falkland Adaları'nı satın aldı. "Buraya 180 odalı ve 85 villalı bir otel yapacağız." diyen Tamince, projenin aralık ayında tamamlanacağını söyledi. Belek'teki otelin benzerini söz konusu proje ile Dubai'de dünya vitrinine çıkarmayı hedefleyen Tamince, "Türkiye adasını satın almayı düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine de "Olabilir, bakmak lazım." cevabını verdi. Kazakistan'ın Almatı şehrindeki 100 milyon dolarlık otel yatırımı ise kasımda tamamlanacak. Aynı ülkede yüzyılın mimarı olarak adlandırılan Norman Foster tarafından tasarlanan ve 250 milyon dolara mal olması beklenen Han Çadırı'nın yapımı sürüyor. 260 derece ısıya dayanıklı dış cephe malzemesi kullanılan merkez için talipler şimdiden sıraya girmiş. Dükkanların yüzde 80'i kiralanmış. Rixos'un patronu, "Sevindirici olan şu ki müracaatların çoğu Türk markalarından geldi." dedi.
TURHAN BOZKURT / ZAMAN