Fiba, Çinlilere otel ve rezidans yapacak
Hüsnü Özyeğin, Romanya'dan sonra Çin'e de 500 milyon dolarlık gayrimenkul yatırımları yapıyor.
Romanya'da yaptığı gayrimenkul yatırımlarının pazar değeri 500 milyon euro'yu aşan Fiba Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin şimdi de Çin'deki yatırımlarını büyütme kararı aldıklarını açıkladı.
Çin'in Sengiang şehrinde, içinde Türk markalarının da satılacağı 250 milyon dolarlık alışveriş merkezinin temelini atan Özyeğin, Çin'nin iki ayrı kentinde daha arazi için yer bakıyor. Bunların yanısıra Çin'de otel yatırımı da yapmayı planlayan grubun, rezidans projelerin altına da imza atması bekleniyor.
Özyeğin'in Romanya'da geliştirdiği iş modelindeki Bucuresti Mall ve Plaza Romania gibi alışveriş merkezlerinin yanı sıra, Anchor Plaza gibi iş merkezi ve metrekaresi 1800 euro'dan satılan 502 konutluk Incity rezidansları da bulunuyor.
Özyeğin, Çin'e de aynı modelle gitmeyi planlayan grubun yatırımları hakkında şöyle konuştu: "Çin'e otel yapacağız, bu kesin. Ayrıca iş merkezi yapacağız."
Lüks otel yatırımı
Özyeğin, Çin'le ilgili bütçelediği yatırım tutarı hakkında bilgi vermezken gruba yakın kaynaklar yapılması düşünülen üç alışveriş merkezi için en az 500 milyon doların üzerinde bir yatırımın gerekli olduğunu belirtiyor.
Grubun gayrimenkulle ilgili bir diğer yatırımı ise Bodrum'da, dünya jet sosyetesine pazarlanacak ünlü Aman Resort Otelleri'nin kurucusu Adrian Zecha ile yapılacak 30 oda ve 20 villadan oluşacak lüks otel yatırımı.
İçeride M1'lerle büyüyor Fiba Holding'e bağlı Sinepark Sinemaları'nın ilk halkasını Gaziantep'te açan Fiba Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, M1 Gaziantep yenilenirken içine son teknoloji ile donatılmış 7 sinema ve buz pisti yaptıklarını söyledi.
Alışveriş merkezlerinde bir enflasyon yaşandığı tespitine belli bölgeler için katıldığını söyleyen Özyeğin şöyle devam etti: "Ancak geçen yıl Türk pazarına birçok elektronik mağaza zinciri geldi. Bu mağazalar alışveriş merkezlerine bir hareketlilik kazandırdı.
Biz Çin'de 7.5 milyon nüfuslu bir Sengiang kentinde büyük bir alışveriş merkezinin temelini attık. Turk Mall'la birlikte yapıyoruz. 240 bin metrekare büyüklükte bir alışveriş merkezi olacak. 250 milyon dolara mal olacak. Arsayı IKEA ile birlikte aldık. Yan parselde IKEA dünyanın en büyük marketini yapıyor."
M1 Konya, M1 Kartal, M1 Adana ve M1 Gaziantep alışveriş merkezlerinde, Tepe grubunun hisselerini satın alarak sektöre girdiklerini anlatan Fiba Holding Gayrimenkul Yönetim Birimi Başkanı Murat Kazaz ise 4 alışveriş merkezinin yenilenmesi için şu ana kadar 10 milyon euro yatırım yaptıklarını söyledi.
Maliyete dikkat...
Yavaşlayan inşaat sektöründe maliyet artışlarının henüz ticarete yansımadığını söyleyen Hüsnü Özyeğin,"Dünyada George Soros
60 yıldır olmayan bir kriz çıkacak diyor. Resesyon var deniyor ama ABD ekonomisi küçük de olsa hâlâ büyüyor. Gelişmekte olan ülkeler muazzam bir gelişme içinde Brezilya İtalya'yı geçecek. 2009 ikinci yarısından itibaren dünyada piyasalar
düzelir" dedi.
Gemi işinde büyük oynuyor
Girdiği işlerdeki başarısı sebebiyle yatırım yaptığı alanlar dikkatle izlenen Hüsnü Özyeğin'in Finansbank'ı sattıktan sonra yatırım yaptığı alanlardan birisinin de gemi taşımacılığı olduğu ortaya çıktı.
Gemi işine girdiklerini açıklayan Özyeğin bu alandaki yatırımlarını ise şöyle detaylandırdı: "Türkiye'de bir ilke imza attık. 180 tonluk üç gemi yaptırıyoruz. 285 milyon dolarlık bir yatırım bu. Bu gemiler demir cevheri, buğday, kömür taşıyor.
Dünyada bu gemiler Sadece Çin'de, Güney Kore'de ve Japonya'da yapılıyor. Sedef tersanesine sipariş verdik. Bu gemilerin Türkiye'de de yapılacağını göstermek açısından bizim için anlamlı bir yatırım. 2010 yılında gemileri teslim alacağız."
Rüzgâra 1 milyar euro'luk yatırım yapmayı planlıyor
Finansbank'ı satmasının en büyük nedeninin bankanın sektörden hızlı büyümesi ve bu nedenle sürekli bir finansman ihtiyacı olması olduğunu belirten Hüsnü Özyeğin, gayrimenkulden sonra enerji işine de odaklanmış durumda. Rüzgâr enerjisi işine girdiklerini de açıklayan Özyeğin, hedeflerinin 10 yıl içinde 10 bin megavatlık rüzgâr enerjisi üretimi olduğunu söyledi.
Rüzgâr enerji işi için ekipman siparişlerini dahi verdiklerini anlatan Özyeğin, "Önümüzdeki 5 yıl içinde 1- 1.5 milyar euro civarında yatırım planlıyoruz. Konya, Trakya, Ege için müracat ettik. Rüzgâr enerjisinde 500 - 1000 megavat arasında bir yerde olmak istiyoruz" dedi.
Türkiye'nin de Kyota anlaşmasına dahil olmasını beklediğini anlatan Özyeğin, "Dünyada enerji şirketlerinin karbondioksit veren sanayilere karbon sertifikası satma hakkı var. O zaman trade de edebiliyorsunuz yani. 2010 yılında ABD ve AB enerjisinin yüzde 10'unu rüzgârdan üretecek" dedi.
Milliyet