06 / 05 / 2024

Fiba Holding, Romanya'daki konut projelerini durdurdu!

Fiba Holding, Romanya'daki konut projelerini durdurdu!

Global krizin üzerine hükümet krizi de eklenince Romanya ekonomisi zora girdi



Hüsnü Özyeğin'e ait Credit Europe Bank 15 şubesini kapattı, yeni AVM ve konut projesini durdurdu. Özer İnşaat'm da ülkeden ayrılma kararı aldığı konuşuluyor...

ROMANYA, Türkiye'nin Balkanlardaki en büyük ticari partneri. Bu ülkeyle 1996 yılında 750 milyon dolar olan dış ticaretimiz geçen yıl 7.5 milyar dolara ulaştı. İki ülke arasındaki ithalat ve ihracatın dengeli bir şekilde arttığı görülüyor. Ancak Bu yıl Romanya'yla ticarette ciddi bir gerileme olduğu dikkat çekiyor.

Oysa Türkiye ile Romanya arasında 2010 yılına yönelik 10 milyar dolarlık ticaret hedefi belirlenmişti. Ancak bu yıl 4.5 milyar dolarlık hacme ulaşılabileceği öngörülüyor. Bu şartlarda 2010 yılında hedefe ulaşılması mümkün görünmüyor. Çünkü Romanya'da global krizin etkilerinin yanı sıra bir de politik istikrarsızlık söz konusu. Hükümet istifa etti ve seçime gidiliyor. Bu siyasi belirsizlik de kaçınılmaz olarak ekonomiyi olumsuz etkiliyor.

Romanya'da irili ufaklı 10 bin Türk şirketi var. Bunların yaklaşık yarısının aktif durumda olduğu tahmin ediliyor. Şirketlerin toplam büyüklüğüyle ilgili net bir veri yok. Ancak kayıtlı sermaye tutarı 630 milyon dolar. Romanya'daki Türk şirketlerinde 30 bin kişi istihdam ediliyor.

Türk yatırımcılar, Romanya ekonomisinde önemli bir yere sahip. Fiba Holding'in patronu Hüsnü Özyeğin, Arçelik ve İstanbul'da Kanyon Alışveriş Merkezi'nin inşaatını yapan Özer İnşaat, Karamancı Holding, Sinerji İnşaat ve Karahallı Group, bu ülkede büyük yatırımları bulunan Türk yatırımcıların başında geliyor. Son dönemlerde konut işi iyi para kazandırdığı için birçok Türk yatırımcının bu alana yöneldiği göze çarpıyordu...

Ancak Romanya'de global krizin üzerine bir de hükümet krizi eklenince inşaat sektörü ve ekonomi büyük darbe almış. Bize gelen bilgilere göre Fiba Holding'in patronu Hüsnü Özyeğin, konut projeleri ve yeni AVM projesini durdurmuş durumda. Ayrıca Romanya'da 150'nin üzerinde şubesi olan Credit Europe Bank'ın da sahibi olan Özyeğin, bankanın 15 şubesini kapatma kararı almış. Romanya'da 40 milyon euro'luk hacme ulaşan Özer İnşaat'ın ise bu ülkeden çekileceği konuşuluyor.

ROMANYA'DA HALEN FIRSAT VAR

Türk-Romen İş Konseyi Başkanı ve Karamancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Karamancı ise bu gelişmelere rağmen Romanya'nın hala cazip fırsatlar sunduğunu düşünüyor. Bu ülkede 12 milyon euro değerinde boru fabrikası bulunan Karamancı, bu görüşünün gerekçesini şöyle anlatıyor:

 "Romanya, beklemeye tahammülü olan, sabırlı yatırımcılar için potansiyeli yüksek bir ülke. Bazı şirketlerin yaşadığı sorunlar hakkında benim bir şey söylemem doğru olmaz. Bu onların özel sorunları. Romanya'da global krizle birlikte de politik belirsizlikten kaynaklanan kaos ortamı var. Bu da işleri yavaşlatıyor. Ekonomide sıkıntılı bir süreç yaşanıyor. Ancak Romanya, her şeyden önce AB üyesi bir ülke. Para transferi ve hukuki güvence, yatırımcılar için hayati önem taşıyor. Artık bu konularda AB standartları geçerli. AB şemsiyesi çok önemli. Altyapı ve yapı için ciddi fırsatlar var. Geç kalmadan bu pazardaki yerimizi almalıyız. Yatırımların geri dönüş süresi uzayınca kısa vadeli düşünenler sıkıntıya girebilir."
Para


Geri Dön