23 / 12 / 2024

Fikirtepe kentsel dönüşüm kiraları inşaat firmalarını zorluyor!

Fikirtepe kentsel dönüşüm kiraları inşaat firmalarını zorluyor!

Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinde sorun ne? Fikirtepe’de yıkımlar yapıldığı halde inşaatlara neden başlanamıyor? Fikirtepe'de inşaatlar ne zaman başlayacak? Kira ödemeleri müteahhitler için neden sıkıntı olmaya başladı? İşte belgeleriyle cevaplar...



Fikirtepe kentsel dönüşüm kiraları inşaat firmalarını zorluyor!


Fikirtepe kentsel dönüşüm sürecinde kamuya terklerin hangi kamu kurumuna yapılacağının netleşmemesi, ada tevhidi ve 2/3 yasasının uygulanmasındaki aksamalar, inşaat firmalarını Fikirtepe’ye girmeye pişman olma noktasına getirdi. 


Fikirtepe’de yıkım yaptığı haksahibinin kira yardımlarını ödeyen firmalar, bir türlü inşaata başlayamama nedeniyle sıkıntıya girdi. Bir çok firmanın Fikirtepe’ye girdiklerine pişman olduğu söyleniyor. 


Fikirtepe Dumlupınar Eğitim Merdivenköy Mahalleleri Sosyal Yardımlaşma Kültür Derneği (FİDEM) Başkanı Ercüment Oruç’un Emlakkulisi.com ile paylaştığı bilgilere göre Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinde inşaatların bir türlü başlamamasının iki nedeni var:


Birincisi; yıkımı yapılan adaların tevhidi; yani üzerinde binaların yıkıldığı adalar tapuda birleştirilemeyince inşaat firması yeni proje için inşaata başlayamıyor ve bu sürede hak sahibi vatandaşlara iki yıldır boş yere kira ödemesi yapmış oluyor.


İnşaat firmasının ada tevhidi yapması için Büyükşehir Belediyesi Encümeni’nden karar çıkması gerekiyor ancak bunun için de kamuya terk edilecek alanların nereye yapılacağının netleşmesi şart…


İkincisi; Fikirtepe’deki 15 firma 2/3 çoğunluk yasasınının uygulanmasını bekliyor. Muvafakatnameleri yüzde 90 ve üzeri oranda imzalanmış firmalar, 2/3 yasasının uygulanmasını bekliyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bazı adalara 2/3 yasasının uygulanması yönünde tebligat gönderdi, örneğin Aralık 2013'te tebligat çekilip ancak uygulama yapılamayan adalar var... Fikirtepeli vatandaşlar, “2/3 uygulaması olmadığı sürece burası çözülmez” görüşünde…


İşte o tebligat; 


Fikirtepe kentsel dönüşüm kiraları inşaat firmalarını zorluyor!



FİDEM Başkanı Ercüment Oruç, konuyla ilgili olarak “Yeni Kentsel Dönüşüm İl Müdürü Yaşar Güvenç’i muhtarlar ve Fidem derneği ile geçen hafta ziyaret ettik ve 2/3 yasasının uygulaması konusunda hassasiyet gösterilmesi konusunu gündeme getirdik” diyor…



Fikirtepe’de kamuya terk sorunu!


Fikirtepe’yi durma noktasına getiren bir diğer sorun da kamuya terk edilen alanların hangi kuruma terk edileceği konusu..


FİDEM Başkanı Oruç, bu sorunu ise şöyle ifade ediyor;


“Kamuya terk konusu bir kısır döngü haline geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kamuya terklerin Hazine’ye yapılmasını istiyor. Ancak Maliye Bakanlığı, Hazine’ye kamuya terk yapılmasını istemiyor. Kentsel Dönüşüm İl Müdürlüğü ve Tapu Dairesi ise kamuya terk edilen alanların ilçe belediyelerine bırakılması görüşünde... Terklerin hangi kuruma yapılacağı konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Encümeni'nden halen karar çıkmış değil. Maliye Bakanlığı da terk alanlarını Hazine'ye kabul etmiyoruz diyor. Dolayısıyla imzası bitmiş 6 tane ada, tapuda tevhid yapamıyor. Tevhid yapamayınca inşaat firması yıktıkları adada vatandaşların kiralarını boşu boşuna ödüyor, faaliyete geçemiyor.  Fikirtepe’deki inşaat firmalarını kiralar batıracak. 2 yıldır boş yere kira ödeniyor… Vartaş İnşaat 30 dönüm yer yıktı, 2 yıldır kira ödüyor; Nuhoğlu İnşaat 17 dönüm yıktı, 2 yıldır boş yere kira ödüyor; Selimoğlu İnşaat 15 yıktı, boşa kira ödüyor… Taşyapı evleri boşalttı, yıkım yapmadı. Tapuda terkin belli olunca tevhid yapıp ruhsat müracaatında bulunacaklar. 17 dönüm için tevhidi bekliyor.”



Fikirtepe’deki ‘kamuya terk’ sorununun belgeleri!


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na gönderilen talimatla Fikirtepe'de kamuya terk edilecek alanların Hazine'ye devredileceği yazıyor...


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 6883/067/045 sayılı ve 6306 sayılı Kanun  kapsamındaki alanlarda kapanan yolların tescili konulu yazısı şöyle;


İlgi: 


a) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığı'nın 07.04.2014 tarihli ve 2694 sayılı yazısı,


b) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın 16.04.2014 tarihli ve 1023-75096 sayılı yazısı,


(...)


"Belirtilen sebeple, kamunun kullanımına ayrılan ve tapuya tescil edilmesine gerek bulunmayan, bu yönüyle de tescil dışı alan olan yolların kapanması halinde, 6306 sayılı Kanun'un 2644 sayılı Tapu Kanunu'ndan daha sonra yürürlüğe giren bir kanun olduğu gözetilerek, tescilin 2644 sayılı Tapu Kanunu'nun 21'inci maddesine göre köy veya belediye namına değil, 6306 sayılı Kanun'un 3'üncü maddesinin dördüncü fıkrasının ikinci cümlesi hükmüne göre Hazine adına yapılması gerekmektedir."


İşte o yazılar; 


Fikirtepe kentsel dönüşüm kiraları inşaat firmalarını zorluyor!

Fikirtepe kentsel dönüşüm kiraları inşaat firmalarını zorluyor!



Ancak Maliye Bakanlığı da kamuya terklerin Hazine'ye yapılmamasını istiyor... Maliye Bakanlığı'nın ilgili yazısı şöyle;


Fikirtepe kentsel dönüşüm kiraları inşaat firmalarını zorluyor!

Fikirtepe kentsel dönüşüm kiraları inşaat firmalarını zorluyor!



Emre Kulcanay / Emlakkulisi.com



Geri Dön