Kentsel Dönüşüm

Fikirtepe kentsel dönüşüm mağdurları evlerini istiyor: İnşaatlara başlansın, kira yardımı güncellensin! 

İstanbul Fikirtepe'de bitirilemeyen kentsel dönüşüm projesi tam anlamıyla bir yılan hikayesine dönmüşken, mağdurlar evlerine bir an önce kavuşmak istiyor. İşte Fikirtepe mağdurlarının açıklamaları...

Geçmişte İstanbul'un Kadıköy ilçesine bağlı bir gecekondu bölgesi olan Fikirtepe, uzun senelerdir tamamlanamayan kentsel dönüşüm projesinin neden olduğu sorunlarla boğuşuyor. Kentsel dönüşümün Türkiye'deki ilk örneklerinden biri olan ve 15 seneden fazla süredir  devam eden proje sebebiyle pek çok aile mağdur oldu. 

Başlanamayan inşaatlar, bitirilemeyen projeler ve uzun süren yasal süreçler çok sayıda kişinin konut hayalinin yarım kalmasına neden oldu. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİ NASIL BAŞLAMIŞTI? 

Deutsche Welle'den Kayhan Ayhan'ın haberine göre; Fikirtepe'deki değişimin ilk adımı aslında 2005 senesinde "özel proje alanı" olarak belirlenerek atılmıştı. 2007 yılında "kentsel dönüşüm alanı", 2013 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla da "riskli alan" ilan edilen mahallede 2014'te acele kamulaştırma kararı çıktı. Bu sırada yapılan pek çok plan değişikliği mahkemeden döndü ve en son 2017 tarihli plan değişikliği de 2019 yılında İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Bu süreçte mahallede bazı konutlar yıkıldı, bazı evler boşaltıldıklarıyla kaldı. Ortaya çıkan pandemi ve ekonomik kriz de kentsel dönüşüm projesinin kilitkenmesine neden oldu.  İnşaat şirketleri projelerine start veremedi. 

2020'ye gelindiğinde 55 hektarlık alanda TOKİ'nin iştiraki Emlak Konut GYO yarım kalan ya da hiç başlanmamış olan inşaatların yapımını üstlendi. Fikirtepe'de 2021 yılında bin 299 bina ile 5 bin 500 bağımsız birim yıkıldı, inşaatlar için de ihaleler yapıldı. 

Fakat müteahhit ile mülk sahibi arasında yapılan sözleşmelerin de sorunlu olduğu gündeme geldi. Bazı ev sahipleri, bu durumu müteahhitlerin çıkarı doğrultusunda hazırlanmış sözleşmeler şeklinde nitelendirdi. 

Bu süreçte, ev hayali kuran yurttaşların ellerinden tapuları alındı, tamamlanamayan projeler sbeebiyle konut sahipleri kirada ve uzak bölgelerde yaşamak zorunda kaldı.

Pek çok firmanın projeleri yarım bırakmasından sonra harabeye dönen Fikirtepe'de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Emlak Konut arasındaki protokole göre çeşitli kalemlere KDV hariç 99 milyon 155 bin TL ödeme yapıldı. Mağdurlara 2020'de 1.500 TL kira yardımı yapıldı fakat mağdurlar şu an güncel kira fiyatının 5 bin 500 TL olduğuna dikkat çekiyor. 

MAHALLELİ HUKUK MÜCADELESİNDE 

Kördüğüm olan Fikirtepe dönüşüm projesi karşısında vatandaşlar şirketlere karşı da birçok dava açtı. O davalardan birisi de inşaatı bitiremeyen ve İstanbul Anadolu Adliyesi 1. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından iflasına karar verilen Selimoğlu Yapı İnşaat A.Ş.'ye karşı oldu. Bu şirketle sözleşme imzalayan pek çok vatandaş, eski evlerinin tapusunu borçlarına karşılık şirkete verdi fakat o tapuların yerine yenisi gelmedi.

Müvekkilinin şirketle yaptığı bu sözleşmeden sonra şirketin battığını söyleyen Avukat Aysemin Gülmez, sözleşme gereği ortada hiçbir şey yokken tapuda müteahhidin payını devrettiğine ve bu payın üzerinde de müteahhit aleyhine banka ipoteği ve harcı olduğunun anlaşıldığına dikkat çekti. Gülmez davanın senelerdir devam ettiğini aktardı. 

Pek çok arsa sahibi mağdur olduğunun da altını çizen Gülmez, konuya ilişkin "Davalar birleştirildi. Bu arada Bakanlık işe el koydu, bir sabah uyandık tapular Hazine'ye geçmiş. Müvekkilimin şu an tapusu elinde değil. Bakanlık inşaata başladı, bitirmek üzere. Ancak bizim tapuları vermek yerine sattığı kişilerin tapusunu veriyor. Bakanlığa yazılan müzekkerelere yazılan yanıtlar komik" açıklamasında bulundu. 

MAĞDURLAR TALEPLERİNİ AÇIKLADI

Yeni Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Gelişim Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyelerinden Engin Akgüzel de Bakanlığın arsalarına inşa ettiği  konutları sattığını ancak kendilerine hâlâ ne verileceğini söylememesine tepki gösteriyor. Akgüzel, Bakanlığın konutları Cumhuriyet'in 100'üncü yıldönümünde teslim edeceği ve hiçbir vatandaşın mağdur edilmeyeceği sözünü verdiğini anımsatarak bu sözün henüz tutulmadığını dile getirdi. 

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından kendilerine nereden, hangi şartla, hangi paylaşım oranları ile konutlarını alacaklarını açıklaması çağrısını yaapan mağdurlar, bir araya gelerek eylem yapacak. Ellerinden alınan tapularının verilmesini ve sorunlarını çözülmesini  isteyen mağdurlar, TOKİ binasına bir yürüyecek. 

Mağdurlar, 2. ve 3. etap hak sahiplerinin mağduriyet yaşamadan inşaatlarına bir an önce başlanılması, kira yardımı ödemeleri güncellenmesi, işini ve kira ödemesini yapmayan müteahhit firmalara yaptırımlar uygulanması çağrılarını yapacak. 

Tebernüş Kireçci uyardı: Kentsel dönüşüm destekleri beton ve çimento fiyatlarına endekslenmezse projeler yarım kalır!

TOKİ’den 886 konut için teslim müjdesi! İki proje daha sahiplerine teslim ediliyor!

Prof. Dr. Osman Bektaş’tan o bölge için 6.6 büyüklüğünde yeni deprem uyarısı!

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, o bölgeyi işaret etti: 'Bu sınırlarda muhakkak deprem olur!'