Fikirtepe Mahallesi’nin sakinleri bürokrasiden dertli!
Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılarak tamamlanmayınca suç yuvasına dönen Fikirtepe Mahallesi’nin sakinleri bürokrasiden dolayı dertli. Mahalleli, inşaat firmalarının yıkım izni alabilmesine rağmen bina ruhsatı alamamasına dikkat çekiyor...
Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılarak tamamlanmayınca suç yuvasına dönen Fikirtepe Mahallesi’nin sakinleri bürokrasiden dolayı dertli. İstanbul Ankara arasında mekik dokuyan mahalleli, inşaat firmalarının yıkım izni alabilmesine rağmen bina ruhsatı alamamasına dikkat çekiyor.
Uzun süredir kentsel dönüşüm çalışmalarının yapıldığı Kadıköy’ün Fikirtepe Mahallesi’nde mevcut 61 yapı adasından sadece 4 tanesinde tamamen yıkımlar bitirilebildi. Mahalledeki yaklaşık 15 bin binadan 3 bini yıkılırken boşaltılan 5 bin bina ise suçluların merkezi oldu. Yıllardır Ankara İstanbul arasında mekik dokuyan mahalleli ise bu duruma Ankara’daki bürokrasinin sebep olduğunu düşünüyor. İnşaat firmalarının yıkım ve hafriyat izni alabilmesine rağmen yeni bina ruhsatı alamadığı için işlerin yürümediğini savunan Fikirtepeliler bir kentsel tasarım projesinin bile on defa Ankara’ya gidip gelmesinin süreci uzattığından şikayetçi. Her şeyin Ankara’dan yürütülmesinin yanlış olduğunu düşünen vatandaşlara göre işler ağır yürürse sosyal sorunların yanında firmaların da batması söz konusu olabilir.
Mülk sahiplerinin büyük ölçüde inşaat firmalarıyla anlaştığını belirten Fikirtepe Dumlupınar Eğitim Merpenköy Mahalleleri Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Ercüment Oruç, mahalleleri için yapılacak olan kentsel tasarım çalışmasının onay için Ankara’da bekletildiğini iddia ediyor. Yapılan projelerde eksiklikler çıkınca tadilat için tekrar Ankara’dan cevap beklendiğini söyleyen Oruç, müteahhit firmaların yapım ruhsatlarını alamayınca işleri yavaşlattığını vurguluyor. Fikirtepe genelinde 3 bin tane binanın yıkıldığını belirten Ercüment Oruç, “Yaklaşık 5 bin tane bina da terk edilmiş durumda. Hemen hemen her gün bir yangın çıkıyor. İtfaiyeden rapor istedik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na vereceğiz bu raporu. Evler sahipsiz. Sokakta kalan insanlar evlere giriyor. Biz buradaki işlerin hızlanmasını istiyoruz çünkü burada büyük bir sosyal sorun var.” diyor. Firmalara yıkım ve hafriyat izni verilmesine rağmen bina yapım ruhsatı alamadıklarının altını çizen Oruç “Bakanlık bu müteahhit firmalara hem izin veriyor hem de çalıştırmıyor. Yıkım izni, hafriyat ruhsatı veriliyor ama yapım izni verilmiyor. Madem bu bir süreç o halde yapım ruhsatı vermeden niye vatandaşın evlerini yıktırıyor, kiracı durumuna düşürüyor?” diye soruyor.
İşlerin yavaş ilerlemesinin firmalar için de kötü olduğunun altını çizen mahalleli, firmaların her ay yüklü miktarda kira ödemesi yapmak durumunda olduğunu aktarıyor. Fikirtepe’de inşaat firmalarında danışmanlık yapan Yasin Ünlü ise şu bilgileri veriyor: “Kentsel dönüşüme 25 firma dahil olmuş durumda. Toplam 15 bin binadan 5 bin tanesi terk edilirken 3 bini yıkıldı. 2 sene içinde sadece 4 yapı adası için yıkım konusunda anlaşma oldu. İnşaat firmaları yapım ruhsatı alamayınca evlerini yıktıkları kiracıların ev kiralarını geciktiriyorlar ya da veremiyorlar. Buradaki halkın istediği şu; Ankara bürokrasisi bitsin ve bazı yetkileri İstanbul’daki bakanlık yetkilileri versin. İstanbul’daki bir sitenin kentsel tasarım onayı bile Ankara’ya gidiyorsa bu işler bitmez.” Fikirtepe Mahallesi Muhtarı Halil Erdoğan da 2005 yılından beri imara kapalı olan mahallede firmalarla anlaşma olmayınca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından emsal artırılarak çalışmaların tekrar başlatıldığını vurguluyor. Erdoğan, çöp ve itfaiye araçlarının bile giremediği mahalledeki kentsel dönüşüme Bakanlığın el atmasıyla inşaatların hızlanacağını ve sorunların çözüleceğini dile getiriyor.
Cafer Can/Zaman Gazetesi