Fikirtepe sakinlerinin yüzde 90'ından fazlası kentsel dönüşümü destekliyor!
Fikirtepe'de yaşayan vatandaşların yüzde 90'lık kısmından daha fazlası Fikirtepe'deki kentsel dönüşüme destek veriyor.
Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı (KENTSEV) tarafından yapılan açıklamaya göre, Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm sürecini kamuoyuna iyi bir biçimde anlatmak için yola çıkan vakıf tarafından başlatılan Kentsel Dönüşüm Anket Çalışmalarının birincisi Fikirtepe'de yapıldı.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, gayrimenkul sahiplerinin dönüşüm konusunda yaşadıkları mevcut durum algısını masaya yatırmak ve dönüşüm sürecinin halkın katılımıyla yönlendirmesini sağlamak gibi hedefler taşıyan anket çalışması, online olarak yapıldı.
Fikirtepe'de yaşayan ve kentsel dönüşüm sürecinde bulunan gayrimenkul sahipleri ile konuşulan Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Anket Çalışması'na katılım sağlayanların yüzde 80,2'lik kısmını erkekler oluştururken, yüzde 86'lık kısmının 46 ve üzeri yaşta olduğu belirtildi.
Katılım sağlayanların yüzde 33,1'lük kısmı 5 seneden az zamandır söz konusu mahallede yaşadığını bildirirken, 20 seneden fazla zamandır aynı konutta yaşadıklarını belirtenlerin oranı da yüzde 32,2 şeklinde oldu.
Oturduğu evlerin yapım yılı sorulduğunda katılım sağlayanların yüzde 32,8'lik kısmı 1980-2000, yüzde 27'lik kısmı 1960-1980, yüzde 18,9'luk kısmı 2000-2010, yüzde 16,4'lük kısmı 2010 sonrası, yüzde 4,9'luk kısmı ise 1960 ve öncesi olarak yanıt verdi.
Fikirtepe sakinleri dönüşümü destekliyor
Yapılan anket çalışmalarına göre, bulundukları bölgede kamu hizmetlerinden memnun olduklarını bildiren katılımcıların en çok şikayetçi oldukları konular ise, otoparkların yetersiz olması ve semt parkı.
Yapılan araştırmaya katılım sağlayanların yüzde 90,2'lik kısmı kentsel dönüşümü gerekli şekilde görürken, yalnızca yüzde 9,8'lik kısmı gerekli olmadığını belirtiyor. Ankete katılım sağlayanların yüzde 67,3'lük kısmı kentsel dönüşümden haberdar ve ödnüşüm konusuna hakimken, yalnızca yüzde 8,2'lik kısmı dönüşümü hiç duymadığını söyledi.
"Sizce mahallenizdeki kentsel dönüşüm projelerinin temel gerekçesi/gerekçeleri nedir?" sorusuna ise ankete katılanların yüzde 81,8'lik kısmı mahalledeki dönüşüm projelerinin temel gerekçesinin "afetlere dayanıklı bina stoku oluşturmak" şeklinde belirtiyor. Onları, yüzde 52,9'lik oranla "halkın yaşam kalitesinde olumlu değişim sağlamak" ve yüzde 44,6'lık oranla "altyapıyı iyileştirmek" takip ediyor.
Fikirtepe sakinlerinin yüzde 59,8'lik kısmı dönüşümün yaşadıkları bölge için kesinlikle zorunlu olduğunu belirtirken, yüzde 24,6'lık kısmı da kentsel dönüşümü gerekli görüyor. Dönüşümü yalnızca yüzde 8,2'lik bölüm gerekli görmüyor.
Diğer bir taraftan kentsel dönüşümün kim tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğine dair bir soruya yanıt olarak yüzde 57,9'lık kısım kentsel dönüşüm projelerinin "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı" tarafından uygulanması gerektiğini söylüyor. Bu kesimi yüzde 29,8 oran ile "TOKİ", yüzde 24 oran ile "belediyeler ve merkezi yönetimler", yüzde 22,3 oran ile "büyükşehir" ile "kamu-özel sektör ortaklığı" izliyor.
KENTSEV Kurucusu ve Genel Sekreteri Haldun Ersen liderliğinde yapılan çalışma, Genç KENTSEV üyeleri mimar Deryanur Şimşek, şehir plancısı Yağmur Durak'ın katkıları, Fikirtepe Derneği (FİKENTDER) Başkanı Yasin Bektaş ve KENTSEV Mütevelli Heyeti Üyesi ve İTÜ Şehir Bölge Planlama Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Ayataç'ın desteğiyle hazırlandı.
- "Fikirtepeliler kentsel dönüşümün gerekliliğine inanıyor"
Yapılan açıklamada anket sonuçlarına ilişkin bazı değerlendirmeler yapan KENTSEV Kurucusu ve Genel Sekreteri Haldun Ersen, mahalle sakinlerinin yüzde 90,2'lik kısmının dönüşümü desteklediğini söyledi.
Yüzde 81,8'lik kısmın Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm projelerinin temel gerekçesinin 'afetlere dayanıklı bina stoku oluşturmak' olduğunu düşündüğünü dile getiren Ersen, şöyle konuştu:
"Bu iki veri gerçekten çok önemli. Yıllardır başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından burada anlatılmak istenen konunun muhatapları tarafından anlaşıldığını görüyoruz. Vatandaşlarımız dönüşümü hem destekliyor hem de gerekli görüyor. Deprem gerçeği her geçen gün yüzümüze çarpılırken dönüşümün gerekliliği noktasındaki bu bilinç artışı bizi fazlasıyla memnun ediyor."
KENTSEV Kurucusu ve Genel Sekreteri Haldun Ersen, mahalle sakinlerinin dönüşümü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın uygulaması konusundaki isteğyle ilgili olarak da, vatandaşların bakanlığa olan güvenini gösterdiğini belirtti.
- "Mega kent İstanbul'da 211 bin konut ağır hasar alacak"
KENTSEV Kurucusu ve Genel Sekreteri Haldun Ersen, olası 7,5 ve üzeri şiddetli bir depremde yalnızca mega kent İstanbul'da 211 bin binanın çok ağır ve ağır hasar alacağının raporlarla açıklandığını kaydederek, kentsel dönüşümün gerekliliğine ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:
"Bu binalardaki vatandaşların bir an önce kentsel dönüşüm için kolları sıvaması gerekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm ve güçlendirme için 3 ana finansman modeli geliştirildi. Ev sahipleri daireleriyle ilgili iyi araştırma yapmalı, uzman bir kuruluşa mutlaka yapı denetimi yaptırmalı. Depreme dayanıksız olanlar hemen tahliye edilmeli. Riskli yapı sahiplerine; Emlak Katılım Bankası'nın sunduğu finansman modelleriyle bir an önce dönüşüm ve güçlendirme için harekete geçmelerini çağrısında bulunuyoruz."