Fikirtepe'de kentsel dönüşüm düğümü nasıl çözüldü?
Kentsel dönüşüm alanı ilan edildikten sonra birçok firma eliyle yenilenme çalışmalarının başladığı fakat yaşanan sorunlar sebebiyle adeta bir kördüğüm haline gelen Fikirtepe Projesi'nde dönüşüm düğümü nasıl çözüldü? İşte detaylar...
Kentsel dönüşüm alanı ilan edildikten sonra birçok firma eliyle yenilenme çalışmalarının başladığı fakat yaşanan sorunlar sebebiyle adeta bir kördüğüm haline gelen Fikirtepe'de inşaat süreçleri sürerken 2 sene gibi kısa bir zamanda hak sahiplerine yeni Fikirtepe'deki bağımsız bölümleri teslim edilmiş olacak.
Kentsel dönüşümün adeta bir "kördüğüm" haline geldiği Fikirtepe Projesi'ni Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının devralmasıyla birlikte toplamda 55 hektar alanda büyük bir dönüşüm başlatılmıştı.
Konuyla ilgili açıklamalar yapan Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sezayi Köse, 2007 'de İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Fikirtepe'yi kentsel dönüşüm alanı ilan ettiğini, konu ile ilgili olarak imar planlarını hazırladığını, sürecin yönetim şeklinin vatandaşlar ile özel sektör el birliğiyle yapımına yönelik olduğunu dile getirdi.
Yaptığı açıklamada gelinen son nokta itibarıyla sürecin tamamlanamadığını hatta başka kaotik sebeplerden olduğunu kaydeden Sezayi Köse, "Bunlar neler? Vatandaşlarımız tahliye edilmiş, herhangi bir inşa faaliyeti başlamamış veya inşaatlar başlamış yarım kalmış, ilerlememiş ya da proje adasında herhangi bir anlaşma, vatandaşlarımızın yeni konutlarına kavuşması için herhangi bir adım atılmamış projeler vardı. Kiralarını alamayan vatandaşlar vardı. 23 Kasım 2020’de Bakanımız burada bütün paydaşları topladı, sürecin nasıl ilerleyeceğine, yatırımcılara inşaatları yapıp yapmayacaklarına ilişkin bir toplantı yaptı. Bakanlık eliyle burada bir süreç başlamış oldu. Bütün çalışmaları ele aldık, imar planlarını yeniledik. Bölgede yeni prestijli alanlar oluşturmak ve vatandaşların mağduriyetini gidermek amacıyla yeni bir planlama süreci yürüttük. İki farklı bölgede ofis açtık." dedi.
Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sezayi Köse yaptığı açıklamada sürece dahil olduklarında yıkılmamış toplamda 1299 bina ile 5 bin 500 bağımsız birimin yer aldığını dile getiren Sezayi Köse, daha sonra vatandaşlara inşa sürecinin başlaması için 150 gün tahliye süresi verdiklerini dile getirdi.
Yıkımlar Ekim ayının sonunda tamamlandı
Eylül başı itibarıyla toplamda 150 günlük tahliye süresinin dolduğunu kaydeden Köse, şu şekilde devam etti: "5 bin 565 bağımsız evin bir çoğu boşaltılmıştı ancak ekonomik sebepler veya hastalıklardan dolayı çıkamamış vatandaşlarımız vardı. Vatandaşlarımıza geçici konaklama, nakliye ve depo desteği, ambulans hizmeti gibi olanakları sağladık. Vatandaşların desteğiyle bütün bağımsız birimleri ve binaları boşaltıp, ekim sonu itibarıyla yıkımı tamamladık. O süreçte 19 proje adasında Emlak Konut Genel Müdürlüğümüzce ihaleler yapıldı, alanın tamamında inşaatlar başladı."
Yaşanan bu süreçte bütün vatandaşlara aylık 1.500 lira kira yardımı verdiklerini Bakanlık tarafından alanda 15 milyon lira kira yardımı ödendiğini kaydeden Sezayi Köse, "Projenin sonunda 11 bin bağımsız birim üretilecek. İki yıl içinde tamamlayarak vatandaşlarımıza teslim etmeyi planlıyoruz." şeklinde konuştu.
Yaptığı açıklamada İstanbul Fikirtepe'de bugüne kadar tahliye edilen ve yıkılan toplam 7 bin 268 bağımsız birim olduğuna değinen Sezayi Köse, projenin sonunda Fikirtepe'de büyük millet bahçesi niteliğinde park alanları oluşturduklarını, vatandaşların ferah ve güvenle konutlarında yaşayabilecekleri yaşam alanlarının oluşacağını dile getirdi.
Bakanlık tarafından yapılan "Yeni Fikirtepe Konutları-1" etabını 2021 yılı itibarıyla tamamladıklarını toplamda 1134 konutu vatandaşlara teslim ettiklerini, vatandaşların yaşamlarını orada sürdürdüklerini anlatan Köse, 2 sene sonra "Fikirtepe'de yaşam başladı" denilebileceğini belirtti.
Peki Fikirtepe'de süreç nasıl işledi? İşte yaşanan tüm gelişmeler...