22 / 12 / 2024

Fikirtepe'de yıkılmayan binalar suç yuvası haline geldi!

Fikirtepe'de yıkılmayan binalar suç yuvası haline geldi!

İstanbul’da kentsel dönüşüm için merkez seçilen bölgelerden Kadıköy’ün Fikirtepe Mahallesi, şehrin göbeğinde insanların girmeye korktuğu bir yer haline döndü. Yıkımların bitirilememesi sebebiyle boş evler suç örgütlerinin yuvası haline geldi...




İstanbul’da kentsel dönüşüm için merkez seçilen bölgelerden Kadıköy’ün Fikirtepe Mahallesi, şehrin göbeğinde insanların girmeye korktuğu bir yer haline döndü. Müteahhitlerle anlaşan mülk sahipleri binaları boşaltırken, yıkımların bitirilmemesi sebebiyle boş evler tinercilerin ve suç örgütlerinin yuvası haline geldi. Ev sahipleri, çalışmaların bir an evvel bitirilmesini istiyor.


Kentsel dönüşüm süreci yılan hikâyesine dönen Kadıköy Fikirtepe Mahallesi, suç yuvası haline geldi. Mahallede yıkılmayan ve terk edilmiş halde bulunan 5 bine yakın bina, evsizlerin barınağı oldu. Tenhalaşan mahalledeki binaları mesken tutan tinerciler, evlere girip yangın çıkarıyor. İtfaiye yetkililerine göre haftada en az 2-3 evin yandığı mahallede köhnemiş evlerin doğalgaz, elektrik ve su bağlantılarının açıkta bulunması facialara davetiye çıkarıyor. Hırsızlık vakalarının da arttığı Fikirtepe’nin, her çeşit suç için potansiyel bölge haline geldiğini söyleyen mahalle sakinleri, kentsel dönüşümün bir an evvel bitirilmesini istiyor.


Fikirtepe Dumlupınar Eğitim Merpenköy Mahalleleri Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği (FİDEM) Yönetim Kurulu Başkanı Ercüment Oruç, yıkıntı halindeki mahallenin eski sakinlerinin çoğunun başka yerlerde kiraya çıktığını belirtiyor. Kötü durumdaki evlerin ucuza kiraya verilmesi sebebiyle mahalleye dışarıdan birçok insanın gelip yerleştiğini belirten Oruç, “Fikirtepe’nin yüzde 70’i kira ile geçinen insanlardan oluşuyor. Bu kentsel dönüşüm durumu çıktıktan sonra eski kiracılar buraları terk etti. Ev sahibi insanlar da gelirleri kesilince mağdur olmaya başladı. Böylece yıkılacak evleri yabancılara ucuza vermeye başladılar.” şeklinde konuşuyor. İnşaat firmalarının 3 bine yakın evi yıktığını vurgulayan Oruç, 5 bin evin ise boşaltıldığını söylüyor.


Ercüment Oruç, “Yıkılan ve boşaltılan evler mahallenin içine dağılmış durumda, yani belli bir bölgede değil. Her çeşit insan burada ev tutuyor. Tinerciler, evsizler mahalleyi mesken tuttu. Neredeyse her gün yangın çıkıyor. Barındıkları evlerde koltuk kanepe gibi eski eşyaları ateşe veriyorlar. İtfaiyenin raporlarında da artan yangınları, kimliği belirsiz kişilerin çıkardığı belirtiliyor.” ifadelerini kullanıyor. Mahalleden Adem Kaya ise birçok apartmanda terk edilmiş ve meskun evlerin bir arada olduğuna dikkat çekiyor. Kaya, “Birçok evin alt katı metruk durumda ama üst katında hâlâ aileler yaşıyor. Burada her evde doğalgaz tesisatı var. Terk edilen evler için doğalgaz, su ve elektrik kaynaklı patlamalar muhtemel ve an meselesi. Her ev canlı bomba gibi yani. Sokaklar çok dar ve sıkıntılı. Dolayısıyla yangın çıktığında itfaiye giremiyor.” diyor.


Fikirtepeli Ali Metin ise yaşanan asayiş olaylarına dikkat çekiyor. Metin, “Böyle bakımsız bir alanda her türlü asayiş olayı olur. Gasp olur, uyuşturucu olur. Gündüz vakitlerinde bile kapıları zorluyorlar. Evde oturan birileriyle karşılaştıklarında ‘evi boş sandık’ diyorlar. Eski mülk sahipleri, buradan ayrılınca dışarıdan ne kadar evsiz barksız adam varsa mahalleye doluştu.” şeklinde konuşuyor. 50 yıldır Fikirtepe’de oturan Muhtar Halil Erdoğan da, mahalleye dışarıdan gelenlerin arttığını kabul ederek, “Adam buraya taşınıyor, bir aylık kira veriyor, bir daha vermiyor. Yeni taşınanlardan bazıları elektrik ve su parası bile ödemiyor.” sözleriyle, yaşanılan durumu özetliyor.


Zaman Gazetesi


Geri Dön