06 / 05 / 2024

Fikirtepeliler kentsel dönüşüme talih kuşu diyor!

Fikirtepeliler kentsel dönüşüme talih kuşu diyor!

Kadıköyün "varoşu" Fikirtepede başlatılan kentsel dönüşüm, hem müteahhitleri hem de halkı memnun etti. Uzun yıllardır yaşadıkları depreme dayanıksız, miras kalan evlerde yaşayan Fikirtepeliler, "Başımıza talih kuşu kondu" diyor



Kadıköyün "varoşu" Fikirtepede başlatılan kentsel dönüşüm, hem müteahhitleri hem de halkı memnun etti. Uzun yıllardır yaşadıkları depreme dayanıksız, babadan, dededen kalma evlerinin değeri, kentsel dönüşümle milyon dolarlara çıkan çoğu
 emekli, işsiz ve esnaf Fikirtepeli "Başımıza talih kuşu kondu" diyor.

Mahallenin kentsel dönüşüm sonrasında milyoner olacak sakinleri, müdavimi oldukları kıraathanede bir yandan oyun oynuyor, diğer yandan mülklerini nasıl değerlendireceklerini konuşuyor. Fikirtepeliler, kentsel dönüşüm önündeki engelleri kaldıran yasanın da bir an önce çıkmasını istiyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, depreme dayanıksız binaların yıkılarak yenilerinin yapılmasına olanak sağlayan kentsel dönüşüm projelerinden biri de Anadolu yakasında Fikirtepede yürütülüyor. Kadıköyün varoşu olarak nitelendirilen Fikirtepedeki süreç, müteahhitler ile vatandaşların anlaşması esasına dayalı olarak sürüyor. Şu anda, yaklaşık 30 bin konutun bulunduğu Fikirtepedeki 67 adada, pek çok inşaat firması mal sahiplerini, dönüşüme ikna etmeye çalışıyor. Bu amaçla, Fikirtepenin birçok  yerinde, evlerini ve dükkanlarını, kentsel dönüşüm projesinde inşaat firmalarına kat karşılığı verecek olan vatandaşlar ile şirketleri buluşturan ofisler yer alıyor.

GECEKONDULARIN YERİNE AKILLI VE ÇEVRECİ 35 KALTI BİNA YÜKSELECEK

Fikirtepe Eğitim Mahallesinde, 12 dönümlük bir alanda kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdüren ve mülk sahiplerinin yüzde 85i ile anlaşan Palmadoro May İnşaat Üst Yöneticisi Orhan Ekşi, yaptığı açıklamada, vatandaşlara, projeyi çok iyi tanıttıklarını ve anlaşma konusunda sona geldiklerini söyledi.

Mülk sahipleriyle, "yüzde 45 şirketin, yüzde 55 mülk sahibinin" şeklinde anlaştıklarını anlatan Ekşi, "Buradaki herkes daire sahibi oluyor, kimisinin, 3-5 metrekare yeri var 45 metrekare bir dairesi, kimisinin yeri büyük 10 dairesi oluyor. Kimse mağdur olmuyor" dedi.İnşaatın en kısa zamanda başlayacağını ve 24 ayda evlerin teslim edileceğini belirten Ekşi, inşaat süresince mal sahiplerine ayda bin lira kira yardımı yapacaklarını ve 1500 lira taşınma yardımında bulunacaklarını bildirdi.

Bölgeye deprem yönetmeliğine uygun, 35 katlı, tamamen çevreci ve ekonomik bir bina yapacaklarını anlatan Ekşi, "Kompleks, fitness, sauna, hamam, yüzme havuzu, kreş, restoran, alışveriş merkezi ile kendi kendine yetecek. Binanın dış cephesinde, tamamen cam ve güneş panelleri olacak. Güneş panelleri, binanın tamamının sıcak su ve ısınma ihtiyacını karşılayacak" dedi.

"OLASI BİR DEPREMDE MEVCUT BİNALARIN AYAKTA KALMASI MÜMKÜN DEĞİL"

Her depremde insanları depremin değil, binaların öldürdüğünün görüldüğünü kaydeden Ekşi, "Bölgede çalışmaya başladıktan sonra, sözleşme imzaladığımız binalarda teknik bir çalışma yaptırdık. Ortaya çıkan sonuç, gerçekten ürkütücü. Olası bir İstanbul depreminde bu binaların ayakta kalması mümkün değil. Kentsel dönüşümdeki amaç rant paylaşımı değil, kötü ve çürük binalardan kurtulmak" diye konuştu.

Fikirtepelilerin, "Bir dairede otururum, ikincisini satar, oğluma iş kurarım, üçüncü dairemi kızım için tutarım" dediğini belirten Ekşi, "Bunlar, hayal değil, bu insanların en büyük hayali, 300 bin liralık dairede oturabilmek, biz 700-800 bin liralık daire sunuyoruz. Fikirtepe halkı burada şanslı. Niye 50 senedir Fikirtepede şanssız bir hayat yaşamışlar, tamamen Kadıköy içinde atıl kalan bir bölge, kentin varoşu" şeklinde konuştu.

Orhan Ekşi, alanın yüzde 20sinin park, yeşil alan, kreş, anaokulu, ilköğretim okulu, dini tesis, aile sağlığı merkezi olarak kullanılmak üzere kamuya terk edileceğini belirtti.

Fikirtepede şu anda 30 bin civarında konut bulunduğunu, kentsel dönüşüm sonucunda, 200 bin konut yapılacağını dile getiren Ekşi, "Fikirtepde, 50 bin insan varsa, sağlam evlere geçecek. Buraya gelecek 200 bin daire ve 200 bin ailenin tamamı depremden kurtulacak. 1 milyona yakın insan, sağlam, iyi, kaliteli binada oturacak. Evlerin değeri 1e 10 arttı" dedi.

"ÇANTACILARA DİKKAT "

Orhan Ekşi, Fikirtepedeki 67 ada içinde birkaç kişi ile sözleşme yapıp, daha büyük firmaların gelmesini bekleyen "çantacı" diye tabir edilen kişiler olduğunu belirterek, "Bunlar daha sonra büyük firmalarla pazarlık yapacaklar. Aradaki farkı kar olarak görüyorlar. Vatandaşlardan, firmaların ciddiyetine dikkat etmelerini, daha önce yaptıkları işleri görmelerini rica ediyorum. Mülk
 sahiplerinin yaptıkları sözleşmeleri de mutlaka hukukçulara okutmaları lazım" dedi.

"YASA BİR AN ÖNCE ÇIKMALI"

Son günlerde özellikle de Vandaki 7,2lik depremin ardından Fikirtepedeki vatandaşların gündemi de kentsel dönüşüm üzerinde odaklandı. Fikirtepedeki bir kıraathanede AA muhabirinin görüştüğü semt sakinleri, kentsel dönüşümden son derece memnun. Uzun yıllardır yaşadıkları depreme dayanıksız, babadan, dededen kalma evlerinin değeri kentsel dönüşümle milyon dolarlara çıkan çoğu emekli, işsiz ve esnaf olan Fikirtepeliler, "başımıza talih kuşu kondu" diyor.

Mahallenin kıraathanesinde, bir yandan okey oynarken, bir yandan da dönüşüm sonrasında değeri 10 kata kadar artan mülklerini nasıl değerlendireceklerini konuşan Fikirtepeliler, müteahhitlerle anlaşmayan kişilerden de şikayetçi. Bu kişiler nedeniyle hem kendileri evlerinin değerinin düştüğünü hem müteahhitlerin mağdur olduğunu hem de sürecin uzadığını ifade eden Fikirtepeliler, kentsel dönüşümün önündeki engelleri kaldıran yasanın da bir an önce çıkmasını istiyor.

"BURADA MAĞDURİYET OLMAZ"

Nakliyeci Mehmet Ali Akpınar, biri kız 3 kardeş olduklarını, babasından kalma araziye yaptırdıkları ve 1990 yılında biten Akpınar Apartmanında 7 hisseleri bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Deprem riskini de göz önününe alarak, projeyi desteklemek için ilk imzayı attım. Ablamın bir tane, bizim kardeşler olarak 2şer tane dairemiz var. Dairelerimizi muhafaza ediyoruz. İmar artımı nedeniyle bu bize bir piyango oldu. 120 metre dairem 120 metre kaldı. Benim dairem 5 kat değerleniyor. 200 liradan 1 milyon liraya çıkıyor. Bu, Allahın bir lütfu."

Emlakçı Mahmut Alkan, Büyükşehir Belediyesinin kentsel dönüşümü açıkladığında herkesin çok mutlu olduğunu ifade ederek, ilk başlarda anlaşmaların daha kolay olduğunu, ama zaman geçtikte işlerin zorlaştığını, taleplerin fazlalaştığını anlattı. "Şu anda tam rayına oturmuş gibi" diyen Alkan, sözleşmeleri olumlu olan müteahhitlere halkın da sıcak baktığını ve onayladığını söyledi. Fikirtepede bir-iki aya kadar anlaşmaların tamamlanacağını ve yaza da semtin boşalmaya başlayacağını kaydeden Alkan, Burada mağduriyet olmaz. Bizim de 250 metrekare bir yerimiz var. 6 kardeşiz. Aslında geneli bu şekilde, çok kardeşli. Paylaşamayan da satacak ve paylaşacak. Onlar için de dört dörtlük bir çözüm. Vatandaşın mülkü, 10 kata kadar arttı. Arsa tapuluların malı, 8-10 kat
 değerlendi" diye konuştu.

Alkan, projenin hayata geçmesi için herkesin anlaşması gerektiğini belirterek, "Bir adanın yüzde 70i anlaştıysa, diğerlerine de bir yaptırım olması lazım. Bir yaptırım gelmedi. Yaptırım olursa daha iyi olur" dedi.

"HAYATIMDA GÖREMEYECEĞİM BİR PARA"

Doğma büyüme Fikirtepeli olan ve balıkçılık yapan Metin Durgun da babasından kalma 250 metrekare arsasına 6-7 daire verildiğini belirterek, şöyle konuştu: "Bir anda devlet kuşu kondu başımıza, onu da kondurandan Allah razı olsun. İnsanların başına milli piyango kondu, sayısal loto tutturdu. Buna nankörlük yaparsak ayıptır. 50 senedir Fikirtepeye bir çivi çakılmadı. 50 sene sonra böyle bir fırsat doğdu. Fikirtepe, Anadolu yakasının göbeği, ama hep gecekondu. Oturduğum bina 60 senelik. Bazı vatandaşlar var Yerimizden, yurdumuzdan oluyoruz diye feryat figan... Binaların çoğu, 1999 depreminde çatladı, buradaki binalar 5 şiddetindeki depreme bile dayanmaz. Çoğu, zaten depremde yıkılacak. Vanda da gördünüz. Burası da deniz kumuyla yapılma. Bir tanesi sağlam değil."

Durgun, yapılacak evde oturmayı düşünmediğini, çünkü aidatını verecek durumu olmadığını ifade ederek, "Buranın halkı da zaten oturamaz. Oturduğum daire 80 metrekare ve 100 bin lira. Şimdi 250 metrekare arsaya 7 daire veriyorlar. 7 daireyi 80 metrekareden alırsam, her birini 800-900 bin liraya satacağım. Bu hayatımda görmeyeceğim bir para" dedi.

AA


Geri Dön