18 / 05 / 2024

Filiz Metin: 16/9 binalarının zararını vatandaş ödeyecek!

Filiz Metin: 16/9 binalarının zararını vatandaş ödeyecek!

Türkiye'nin ilk arabulucu avukatlarından, aynı zamanda gayrimenkul hukuku uzmanı Filiz Metin, 16:9 binalarının belirli bir kısmının İstanbul'un tarihi siluetini bozduğu gerekçesiyle yıkım kararının sonuçlarının yine vatandaşlara patlayacağını söyledi.



Türkiye'nin ilk arabulucu avukatlarından, aynı zamanda gayrimenkul hukuku uzmanı Filiz Metin, Zeytinburnu'ndaki 16:9 binalarının belirli bir kısmının İstanbul'un tarihi siluetini bozduğu gerekçesiyle yıkım kararının sonuçlarının yine vatandaşlara patlayacağını söyledi. Metin, ilgili inşaatı yapan şirketin bir şekilde belediyeden yaptığı iş ile ilgili ruhsat aldığını belirterek şunları söyledi: "Neticede bir ruhsat alınarak inşaat yapıldı. Şimdi o yapılan katların yıkılması inşaatı yapan müteahhit ve oradan daire alan vatandaşlar için zarar anlamına geliyor. Doğacak zarar ilk etapta bu kişilerin zararıdır. 


Ancak özellikle müteahhit firma, kendilerine belediyeden verilen izne dayanarak bu inşaatı yaptığı gerekçesiyle zararının tazmin edilmesini isteyebilir. Mahkemenin bu yönde karar vermesi halinde belediye zararı tazmin edecektir; ki bu da vatandaşın parasının bu şekilde çarçur edilmesi anlamına gelir." 


USULSÜZLÜK VE İSTİSMAR ARAŞTIRILSIN 


ilgili inşaata ruhsat verme aşamasındaki usulsüzlük ve istismarların araştırılması gerektiğini belirten metin şunları kaydetti: Tek seçenek vardır; verilmemesi gereken bir izin söz konusu ise ve durum yargı kararları ile ortada ise, iznin ne şekilde verildiği usulsüzlük ve istismar ihtimallerini de akla getirmektedir. O zaman bu durumun sorumluları, binanın yapımına izin veren belediye başkan ve ilgili yetkililerdir. Böyle bir tespit söz konusu olur ise, zararın ilgili kişi veya kişilerin şahsına rüçu ettirilmesi gerekir.


Yeni Asya 


Geri Dön