08 / 10 / 2024
fuzul

Filmler için kurulan şehirler, çürümeye terk edildi!

Filmler için kurulan şehirler, çürümeye terk edildi!

G.O.R.A'nın platosunun etrafında şimdilerde seracılık yapılıyor, çevrede in cin top oynuyor. 'Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü' filminin platosunun kapısına bekçi dikildi, sonrasında yıkılıp çöpe gitti




G.O.R.A'nın platosunun etrafında şimdilerde seracılık yapılıyor, çevrede in cin top oynuyor. 'Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü' filminin platosunun kapısına bekçi dikildi, sonrasında yıkılıp çöpe gitti. 'Vizontele'den bugüne sadece kütüphane kalırken, Bolu'da çekilen 'Kukuriku: Kadın Krallığı' platosu yazın turizme açılacak.
 
Yönetmen bazen film için yeni bir şehir inşa eder. Kasaba kurar, nehirler akıtır. Film bitince herkes gişe telaşına düşer, platoyu unutur. İzleyici filmden sonra başrol oyuncularının ayak bastığı mekanlarda hatıra fotoğrafı çektirmek için yollara düşer. Zamanla platolar yıkılır, yerine yenileri inşa edilir.

Türkiye'de gözle görülür ilk platoyu Yılmaz Erdoğan kurdu desek yanılmayız herhalde. Erdoğan, 2000'li yılların başında hayallerini Van Gevaş'a taşıdı. Beş yıllığına büyük bir arsa kiraladı, Vizontele'nin platosunu köyün göbeğine kurmaya başladı. Bir ay boyunca 85 işçi gece gündüz çalıştı, 14 ev, 22 dükkan, açıkhava sineması, benzin istasyonu, cadde ve otobüs terminali inşa etti. 7 bin 500 metrekarelik alan yeni bir kimliğe büründü. Zamanla Türkiye'nin ünlü isimleri köye geldi. Tolga çevik, Demet Akbağ, Altan Erkekli, Cem Yılmaz ile fotoğraf çektiren çektirene... Gevaş gazetelerinin birinci sayfalarına filmden manşetler atıldı, izleyicinin merakı her geçen gün arttı. Ve beklenen gün geldi. Film gösterime girdi, gişe rekorları kırdı. İki yıl sonra Yılmaz Erdoğan yeniden köye döndü. Bu kez Vizontele Tuuba filmi için yeni bir sinema salonu, koca bir kütüphane açtı. Filmden sonra belediye platonun başına bekçi dikti, başkan köyü turizme açacaklarını söyledi. 2004'ün kışında şiddetli bir rüzgar esti, plato altüst oldu. Ahşap yapıların çatısı uçtu, kimliği belirsiz kişiler binaların camlarını, elektrik donanımlarını, kapı ve pencerelerini söküp götürdü. Bina çevresine dikilen ağaçlar kesildi ve yakacak malzemesi olarak kullanıldı.

Erdoğan'ın astronomik rakamlarla gerçek bir ilçe gibi yaptırdığı set, iki yıl içinde yok olup gitti. Geriye sadece Vizontele Tuuba filmi için yapılan kütüphane kaldı. Kütüphaneyi de arsanın sahibi yaşlı amca satın almasa o da yıkılacaktı. şžimdilerde köy ahalisi yıkılan sinemanın, evlerin kalıntıları üzerinde günlük hayatına devam ediyor. Hemen herkesin ağzında aynı cümle dolanıyor: Bak filmde kullanılan sinema tam da şuradaydı. Ev de şurada... Köyde yaşayan Cahit çelebi, platonun molozlarının yazın kaldırılacağını söylüyor. Filmden geriye yıllar sonra tatlı bir tebessümle hatırlanacak anılar kalacak sadece. Vizontele'nin galası için yapılan sinemanın ne kadar ayakta kalacağını ise zaman gösterecek.

YAHşžİ BATI

G.O.R.A sera oldu

Cem Yılmaz, G.O.R.A. ve A.R.O.G filmlerini Antalya Film Platoları'nda çekti. Uzay üssündeki dekorlar 7 farklı atölyede yapıldı. çalışmalar boyunca neler kullanıldı neler 56 ton profil, 7 ton sac, 1200 m ² platsit levha, 6000 m ² sunta, 3000 adet floresan lamba... Uçan adamlar Antalya'dan ayrıldıktan sonra mekanın ayakları yere bastı! Antalya'nın Serik ilçesindeki platonun etrafında şimdilerde seracılık yapılıyor. Domates yetiştiren amca ve teyzeler gişe rekoru kıran filmin yanı başında hayatını kazanıyor. Onlara göre mekan kapalı spor salonuna benziyor. Güvenlik görevlileri unutulan uzay üstünde sabah akşam nöbet tutuyor, tel örgülerle çevrili mekanda kuş uçmuyor. İlçe ahalisi, 'İnşallah bir gün Cem Yılmaz, uzaya gitmek ister, yolunu ilçemize düşürür' diye dua ediyor.

Usta komedyenin son filmi Yahşi Batı'nın platosuna geçelim. 2,5 milyon dolar bütçeli filmin platosu aylar önce kaderine terk edildi. Kemerburgaz Madenler mevkii çiftalan köyündeki çekimlerden sonra ekipmanlar hurdaya gitti. Orman Bakanlığı'na bağlı arazinin kepçeyle temizlenmesinden sonra geriye kovboyların kullandığı boş fişekler, gıda maddeleri kaldı.

Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü

Karagöz'ün mekanı cennetlik!

2005 yılında yönetmen Ezel Akay, 'Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü' filmiyle karşımıza çıktı. 1300'lü yılların atmosferine uygun dev kasaba, iki yılda inşa edildi. 20 dönümlük plato filmden sonra Orhaneli Belediyesi'ne bırakıldı. Ekip kostümlerini aldı, İstanbul'a döndü. Tarihi mekan, beş bin parçalık aksesuarlar ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Aradan dört kış geçti, plato yavaş yavaş çürümeye başladı. Kanal 7, TGRT, Samanyolu TV bazı dizilerin çekimi için platoyu kullandı. Sonraları üzerine örtülen poşetler, kapısına dikilen bekçiler platonun hazin sonunu değiştiremedi. Kültür Bakanlığı'ndan destek gelmeyince suntadan yapılan plato belediye tarafından yıktırıldı
 
Kurtlar çukurova'dan ayrıldı
100'e yakın ülkede gösterime giren Kurtlar Vadisi Filistin'in çekimleri Adana'daki çukobirlik fabrikasında ve Tarsus'taki platolarda çekildi. Fabrikanın pamuk ambarlarına devasa dekorlar inşa edildi, gerçeğinin kopyası helikopterler, tanklar ve askerÜ® araçlar kullanıldı. Bazı dekorlar çekimlerden sonra depoya kaldırıldı.  Adana  ve Tarsus'ta yalnızca duvarlardaki yazılar kaldı.

Bu arada Mevlana'nın hayatını konu alan 'Esans: Diyar-ı Aşk' filmi için çalışmalara başlandığını söyleyelim. Senaristliğini ve yönetmenliğini Mustafa Altıoklar'ın yapacağı ve 100 milyon dolar bütçe ayrılan filmin platosu, Antalya'da yaklaşık 300 bin metrekarelik alanda kuruluyor. Platonun filmden sonra turizme açılacağı söyleniyor.

Kadın Krallığı turizme açılıyor

Geçtiğimiz yılın sonuna doğru Bolu'nun Göynük ilçesinde Kukuriku: Kadın Krallığı filmi çekildi. 5 kilometrelik alanda 7 yeldeğirmeni, 1 iskele, 1 kadınlar kahvesi, 1 ahır, kümesler ve panayır alanı inşa edildi. 1,5 dönüm alan yeşillendirildi. Bütün bu alan çekimler sonrası turizm amaçlı kullanılmak üzere Göynük Belediyesi'ne devredildi. Göynük Belediye Başkanı Kemal Kazan, yazın açılış yapacaklarını söylüyor. 2 milyon 225 bin liraya mal olan filmin setini genişletmeye çalıştıklarını anlatıyor. Doğa güzelliğiyle dikkat çeken ilçede dekorlara tarihi eser gibi bakılıyor.

Mahpeyker'in sarayı depoda

Ekim ayında gösterime giren Mahpeyker, Gebze'de çekildi. Özyurt Grup, 1.400 metrekarelik alana Topkapı Sarayı'nın birebir aynısını yaptı. Halı, duvar süslemeleri, aksesuarlar göz doldurdu. Filmin çekimleri bittikten hemen sonra saray depoya kaldırıldı. Yarın başka bir yönetmen 'Ben bu sarayı istiyorum.' derse o zaman gün yüzüne çıkabilir. Platolarda bugünlerde yeni bir hareketlilik var. Alan genişletiliyor, yeni dekorlar kuruluyor. şžirketin yönetim kurulu üyesi Rüstem Metin Yurttaş, 'Biz film için alan tahsis ettik. Dekorasyonu onlar yaptı. şžu anda 7 bin metrekarelik alanı inşa ediyoruz. Yakında yeni filmler çekilecek.' diyor.
Zaman/AYHAN HÜLAGÜ


Geri Dön