07 / 10 / 2024

Tapu sahipleri dikkat! O ödeme için geri sayım başladı!

Tapu sahipleri dikkat! O ödeme için geri sayım başladı!

Tapu sahiplerini yakından ilgilendiren 2024 yılı emlak vergisi ödemeleri için geri sayım başladı. Her sene iki taksit şeklinde alınan bu vergilerde, 2. taksit ödemeleri kasım ayı boyunca sürecek.




Tapu sahiplerini oldukça yakından ilgilendiren 2024 yılı emlak vergisi ödemelerinin 2. taksit dönemi yaklaşıyor. Önümüzdeki ay boyunca sürecek olan ödeme döneminde, mülk sahipleri belediyelere emlak vergilerini ödemek zorundalar.

Gecikme zammıyla karşılaşmamak için tapu sahiplerinin borçlarını zamanında ödemeleri büyük önem taşıyor.

2024 EMLAK VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENECEK?

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre vergi daireleri, mülk sahiplerinden taşınmazlarının niteliğine göre bina vergisi veya arazi vergisi tahsil ediyor.

Sene içerisinde 2 taksitle alınan emlak vergisi ilk taksit ödemeleri Mart ve Mayıs ayları arasındayken, 2. taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor.

Kasım ayının son gününe kadar vergi borcunu ödemeyen mükellefler, gecikme faiziyle karşı karşıya kalabiliyor. Özellikle büyük şehirlerdeki belediyeler, ödeme kolaylığı sağlamak amacıyla online ve dijital platformlar üzerinden işlemleri hızlandırdı.

Tapu sahipleri dikkat! O ödeme için geri sayım başladı!


EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

Emlak vergisi ödemek isteyen tapu sahipleri ödeme işlemlerini farklı yöntemlerle yapabiliyor. Belediyeler, mükelleflere büyük kolaylık sağlamak için online ödeme sistemleri sunuyor. Yurttaşlar TC kimlik numarası ya da sicil numarası ile e-belediye hizmetleri aracılığıyla emlak vergisi borçlarını ödeyebiliyor. Ayrıca posta çeki, banka havalesi ya da EFT gibi yöntemlerle de ödeme yapma imkanı var.

Aktarılan bilgilere göre E-devlet üzerinden de pek çok belediyenin hizmetlerine erişim sağlayarak emlak vergisi borçları öğrenilerek ödeme işlemleri hızlı bir şekilde tamamlanabilir. Fiziksel olarak da belediye veznelerine gidip  ödeme gerçekleştirme imkanını da mevcut.

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETLERİ NELERDİR?

Milyonlarca tapu sahibini yakından ilgilendiren emlak vergisinden muaf olan bazı gruplar, ödeme yükümlülüğüne tabi tutulmuyor.

Geliri olmayan mülk sahipleri, engelli bireyler, gazi ve şehit yakınları gibi dezavantajlı gruplar emlak vergisinden muaf oluyor. Aynı zamanda yalnızca bir adet konutu olan ve hiçbir geliri bulunmayan vatandaşlar da bu kapsamda değerlendirilir.

Ancak söz konusu bu muafiyet hakkına sahip olmak için ilgili belediyeye başvuru yapmak ve gerekli belgeleri temin etmek gerekiyor. Mülk sahiplerinin bu başvurularını tamamlamamaları halinde emlak vergisi muafiyet hakkını kullanamayacaklarını unutmamaları gerekli.

 

Avrupa’da konut sorunu derinleşiyor! Çözüm kamu eliyle konut arzını artırmak!

Kentsel dönüşümde ödenen tapu harcı geri alınabilir mi?

TOKİ’den Ekim 2024 bombası! 1.813 konutluk 6 yeni kampanya geliyor!


Geri Dön