27 / 04 / 2024

Filyos Limanı Karabük ve Zonguldak'ın çehresini değiştirecek!

Filyos Limanı Karabük ve Zonguldak'ın çehresini değiştirecek!

AK Parti Karabük Milletvekili Cumhur Ünal, Filyos Liman Projesi'nin Karabük, Zonguldak ve Bartın bölgesinin çehresini değiştireceğini söyledi. Ünal, "Dünyaya açılmamıza olanak veren bu proje işçi kültürü ve sanayi altyapısı olan Karabük'ün daha fazla yararlanacağı bir yatırım" diye konuştu.



23 ve 27'nci dönem Karabük Milletvekili olarak görev yapan Cumhur Ünal, 20 yıla yakın bir süredir aktif siyasetin içinde. AK Parti Karabük İl Teşkilatı'nın kuruluşundan itibaren teşkilatın çeşitli kademelerinde görev aldığını belirten Ünal, AK Parti iktidarının Karabük için alt yapıdan turizme, sağlık sektöründen sanayi yatırımlarına kadar birçok alanda önemli çalışmalara imza attığını söylüyor. Kentin öncelikli gündeminde Filyos Limani ve Kardemir'in üretimini sürdürmesi olduğunu ifade eden Cumhur Ünal, Capital Dergisi'nin sorularını yanıtladı....

1- AK Parti'nin kuruluşundan bugüne içindesiniz. Hangi görevleri yerine getirdiniz?
2001 yılında vatandaşın yeni bir umut olarak gördüğü Recep Tayyip Erdoğan Bey öncülüğünde AK Parti kuruldu. Karabük'te AK Parti teşkilatının kuruluşuyla birlikte il yönetim kurulu üyeliği görevine gelerek aktif siyasete başladım. 2002 yılında il başkanlığı görevine başladım. Istikrarli ve itibarh bir devlet yönetimi, yılların geri kalmışlığını ortadan kaldırmak, vatandaşlarımıza hak ettiği hizmetleri kazandırmak ve devletimizi dışa bağımlılıktan kurtarmak ve en önemlisi Sayın Recep Tayyip Erdoğan Bey gibi bir liderle birlikte yol yürümek arzusu beni AK Parti'ye bağlayan unsurlar oldu. 5 yıllık il başkanlığı görevinden sonra 2007-2011 yılları arasında milletvekilliği yaptım. Devamında genel merkez il koordinatörü olarak çalıştım ve 2018 yılı genel seçimleriyle Karabük Milletvekili olarak seçilerek tekrar TBMM'ye girdim.

2- Karabük AK Parti kurucularındansınız. Partinin Kardemir için bugüne kadar neler yaptığını anlatır mısınız?
Elbette Ak parti olarak her zaman Kardemir'in yanında olduk. Gerek zor günlerini yaşadığı 2002 yılında olsun ve gerekse sonrasında ayakta durması ve büyümesi için verdiğimiz destekler olsun, bunları zaten hepimiz biliyoruz. İktidara geldiğimizde ele aldığımız en önemli konulardan biri buydu. Kardemir'de maaşlann zor ödendiği, üretim kapasitesinin çeyreğe düştüğü, cevher ve kömür almakta zorlandığı bir dönem yaşanıyordu. Buna paralel olarak şehir esnafı ve insanlar da kara günler yaşıyordu. Çünkü kentin ekonomisi Kardemir'e odaklıydı. Bu durumdan ivedilikle kurtulmak gerekiyordu. Il başkanı olduğum o dönem milletvekillerimizle birlikte o dönem İstanbul Milletvekili olan Mehmet Ali Şahin Bey'in de desteğini alarak Kardemir yöneticilerinin destek çağrılarına hazırlamış olduğumuz "kurtuluş" dosyasıyla el attık. Mehmet Ali Şahin Bey'in bu operasyonda büyük emeği ve gayreti vardır. O dönem başbakan olarak görev yapan Sayın Recep Tayyip Erdoğan Bey'e dosya arz edilmiş, akabinde de bazı çözümler üretilmişti. Borç yapılandırılması, faiz indirimleri, yeni krediler gibi ciddi desteklerdi bunlar. Böylece Kardemir nefes aldı. Bugün 3 milyon ton üretim yapan, tren rayı ve tekeri gibi katma değeri yüksek üretimlerde bulunan ve ayakları üzerinde duran fabrika konumuna geldi.

3- Sağlık konusunda Karabük diğer komşu illere göre daha iyi durumda mı?
Sağlıkta ciddi yatırımlar alan Karabük, vatandaşına hizmet veren kaliteli ve kapasitesi artırılmış hastanelere kavuştu. Hemşerilerimizin yanı sıra Bartın, Kastamonu, Sinop ve Zonguldak gibi çevre illerde yaşayanlar da sağlık hizmetleri için Karabük'teki hastanelere gelmek istiyor. Merkezde konumlanan Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi başta olmak üzere Safranbolu, Yenice, Eflani, Eskipazar ve Ovacık ilçelerimizdeki sağlık binaları yenilendi. Karabük Merkezde eskiden sadece devlet hastanesi olarak hizmet veren eski bina yenilendi ve şimdi Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Üst sınıf bir hastane olması nedeniyle Karabük'e yakın Çerkeş, Araç, Abdipaşa, Devrek, Gökçebey gibi çevre ilçelerin hastalan da buraya gelmeyi tercih ediyor. Kısacası sağlıkta AK Parti iktidarıyla birlikte yenilenen tüm eski hastanelerimiz yeni ve modern yüzüyle vatandaş odaklı kaliteli hizmet vermeye devam ediyor. Karabük, Ankara, İstanbul, Kastamonu otobanları yapıldı. Bartın Karabük arası diğer yollar, deniz turizmi ve

4- Filyos Limanı açısından önemli yatırımlar olacak mı?
2002 yılında Türkiye'de 6 bin 101 km yol var iken, bugün 25 bin bin km. yol yapımı gerçekleşti. Karabük'te de 6 km gibi bir bölünmüş yol vardı. Bugün Karabük'ün tüm yollarının standartları yükseltildi. Gerede Yolu, Kastamonu Yolu, Bartın Yolu il sınırlarımıza kadar bölünmüş yol oldu. Yenice Yolu Tünelleri, Eflani Yolu, Ovacık Yolu elden geçirilerek standartları yükseltildi. Statik kaplama olan yollarımız sıcak asfaltlarla yenilendi. Çalışmalarımıza devam ediyor eksik kalan kısımların da bitirilmesi için gayret gösteriyoruz. Bu arada demiryollarımızda da ciddi revizyon ve iyileştirmeler yaptık. Filyos Limanı projesi bölgemizin en önemli projesi. 2007 yılından beri o dönem milletvekili olan arkadaşlarımız Mehmet Ceylan ve Mustafa Ünal'la birlikte bu projeyi takip ediyoruz. O yıllarda sadece proje aşamasında olan Filyos Limani, bugün artik yatırım yapılabilir hale geldi. AK Parti iktidarının önemli çalışmalarından biri olan proje, Karabük, Zonguldak ve Bartın bölgesinin çehresini değiştirecek. İstihdama yönelik fabrikaların kurulacağı proje, demiryolu ve karayolu ile iç bölgelere, limanıyla da dünyaya açılmamıza olanak verecek. işçi kültürü ve sanayi altyapısı olan Karabük'ün daha fazla yararlanacağı bir yatırımdır.

5- Karabük turizm potansiyeli bir kent. Yeni turizm projeleri var mı?
Tarihi ve doğal güzellikleriyle Karabük şansh bir il. Safranbolu'nun tarihi evlerinin restorasyonuna ciddi destek verirken doğal güzelliklerini de ön plana çıkarmak için yatırımlara devam ediyoruz. Eskipazar'da bulunan Hadrianapolis, Ovacık'taki Kaya Mezanni turizme kazandiriyoruz. Her biri birbirinden güzel göletlerimizi, orman denizimizi ön plana çıkararak bu bölgelerde turizmi destekleyecek yatırımlarımızı da yapmaya devam ediyoruz. Keltepe'de kayak merkezi ve etrafı yeni bir cazibe bölgesi haline geldi. Sadece Karabüklüler değil Zonguldak ve Bartınlılar da tercih ediyor.

6- Karabük 2023 vizyonuna hazır mı?
AK Parti iktidarıyla birlikte Kardemir'in kurtarılması, hastane, stat, yol, doğalgaz, üniversite, kamu binaları, enerji hatları gibi birçok proje bugüne kadar gerçekleştirildi. Her dönemin önünde yeni projeler ve vizyon hedefleri vardır, yapılanlar ise geride kalır. Geriye dönüp yapılanlara bakmak, önümüzdeki dönemlerde neler yapılması gerektiğini de ortaya koyar. Filyos Limanı projesi, Eskipazar Metal ve Metal Ürünleri OSB, eksik yolların ve geçitlerin yapılması, eksik veya hizmet yılını doldurmuş kamu binalarının yenilenmesi gibi hizmetleri içeren bir vizyonumuz var. Uyumla çalıştığım milletvekili arkadaşım Niyazi Güneş'le birlikte mesaimizi vizyon projelerimize harcamaya devam ediyor, yapici ve uyumlu katkılarından dolayı Hüseyin Avni Aksoy Bey'e de teşekkür ediyoruz. Bize her zaman desteklerini esirgemeyen Karabüklü hemşerilerimize saygılarımızı sunarız.
 


Geri Dön