08 / 05 / 2024

Finanskent'te inşaat başlıyor!

Finanskent'te inşaat başlıyor!

İstanbul'u uluslararası finans merkezi yapacak Finans Merkezi projesinde inşaat aşamasına gelindi. TOKİ ve Emlak Konut GYO yetkilileri ile Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank, BDDK ve SPK yetkilileri dün bir araya gelerek konuyu masaya yatırdı



Proje çerçevesinde beş yılda 2-3 milyar dolarlık yatırım yapılması gerekiyor.İstanbul'u uluslararası finans merkezi yapacak olan ve strateji belgesi üç yıl önce tamamlanan İstanbul Finans Merkezi projesi inşaatı için düğmeye basıldı. Arsa temini işlemlerinin tamamlanmasının ardından bina inşaatlarına ilk kazmanın vurulmasına ilişkin yol haritası çiziliyor. İstanbul'a taşınacak kamu bankalarının yanı sıra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yetkilileri ile görüşen çevre ve şžehircilik Bakanlığı yetkilileri, sürecin kısa sürede tamamlanacağını vurguladı. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı yetkilileri ile Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank'ın yanı sıra BDDK ve SPK yetkilileri dün bir araya geldi. Bakanlık tarafından İstanbul'a taşınacak kuruluşlara gönderilen yazıda İstanbul Finans Merkezi projesinin en kısa sürede hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılı olan 2023'te İstanbul'un dünyanın en önemli 10 finans merkezinden biri olması hedefleniyor. Bu kapsamda yaklaşık beş yıl içerisinde 2-3 milyar dolarlık yatırım yapılması gerekiyor. Bu yatırımın on yıl içerisinde ülke ekonomisine sağlayacağı yaklaşık 20 milyar dolar katkının yanı sıra, ilave 150 bin kişilik istihdam oluşturacağı hesaplanıyor. İnşaat çalışmaları henüz başlamasa da kamu kurumları İstanbul'a taşınmanın ilk adımını attı. Vakıfbank taşınmayı 330 personel ile başlatırken Ziraat Bankası da bazı birimlerini megakentte yeniden yapılandırıyor. Finans merkezi için üç kamu bankasının cebinden çıkacak toplam rakamın 500 milyon lirayı aşacağı hesaplanıyor. İstanbul, finans merkezi olmak için Moskova, Dubai, Pekin, Panama ve Varşova gibi şehirlerle yarışıyor. Küresel finansal krizden etkilenmeyen ve rekor krlar eden Türk bankacılık sektörünün, İstanbul'u bu konuda bir adım öne taşıdığı belirtiliyor.

Kanun Hükmünde Kararname ile yeni kurulan çevre ve şžehircilik Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri'nin içerisine finans merkezi projesi de eklendi. Kararname ile Bakanlar Kurulu'nca belirlenen uygulamalar ile finans merkezleri ve benzeri proje alanları ve özel yapım gerektiren yapılaşmalar bakanlığın görevleri arasında tanımlandı. Buna göre her tür ve ölçekte etüt, harita, plan, parselasyon planı ve yapı projelerini yapmak, yaptırmak, onaylamak, kamulaştırmak, ruhsat ve yapım işlerini gerçekleştirmekle çevre ve şžehircilik Bakanlığı görevli olacak. Uzmanlar finans merkezi projesi için de yetkinin tek elde toplanmasının sürecin hızlanmasının yanı sıra mimarÜ® yapı bütünlüğüne de önem verildiğinin göstergesi olduğunu kaydetti. Üst düzey bir yetkili konuya ilişkin olarak, 'İnşaat başta olmak üzere tüm altyapı yatırımları tek elden yapılacaktır. Kurumların bina inşaatları mimarÜ® düzeni bozmayacak şekilde olacaktır.' dedi.
Zaman/ERCAN BAYSAL


Geri Dön