30 / 04 / 2024

Finike Devlet Hastanesi yıkılacak mı?

Finike Devlet Hastanesi yıkılacak mı?

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Finike Devlet Hastanesi'nin fanyansları söktürerek yeniden yaptırması gündem oldu. Karaloğlu, sıkıntının müteahhitlerin ihale alımında aşırı fiyat kırmasından kaynaklandığını söyledi.



Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Finike Devlet Hastanesi'nin fanyansları söktürerek yeniden yaptırması gündem oldu. Karaloğlu, olayın detaylarını anlattı. 

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, Finike Devlet Hastanesi'nin yapımı sürerken ilk kez 1.5 yıl önce denetlediğini söyleyen Karaloğlu, "En az 4 kez denetim yaptım. İlk gittiğimde yerdeki granitlerde işçiliğin çok kötü olduğunu gördüm. Birleşme noktalarında 1'er santimetre fark olan yerler vardı. Yürürken bile ayak takılıyordu. Benim yürümekte zorlandığım yerde sedyeyle nasıl hasta taşınır? Ben müteahhide 'Bunları düzeltin, düzeltmeden teslim almayız' dedim. Proje müdürü de söz verdi. 'Geçici kabulden önce düzelteceğiz' dedi. Geçici kabulün olduğunu duyunca yeniden denetlemeye gittim" açıklamasında bulundu.

Kabulü öğrenir öğrenmez hemen Finike'ye gittiğini vurgulayan Karaloğlu, "Hiçbir eksiklik giderilmemiş. Şimdi Emniyet Genel Müdürü olan o dönem de Analya İl Emniyet Müdürümüz Celal Uzunkaya'nın oğlu Sağlık Bakanlığı İnşaat Daire Başkanı Mücahit Uzunkaya'yı hemen aradım. 'Kesinlikle bu haliyle binayı teslim almıyoruz. Bu haliyle sedyeyle hasta taşınamaz, hastayı düşürürsünüz' dedim. O da özel bir ekip gönderdi. Benim dediğimi onlar da gördü ve granitlerin tamamı söküldü. Eğer binada bir sıkıntı görseydim yıkılacak olsaydı onu bile yıktırırdım" dedi.

Bursa ve Van'da da denetimlerde müteahhitlerle benzer olayların yaşandığını söyleyen Vali, "Müteahhidin iyisi-kötüsü yoktur. Denetleyenin iyisi ve kötüsü vardır. Yani siz işi ihale ettiğiniz müteahhidi adam gibi denetlerseniz, adam gibi iş çıkar ortaya. Ama siz denetim görevinizi yapmazsanız, kimseye kabahat bulma hakkınız da olmaz. İşi yukarıdan gevşek tutarsanız işçiye kadar devam ediyor. İş, yapanın inisiyatifine göre çıkıyor" diye konuştu.

Denetimle devletin malının korunduğunu belirten Karaloğlu, şu şekilde konuştu: "Müteahhitlere kabahat bulmayın. Denetiminizi siz iyi yaparsanız her müteahhit işini doğru yapar. Teslim almayacağınızı bildiği bir işi hiçbir müteahhit yapmaz. Ama siz müteahhidin her işini teslim almaya kalkarsanız, herkes kafasına göre iş yapmaya devam eder. Onun için hem kaymakam arkadaşlarımıza, hem de il müdürlerimize 'Aman işinizi başında durup takip edin, ben inşaattan ne anlarım' demeyin. Gidin işi takip edin. Gördüğünüz yanlışı resmi belge haline getirin. Kamu yatırımlarında denetim çok önemli. Ben her ilçe ziyaretimde önce devam eden kamu yatırımlarını denetlerim."


Geri Dön