27 / 04 / 2024

Fırat Muşlu: Binalar değil kentler dönüşmeli!

Fırat Muşlu: Binalar değil kentler dönüşmeli!

Durak Plus Gayrimenkul Başkanı Fırat Muşlu, mevcut kentsel dönüşüm anlayışını eleştirerek, mahalleleri bir araya getirerek sosyal yaşam alanlarının oluşturulması ve belediyelerin kentsel dönüşümü bütünsel olarak elek alması gerektiğini kaydetti.



Durak Plus Gayrimenkul AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Muşlu, belediyelerin kentsel dönüşümü bütünsel bir plan çerçevesinde ele alması gerektiğini vurguladı. Muşlu, bu konuda şunları söyledi:


Tarihi dokuya dikkat


"Çok fazla yanlış planlama var. Bina dönüşümü olmamalı birkaç mahallenin birleşimiyle yaşam alanına çevrilmeli. Belediye de bu teminatları veren firmalarla bu işi yapmalı. Kentsel dönüşüme şehrin tarihi dokusuna sadık kalınabilen yapılar imar edilmeli. Dönüşümlerin doğru planlamayla devlet kanunları tarafından organize edilerek yapılması lazım.”


Yıllık 20 milyar dolar


BUGÜN TV’de Üç Nokta programına konuk olan Muşlu, inşaat sektörünü de değerlendirdi. Türkiye’de toplamda 6-7 milyon konutluk bir kentsel dönüşüm çalışması planlandığını vurgulayan Muşlu, bunun için yıllık 20 milyar dolar finansmana ihtiyaç olduğunu söyledi. Türkiye’nin bu kaynağı kendisinin sağlamasının mümkün olmadığını vurgulayan Muşlu, şöyle devam etti


Yabancı yatırımcı şart


“Bu noktada yabancı yatırımcıya ihtiyaç duyuyoruz. Bu çalışmalar ortalama 20 yıl sürecek. Yabancıların gayrimenkul alırken rahat etmeleri için piyasaların iyileştirilmesi lazım. Körfez ülkelerdeki insanlarla benzerliklerimiz, aynı kültürü paylaşmamız nedeniyle Türkiye’yi daha çok tercih ediyorlar. Yatırım amaçlı olduğu içinde İstanbul daha ön sırada.”


Marinalı ilk villa projesi


Durak Plus tarafından Beylikdüzü Yakuplu’da inşa başlatılan West Wall Marina, sektörde kendi marinasına sahip ilk gayrimenkul projesi olarak dikkat çekiyor. 64 villalık projede, mülk sahipleri evlerinin yanında denize isterlerse teknelerini de koyabiliyor. Muşlu, “Arka bahçenize arabanızı park edin, ön bahçenize teknenizi park edin. Marinalı proje olduğu için şehir kalabalığından trafik probleminiz varsa işinize tekneyle de gidebilirsiniz” dedi.  


‘Artık silüet bozulmayacak’


Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, Danıştay'ın Zeytinburnu'ndaki 16/9 binası hakkındaki yıkım kararı onayı ile çarpık kentleşmeye karşı hassasiyetini ortaya koyduğunu belirtti. Öngören şöyle devam etti: "Yeni kurallarla artık şehirlerde silüet bozulmayacak ve yeni bir şehircilik anlayışı hakim olacak. İnşaat ve imarda tüm kurallar değişti. Yeni çıkan Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği ile Zeytinburnu’ndaki 16/9 gibi silüete aykırı gökdelen yapmak zorlaştı. Artık imar planları yapılırken ve değiştirilirken halka sorulacak."


Bugün 


Geri Dön