04 / 05 / 2024

Fırıncılar da bina altında olmaktan şikayetçi!

Fırıncılar da bina altında olmaktan şikayetçi!

Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, binaların depreme karşı dayanıklılığını etkileyen unsurlar içinde fırınların da yer aldığını belirterek, "Bina altlarına fırın yapılması bizce de uygun değil" dedi



Honça, yaptığı açıklamada, Konyanın pide ve ekmek fırınına adeta doyduğunu, sayıları aşırı derecede artan bu fırınların oluşan rekabet
 ortamı nedeniyle yaklaşık yüzde 20 kapasiteyle çalıştığını söyledi.

"Konyada fırın enflasyonu var" diyen Honça, binaların depreme karşı dayanıklılığını etkileyen unsurlar içinde fırınların da yer aldığını
 bildiklerini, bina altlarına fazlaca fırın yapılmaması teklifini yıllardır çeşitli toplantılarda yetkililere ifade edegeldiklerini belirtti.

İLERİ DÖNEMDE TAHLİYESİ GEREKİYOR

Bu girişimlerinin sonucunda 24 Eylül 2010 tarihinde çıkarılan İş Yeri Açma Yönetmeliğinde bina altlarına fırın yapılmasının öngörülmediğini ifade eden Honça, şunları kaydetti:

"Ancak yönetmelikteki bu hüküm, her binanın altındaki fırın depreme etkendir anlamına gelmiyor. Fakat zamanla fırındaki sıcaklığın, betondaki nesneleri ısıtıp soğutarak, betonun bir topraksı hale gelmesine neden olduğunu bilim adamları söylemişlerdir. Sayın Prof. Dr. Ahmet Ercan da bunu dile getirmiştir. Biz de Sayın Hocama kısmen de olsa katılıyoruz. Ama ne yapmak lazım, bundan sonra onun çözüm yolunu bulmamız lazım. Bunu yaparken ruhsatlandırılmış fırınların da illaki kapatılması söz konusu olmaması gerekir ama zamanla, daha sağlam şartlara gelebilecek iş yerleri yapılması gereği vardır. Bina altlarına fırın yapılması bizce de uygun değil. Konyada zaten yeterince pide ve ekmek fırını yapılmıştır. Artık buna dur denmesinin de zamanı gelmiştir. Kötü binalarda bulunan, hijyenik olmayan pide ve etliekmek fırınlarımızın ileriki dönemde tahliyesi gerekmektedir. Kapatılması yanlış olur ancak teknik olarak esnafımızı da mağdur etmeden çözüm getirilmesi gerekir."

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ  ODASI: "FIRIN TEK ETKEN DEĞİL"

İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ali Çınar ise depremde çöken binaların tek nedeninin altındaki fırınlar olmadığına dikkati çekti. Çınar, devam etti:

"Bir deprem ülkesindeyiz, depreme dayanıklı bina yapıp, zayıf binaları güçlendirmemiz lazım. Projelerde dükkanı fırın olarak dizayn etmediğiniz halde fırın olarak kullanırsanız tabi ki bina için risk oluşturur. Kaçak yapılarda eğer fırın varsa o da risk teşkil eder. Bunu sadece fırının yol açtığı ısıyla değerlendirmek doğru bir yaklaşım olmaz. Bu betonla alakalı bir durumdur. Kalitesiz beton kullanılmışsa ısıdan ziyade soğuktan da etkilenir. Bir yapı fırın olarak dizayn edilirse, yatılımı da gerektiği gibi yapılırsa bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum."

AA


Geri Dön