28 / 04 / 2024

Fırsatçı kiracılara dikkat! Hem kirasını ödemiyor, hem de..

Fırsatçı kiracılara dikkat! Hem kirasını ödemiyor, hem de..

Son günlerde haksız tahliye talep eden hak sahipleri gündemde. Fakat açılan davalar gösterdi ki bu durumu fırsata çeviren ve kirasını ödemeyen kiracılarda bulunuyor. Kiracının tahliye oyunu sebebiyle kira gelirleri ile yaşamak zorunda olan çok sayıda konut sahibinin mağdur olduğu iddia ediliyor.



Tahliye taahhüdü ve kira sigortası 

Avukat Kiraz hak sahipleri için şu önerilerde bulundu:

1- “Kira sözleşmesinden sonra mutlaka tahliye taahhüdü alınmalı. Tahliye taahhüdünün noterden alınması zorunluluğu yok ama tahliye taahhüdü var ise kiracıya noterden ihtar göndermeden doğrudan tahliye emri ile tahliye talebini iletilebilir. Bir de mülk sahibi davanın uzun süreceğini göz önünde bulundurarak ödeme yapamayan kiracıyla uzlaşma yoluna gidebilir.  ‘Sana 2-3 ay süre veriyorum, bu dönemde kira da istemiyorum. Ancak evi şu tarihte tahliye et’ diyerek bir tahliye taahhüdü imzalatabilir. Kiracı kötü niyetli değil, ödeme güçlüğü geçen biri ise kabul eder.

2- Birkaç ay kira bedelini ödemediği için icra takibi yapılıyorsa, devam eden aylarda eğer kiracı ödememeye devam ediyorsa, her bir ay için icra takibi yapmaya devam edilmeli. Böylece her tahliye kararında kiracının 3 aylık kira bedelini depo etmesi gerekecektir.   

Fırsatçı kiracılara dikkat! Hem kirasını ödemiyor, hem de..

3- Kiralanan taşınmaz ekonomik değeri yüksek bir taşınmaz ise sigorta bedelini kiracı karşılamak kaydı ile kira sigortası yapılabilir.

4- Kiracıya noterden ihtarname göndermek yerine hem ihtar hem icra takibi yerine geçen icra dairesinden ihtarlı ödeme emri gönderilmelidir. İcra takibi yerine ihtar gönderilerek tahmini 2 ay bir süre kaybedilmektedir.

5- Kiracı ödememeye başlar ise ve işlemiş 1 yıl ve işlemeye devam edecek olan 6 ay kira bedeli için icra dairesinden kiracının eşyaları üzerinde hapis hakkı talebinde bulunabilecektir. Tahliye anında kiracının bu eşyaları Haber vermeden götürmesi halinde kolluk kuvvetleri bu eşyaları 10. günün sonunda geri getirebilecektir. Bu kiracı açısından önemli bir yaptırımdır.”

Yasal kira artışı yapmayan kiracının tahliyesi!

Kiracının evi satılırsa ne olur?

Kira geliri olanlar dikkat! Kimler beyanname verecek?


Geri Dön