Genel

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu açıkladı!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu ve "durağan" not görünümünü değiştirmedi. İşte Fitch Ratings'in Türkiye raporu...

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin 2016-2017 yıllarında yüzde 3,5 civarında büyümesini beklediğini açıkladı.


Fitch Ratings, Türkiye'ye ilişkin ilk 2016 değerlendirmesini bugün yaparak, uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu "BBB-", yerel para cinsinden kredi notunu "BBB" ve not görünümünü "durağan" olarak teyit etti.


Not açıklamasında, Türkiye ekonomisinin büyüme performansı açısından aynı not seviyesine sahip diğer ülkeleri rahatça geride bıraktığı vurgulanırken, "Türkiye'nin 2011-2015 arasında ortalama yüzde 4,4'ü bulan büyümesi, benzer kredi notuna sahip ülkelerin yüzde 3,2 olan ortalamasını rahatça geride bırakıyor. Büyümenin 2016 ve 2017 yıllarında biraz yavaşlayarak, yüzde 3,5 civarında gerçekleşeceğini öngörüyoruz" ifadelerine yer verildi. 


Söz konusu dönemdeki büyümenin tüketim kaynaklı olacağı belirtilen metinde, asgari ücretteki artışın ve düşen petrol fiyatlarının büyümeye katkı sağlayabileceği öngörüsünde bulunuldu.


- ''Rusya'nın yaptırımları İran'la dengelenecek''


Fitch Ratings, raporunda ayrıca, Rusya'nın uyguladığı yaptırımların İran'la geliştirilecek ticari ilişkiler yoluyla dengeleneceği değerlendirmesi yapılırken, Avro Bölgesi'ndeki güçlenmenin de Türk ekonomisini olumlu etkileyeceği ifade edildi.


Bununla birlikte, düşen petrol fiyatlarının cari açığı düşürdüğüne işaret eden kuruluşun analistleri, 2013-2015 arasında yarıya inen cari açığın 2016'da Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 3,5'ine gerileyeceği tahmininde bulundu.


Raporda dış kırılganlıkların kredi notunu olumsuz etkileyebileceği de kaydedilirken, net dış borcun GSYH'ye oranının 2015 sonunda yüzde 38,4 çıktığı bildirildi.


Türkiye'nin toplam dış finansman gereksiniminin bu yıl yaklaşık 197 milyar dolar olacağı tahmininde bulunan Fitch Ratings analistleri, bu durumun ülkeyi küresel finansal şartlara karşı hassaslaştırdığını öne sürdü.


Türk bankalarının ise finansal şoklara karşı koyacak seviyede döviz likiditesine sahip bulunduğu vurgulanan raporda, diğer sektörlerdeki şirketlerin döviz cinsinden varlık pozisyonun belirsiz olduğu kaydedildi.


Enflasyonun ise aynı kredi notuna sahip ülkelerden daha yüksek olduğu belirtilen metinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının para politikasını sadeleştirme girişimlerinin geciktiği eleştirisine de yer verildi.


- Bir sonraki değerlendirme 8 Nisan'da


Fitch Ratings, bu sene Türkiye'ye ilişkin değerlendirmede 26 Şubat ve 19 Ağustos olarak iki tarih belirlemişti.


Uluslararası birçok ekonomist, kuruluşun ilk değerlendirmesinde kredi notu ve görünümünü teyit edeceğini öngörmüştü.


Türkiye'ye ilişkin bir sonraki kredi notu değerlendirmesinin 8 Nisan'da Moody's tarafından yapılması bekleniyor. 


AA