Ekonomi

Fitch'den Türkiye için yeni rapor: Türk tahvil piyasası canlandı!

Fitch Türkiye için yeni raporunu duyurdu. Raporda, "Türk tahvil piyasası yatırımcıların risk iştahının iyileşmesiyle canlandı, sukuk ihraçları arttı" değerlendirmesi yapıldı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye için yeni raporunu açıkladı.  Fitch, Türk borçlanma araçları piyasasının yatırımcıların risk iştahının iyileşmesiyle canlandığını ve sukuk, yani kira sertifikası ihraçlarının arttığını belirtti.

ÖNÜMÜZDEKİ İKİ YIL CANLANMAYA DEVAM EDECEK

Fitch, Türkiye'deki borçlanma araçları piyasasındaki ihraçların finansman, fon çeşitlendirme hedefleri ve İslami finans hakkındaki kalkınma gündeminin etkisiyle önümüzdeki iki sene boyunca canlanmaya devam edeceğini açıkladı. 

Ekonomim'de yer alan habere göre; Fitch tarafınan bugün yayımlanan raporda maliyetlerin yüksek kalmaya devam etmesi göz önüne alındığında, bankaların ve şirketlerin borçlanma araçları piyasasında devlet kurumlarından daha küçük paya sahip olmalarının beklendiği ifade edildi.

KISA VADELİ YENİDEN FİNANSMAN RİSKLERİ AZALDI

Fitch İslami Finans Birimi Başkanı Bashar Al Natoor, döviz cinsinden tahvil ihraçlarında son dönemdeki artışın Türkiye'nin daha geleneksel makroekonomik politikaları benimsemesinden sonra risk iştahının iyileşmesiyle kısa vadeli yeniden finansman risklerinin azaldığına işaret etti.

Fitch raporuna göre; 2023 yılında dış piyasalarda 10 milyar dolar borçlanma aracı ihraç eden Türkiye'nin, bu yıl da aynı miktarda borçlanma aracı ihraç etmesi planlandığı belirtildi. 

KREDİ NOTUNU POZİTİFE YÜKSELTİMİŞTİ

Fitch, 8 Mart'ta yayımladığı değerlendirmede geçen yılın Haziran ayından bu yana uygulanan ekonomi politikalarının etkinliğine ve kalıcılığına olan güvenin arttığını belirterek Türkiye'nin kredi notunu bir kademe artırarak B+'ya, not görünümünü de "pozitife" yükseltmişti.

Fitch'in açıkladığı rapora göre Türkiye, dünyanın dördüncü büyük sukuk ihraççısı olup, sukuk piyasasında aktif olan üç G20 ülkesinden biri olduğu kaydedildi. Türkiye'nin geçen seneki sukuk ihracı, borçlanma aracı piyasasındaki ihraçların yüzde 15'ine yükseldi. Bu oran 2018 yılında yüzde 6.2 seviyesindeydi. 

Fitch, 8 Türk şirketinin notunu yükseltti

Dolar alacaklar dikkat! Fitch’in yıl sonu dolar tahmini şok etti!